Je woont in Wijk bij Duurstede maar toch ben je op zoek naar iets anders en denk je erover na om jouw huis in Wijk bij Duurstede te verkopen. Maar waar moet je dan op letten? Wat is jouw woning waard? En hoe kies je de juiste makelaar? Robbert May, Register VBO-makelaar en taxateur van Winvest Makelaardij te Wijk bij Duurstede, geeft jou tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Verkoop jouw woning in Wijk bij Duurstede e.o. pas als je er klaar voor bent
Regelmatig krijgen wij de vraag wat nu de beste tijd is om een woning in de verkoop te brengen. Deze vraag is niet altijd eenvoudig te beantwoorden want waar het om gaat is: waarom wil je je woning verkopen? Is het omdat je op zoek bent naar een groter of kleiner huis, of omdat je dichter in of bij het centrum wilt wonen, je moet gaan huren of om andere redenen? Heb je haast met de verkoop van jouw woning of heb je nog wel even tijd?
Dit zijn allemaal zaken die belangrijk zijn om vast te leggen voordat je je woning in Wijk bij Duurstede e.o. gaat verkopen. En de juiste tijd is wanneer je er zelf klaar voor bent om jouw woning te koop aan te bieden en te verkopen.
De woningprijzen van Wijk bij Duurstede e.o.
Momenteel hebben wij namelijk een hoge conjunctuur in de woningmarkt in heel Nederland maar zeker ook in Wijk bij Duurstede e.o. wat tot gevolg heeft dat je mogelijk een enorm goede prijs voor jouw woning kunt krijgen. Maar besef wel dat je altijd iets moet terugkopen of huren en dat je dus voor een nieuwe woning ook een actuele, hoge marktprijs betaalt.
Zo zie je in de onderstaande grafiek de trend van de vraagprijzen in Wijk bij Duurstede. De prijzen zijn in de afgelopen periode fors gestegen en dit heeft niet alleen maar te maken met de lage rente en de verhoogde NHG-kostengrens.
De forse stijging komt met name omdat er een woningtekort is op de huidige woningmarkt. Door de stikstof crisis is het voor woningbouwcorporaties moeilijk om nieuwbouwprojecten van de grond te krijgen. Maar daarnaast is er ook in Wijk bij Duurstede weinig ‘ruimte’ voor nieuwbouw
Door een ‘tekort’ aan woningen en de blijvende stijging naar de vraag naar woningen, neemt de gemiddelde vraagprijs toe. Wij zien namelijk ook steeds vaker dat mensen uit de grotere steden, zoals Utrecht en Amsterdam, meer richting de provincie komen waardoor zij vaak de prijs wat op kunnen drijven.

Hebben de jaargetijden invloed op de verkoop van een woning?

De jaargetijden hebben weinig tot geen invloed op de verkoop van een woning in Wijk bij Duurstede e.o. Elk jaargetijde heeft namelijk zo zijn eigen charmes. Zo kan tijdens de lentemaanden een tuin in bloei mooi tot uiting komen maar zo kan een woning in de winterperiode juist een heel warme uitstraling geven. Er zijn altijd mooie en minder mooie momenten om foto’s te maken maar het is vooral belangrijk om de foto’s te laten maken door een professionele fotograaf.
“Het beste moment om de woning te verkopen is wanneer je er klaar voor bent”
Lokale makelaar of een internet makelaar
Nu de woningmarkt in Wijk bij Duurstede voor verkopen gunstig is, zou je jezelf kunnen afvragen of je wel een makelaar nodig hebt bij de verkoop van jouw woning of dat je voordeliger uit wil zijn met een internetmakelaar. Sommige woningen staan maar kort te koop of staan in de ‘stille verkoop’ en worden verkocht nog voordat ze online staan.
Je kunt er dus voor kiezen om een makelaar in te schakelen of om dit zelf te doen.
Internetmakelaar versus verkoopmakelaar in Wijk bij Duurstede
Het grootste verschil tussen een internetmakelaar en een ‘echte’ verkoopmakelaar, is de actuele marktkennis in Wijk bij Duurstede e.o. Een makelaar die al meerdere jaren ervaringen heeft in Wijk bij Duurstede weet precies hoe de woningmarkt aldaar in elkaar steekt en weet dan ook eventuele potentiële kopers van buitenaf te enthousiasmeren over de stad Wijk bij Duurstede.
Daarnaast is de verkoop van een woning vaak een emotioneel proces waarbij het fijn is als bepaalde zaken zoals bezichtigen, onderhandelingen en een opleveringsinspectie door de makelaar uit handen worden genomen.
Bijvoorbeeld als je je woning wil verkopen door een internetmakelaar dan moet je zelf de bezichtiging doen maar juist bij een bezichtiging is het fijn dat de kijkers zich niet belemmerd voelen in hun uitingen. Het gebeurt namelijk nog weleens dat potentiële kopers een bepaalde mening hebben over de woning en het is fijn als ze dit in het openbaar kunnen vertellen. Een makelaar, die al enige tijd opereert in de stad en zijn naam al heeft gevestigd, heeft natuurlijk ook al een klantenbestand opgebouwd.
Zo hebben wij bij Winvest Makelaardij een klantenbestand voor woningzoekenden die wij direct kunnen benaderen als er een woning voldoet aan de eisen van (een) woningzoekende(n).
De voordelen van een traditionele makelaar op een rij:
- Lokale marktkennis;
- Kennis van de verschillen in sociale opbouw per wijk;
- Ruime database met historische gegevens;
- Goede relatie met collega-makelaars ter plaatse en in de directe omgeving;
- Klantenbestand met potentiële kopers en woningzoekenden;
- Persoonlijke dienstverlening tijdens het hele aan- en verkoopproces;
- Kennis, ervaring en overtuiging om de beste prijs voor jouw woning te realiseren.
Het is goed om de voor en tegens naast elkaar te leggen om voor jezelf de afweging te maken wie voor jou de meest geschikte makelaar is en met wie je de beste klik hebt.
Hoe kies je de juiste makelaar
Het wordt je niet makkelijk gemaakt met zoveel verschillende makelaars in Wijk bij Duurstede e.o., dus wij begrijpen dat de keuze niet eenvoudig is. Wij adviseren je dan ook om zorgvuldig te werk te gaan bij het maken van een keuze en vooral de tijd te nemen om de voor jou meest geschikte makelaar uit Wijk bij Duurstede te kiezen.
Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is kijken naar de recensies van de makelaar op Google of op Funda. Hier kun je makkelijk de ervaringen van anderen lezen, zodat je je een goed beeld kunt vormen over de dienstverlening van een makelaar. Maar het is natuurlijk ook een goed idee om jouw vrienden- en kennissenkring te benaderen met de vraag of zij ervaring hebben met een bepaalde makelaar.
Nadat je de voorselectie hebt gemaakt gemaakt doordat je diverse recensies en websites hebt bekeken, is het goed om de makelaar uit te nodigen voor een waardebepaling en een strategiegesprek. Dit geeft de makelaar de kans om zijn/haar dienstverlening aan jou voor te leggen en je kunt voelen of er een bepaalde klik is.
Probeer een makelaar te kiezen waarvan je denkt dat hij/zij jou totaal kan ontzorgen tijdens het hele aan- en/of verkoopproces en die voldoende bouwtechnische kennisheeft van jouw woning.
Daarnaast is het ook belangrijk dat de makelaar zich kan ‘inleven’ in jouw woning zodat hij/zij deze op de meest beste manier kan presenteren aan de potentiële kopers. Er zijn veel kopers op de huidige woningmarkt maar het is de taak van de makelaar om de juiste klant aan jouw woning te koppelen en om jou te ontzien tijdens het gehele proces.
Kies alsjeblieft geen makelaar die heel makkelijk met je meepraat en elke vraagprijs op een woning wil plakken die je maar wilt als hij/zij de opdracht maar binnenhaalt. Durf met de makelaar in gesprek te gaan en samen kom je dan tot het best haalbare resultaat.
Klaar voor de verkoop
Oké, je bent klaar om jouw woning te verkopen en je hebt een makelaar gekozen, dus nu is het tijd om jouw woning klaar te maken voor de verkoop. Een nette, opgeruimde woning verkoopt altijd beter dan een woning die rommelig overkomt en waarbij sprake is van (noodzakelijk) achterstallig onderhoud.
Zorg ervoor dat de nuttige ruimte zichtbaar is door de woning eens goed op te ruimen
Niemand houdt ervan om in een rommelig huis te wonen. Als er een bezichtiging van jouw woning is en de woning is niet opgeruimd, dan is het voor de potentiële koper(s) moeilijk om de ruimte van de woning in te zien. Het is juist belangrijk om een goede (eerste) indruk van de woning te laten zien en dat kun je het beste doen door de woning van tevoren goed op te ruimen.
Loop eens kritisch door jouw woning en gooi overbodige spullen weg (‘ontspullen’) Dit scheelt ook gelijk bij de verhuizing als de woning verkocht is! In plaats van direct spullen weg te gooien, is het natuurlijk ook goed mogelijk om spullen op te slaan. Jouw makelaar kan je daarover adviseren en kan je tips verstrekken. Zorg er dus voor dat jouw woning opgeruimd is en dat de woning ruimtelijk oogt.
Knap de woning op
Een woning waar nog veel aan gedaan moet worden, schrikt veel kopers tegenwoordig af. Aspirant kopers zijn dan direct al aan het nadenken over de bijkomende kosten om de woning naar hun wens te maken. Dit kan je voor zijn!
Loop eens kritisch door jouw woning en kijk wat nog gerepareerd moet worden of welke muur misschien een likje verf kan gebruiken. Werkt elke deurklink wel? En hoe zit het bijvoorbeeld met die gaten in de muur van de (kinder)kamer?
Door alle ‘kleine’ werkzaamheden van tevoren aan te pakken, kun je aspirant kopers nog beter verleiden om een goede prijs voor jouw woning neer te leggen. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook als de kopers een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Alle kleine beetjes helpen!
Wees proactief in het verkoopproces
De makelaar, die voor jou de woning gaat verkopen, zal diverse kanalen gaan inzetten om jouw woning onder de aandacht te brengen bij de woningzoekenden. Zo krijg je natuurlijk een bord in de tuin, wordt er een verkoopbrochure gemaakt en wordt jouw woning geplaatst op de website, Funda en diverse social-media kanalen.
Je kunt alles aan de makelaar overlaten maar je kunt ook zelf een steentje bijdragen in dit proces. Het is goed als jezelf jouw familie, vrienden en kennis informeert dat jouw woning te koop staat. Misschien zoekt de buurman van jouw vriend(in) toevallig een woning in Wijk bij Duurstede.
Als jouw makelaar gebruik maakt van social-media kanalen zoals Facebook en Instagram kun je deze berichten ook delen op jouw eigen pagina voor een groter bereik. Maar om het bereik nog groter te maken, kun je ook vragen aan jouw kinderen, familie en vrienden om de woning te delen.
Hoe groter het bereik van de verkoop van jouw woning, des te groter is de kans dat je een geschikte koper vindt.
Ook als jouw makelaar geen gebruik maakt van social-media kanalen, kun je de woning toch delen door de link te plaatsen op jouw pagina of door deze te delen via Funda.
Een verkoopbrochure kunnen woningzoekende vaak downloaden op Funda en op de website van de makelaar. Het is daarom ook belangrijk dat de brochure verkoopgericht is. Een simpel pdf-bestand met een stukje tekst en een paar foto’s is tegenwoordig niet meer genoeg.
Je wilt dat jouw woning opvalt en dat jouw woning mooi gepresenteerd wordt. Kijk dus goed naar de indeling van de brochure: bijvoorbeeld hoe zijn de teksten geschreven?
Staat alle informatie er wel in?
Heeft de makelaar mooie en duidelijke foto’s uitgekozen voor de presentatie?
Lees de kleine lettertjes van de koopovereenkomst
Yes!! De koper is gevonden en je bent het eens met de prijs die de koper heeft geboden. Dan is het nu tijd voor de (voorlopige) koopovereenkomst.Voordat je het contract ondertekend, is het belangrijk dat alles duidelijk voor je is en dat voor jou alles goed is geregeld.
Wat staat er in de koopovereenkomst?
Alle afspraken en voorwaarden rondom de koop van jouw woning worden opgesteld in een voorlopige koopovereenkomst. Hierin kun je onder andere zaken vinden zoals:
- De NAW-gegevens van koper en verkoper;
- Het gekochte vastgoed en de kadastrale kenmerken;
- De overeengekomen prijs;
- De roerende zaken die achterblijven en die wel of niet in de koopsom zijn opgenomen;
- De datum van overdracht;
- Notariskeuze;
- Wijze van betaling;
- De waarborgsom;
- De beoogde bestemming en gebruik van de woning;
- Privaat- en publiekrechtelijke rechten en plichten die bij de woning horen;
- De ontbindende voorwaarden.
Wanneer is een koopovereenkomst definitief?
Een misvatting is dat ‘voorlopig’ betekent dat er nog het een ander aangepast kan worden. De inhoud van de akte is immers al overeengekomen. Zijn er zaken onduidelijk? Dan dien je deze vóór ondertekening van het voorlopige koopcontract helder te krijgen. Heb je jouw handtekening gezet, dan is het contract bindend maar dan geldt nog wel de wettelijke bedenktijd van 3 dagen.
Wat wordt verstaan onder ‘bedenktijd’?
Gedurende de bedenktijd kan de koper de overeenkomst tot koop alsnog intrekken. Zo wordt de gelegenheid geboden om bijvoorbeeld deskundigen te raadplegen.
De bedenktijd duurt (minimaal) drie dagen en begint op de dag die volgt op de dag dat de koper de (door beide partijen) ondertekende akte of een kopie daarvan krijgt overhandigd.
De bedenktijd eindigt tegen middernacht van de laatste dag van de bedenktijd. De bedenktijd eindigt altijd op een werkdag, omdat de bedenktijd niet mag eindigen op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag.
De bedenktijd wordt dan verlengd tot de eerstvolgende ‘normale’ doordeweekse dag. Het is dus niet van belang hoe laat de koper het afschrift van de akte heeft ontvangen. Er zijn geen voorgeschreven regels voor het inroepen van de bedenktijd. Het is wel verstandig om jouw bericht per e-mail aan de verkoper te sturen en een ontvangstbevestiging daarvan te vragen. Zo weet je zeker dat jouw beroep op de bedenktijd de verkoper heeft bereikt en ontstaat er minder snel discussie achteraf.
Wij snappen dat je enthousiast bent over de verkoop van jouw woning in Wijk bij Duurstede e.o., maar neem ook echt de tijd om de laatste zaken nog goed te regelen. Lees de koopovereenkomst goed door en stel kritische vragen aan jouw makelaar.
Teken pas wanneer je daar echt zeker van bent, wanneer de inhoud van de koopovereenkomst je volledig duidelijk is en je er zeker van bent dat alles juist geregeld is.
De 5 tips om uw woning te verkopen in Wijk bij Duurstede e.o. op een rijtje:
- Verkoop jouw woning als je er echt klaar voor bent;
- Kies de juiste makelaar die kan voorzien in jouw behoefte;
- Zorg dat jouw woning klaar is voor de verkoop;
- Wees proactief in het verkoopproces;
- Lees de koopovereenkomst goed door.
Wij hopen dat je iets aan deze verkooptips hebt gehad! Wil je dat wij langskomen voor een waardebepaling en/of een strategiegesprek? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.