Winvest Makelaardij
artikel

5 tips voor starters op de woningmarkt in 2022

starters op de woningmarkt
Als starter is het niet makkelijk om aan een woning te komen. In deze blog geven we 5 tips voor starters op de woningmarkt in 2022 om aan een woning te komen.

Inhoudsopgave

5 tips voor starters op de woningmarkt in 2022

Als starter op de woningmarkt heb je het tegenwoordig niet makkelijk met het vinden van een koopwoning. De huizenprijzen in Nederland zijn tegenwoordig hoger dan ooit. Gemiddeld betaal je voor een woning € 369.070,–. Dit is natuurlijk niet overal in Nederland zo, maar als we kijken naar het gemiddelde van provincie Utrecht dan ligt dat zelfs boven
€ 500.000,–. Niet zo gek dus dat een starter het moeilijk heeft.

De 5 tips voor een starter op de woningmarkt anno 2021 zijn:

  1. Neem een aankoopmakelaar
  2. Maak een wensenlijstje
  3. Ga als starter met een hypotheekadviseur in gesprek
  4. Kijk ook in de omgeving en kijk eventueel verder
  5. Vraag je ouders of ze willen helpen bij de aankoop van een woning.

Wanneer ben je een starter op de woningmarkt?

Je bent een starter op de woningmarkt als jij nog nooit eerder in het bezit bent geweest van een woning en je nu dus op zoek bent naar je eerste huis. Tijdens dit proces komt er veel op je af. Enerzijds alles wat komt kijken bij het kopen van je eerste woning en anderzijds alles met betrekking tot het afsluiten van je eerste hypotheek.

Zijn de huizenprijzen in 2022 echt fors gestegen?

Historisch gezien zijn de prijzen helemaal niet zo extreem. Prijzen en lonen stijgen samen. Soms zijn de prijzen hoger dan de lonen en soms zijn de lonen hoger dan de prijzen. Stijgende prijzen zijn juist voor starters een probleem. Starters hebben over het algemeen een lager inkomen en minder spaargeld. Naast dat de prijzen van verschillende type woningen zijn gestegen, zijn natuurlijk de huurprijzen voor de starter(s) ook gestegen en dit maakt het juist moeilijk om nog genoeg te sparen.

Starters zijn vooral aangewezen op goedkopere woningen en die zijn er juist als de prijzen stijgen, wat minder. Veel starters zoeken een huis in populaire gebieden, waardoor er veel concurrentie is. Dit zorgt voor een prijsopdrijvend effect.

grafiek van huizenprijzen

Tijdens de woningcrisis van 2008 en 2012 zijn er weinig nieuwe plannen gemaakt om woningen te bouwen. Daardoor komen er nu minder woningen voor starters op markt.

Een andere medebepalende factor die de prijzen opdrijft, zijn de investeerders. Investeerders kopen woningen om deze te verhuren of om op te knappen en door te verkopen. Tegenwoordig worden er strenge eisen gesteld aan het inkomen wat je hebt om een lening te krijgen en het maximale bedrag wat je kan lenen. Waar ze voorheen wel meer dan 120% van de waarde van de woning konden lenen, kunnen ze nu 100% van de waarde van de woning lenen.

Overigens is het niet raar dat er grenzen worden gesteld aan het maximale leenbedrag. In onze buurlanden is het heel gangbaar dat je maar 80-85% van de waarde van de woning kunt lenen. In Duitsland bijvoorbeeld zijn jongeren gewend om te sparen voor een aankoop van een huis, want alles boven de 80-85% moeten ze zelf betalen. Ook is er vaak een eis dat ze een vast contract moeten hebben.

Wat wel heel fijn is, is dat starters tegenwoordig beter beschermd worden door de nieuwe regels; hierdoor komen ze minder snel in de financiële problemen.

Kortom, objectief gezien zijn de prijzen dus helemaal niet zo extreem. Zeker als je ze gaat vergelijken met de lonen. Maar voor de starter die net op de woningmarkt komt kijken, is het gezien de aangescherpte regels moeilijker om een woning te kopen.

Er komt veel bij kijken als je als starter een woning wilt kopen. Robbert May geeft je als aankoopmakelaar vijf tips om te slagen in deze krappe woningmarkt.

Tips voor starters die opzoek zijn naar een woning

Tip 1: Neem een aankoopmakelaar

Als jij op zoek bent naar een woning dan raden wij je aan om altijd via Funda te zoeken. Funda is het grootste woningplatform van Nederland waar dagelijks woningen worden aangeboden. Als je al weet wat je budget is en in welke regio je op zoek bent naar een woning dan kan je via Funda een zoekopdracht aanmaken, zodat jij op de hoogte wordt gehouden van nieuw aanbod.

Met de komst van social-media zien wij ook steeds vaker dat diverse makelaars hun aanbod daar ook op plaatsen. Daarom raden wij je aan om ook diverse makelaarskantoren op zowel Facebook als Instagram te volgen, zodat jij altijd weet wat voor nieuw aanbod ze krijgen.

Een aankoopmakelaar kan dit zoekproces voor je versnellen.  

Een aankoopmakelaar helpt jou niet alleen bij het vinden van jouw droomhuis, maar hij/zij gaat bijvoorbeeld ook mee met een bezichtiging. Hij/zij kijkt of er verborgen gebreken zijn en wat het energielabel is. Met een aankoopmakelaar heb je meer kans op de woningmarkt en heb je meer zekerheid bij wat je koopt. Ook als je al een woning op het oog hebt, kan een aankoopmakelaar je nog steeds ondersteunen. Een makelaar kan bijvoorbeeld beoordelen of de woning de vraagprijs daadwerkelijk waard is.

Zeker in een markt waarin veel wordt overboden, is het verstandig om goed bijgestaan te worden door een professional die jou helpt tijdens het biedingsproces. Hier kun je alle voordelen van een aankoopmakelaar lezen.

Tip 2: Maak een wensenlijstje

Maak voor jezelf een lijst met punten die jij belangrijk vindt aan een woning en die je graag terug wilt zien. Bespreek dit met je aankoopmakelaar, zodat hij/zij hiermee rekening kan houden tijdens het zoeken van de ideale woning.

Probeer bij het maken van het lijstje wel realistisch te zijn en vraag jezelf af of bepaalde zaken nu al belangrijk zijn of dat deze later pas van toepassing zijn.

Het ligt natuurlijk wel aan de mogelijkheden van een woning, maar als jij een grotere zolder wilt hebben dan kan je dit al realiseren door een dakkapel te plaatsen. Een dakkapel is dan niet nu direct van toepassing, maar deze kan je later eventueel wel laten plaatsen. Probeer wel rekening te houden met de toekomst. Hoeveel kamers denk je nodig te hebben? Past de buurt wel bij jou en/of je gezin?

Tip 3: Ga met een hypotheekadviseur in gesprek

Wij hebben het al eerder vermeld, maar als starter is het enorm belangrijk om je goed voor te bereiden. Als starter moet je ongeveer tussen de 4 à 5% van de koopsom aan eigen geld meenemen om een woning te kunnen financieren. Tijdens het eerste gesprek bij de hypotheekadviseur bespreek je voornamelijk de mogelijkheden. Je vertelt wat over je financiële situatie, welke woonwensen je hebt, waar je rekening mee moet houden in jouw situatie en je krijgt een schatting van de maximale hypotheek die je kunt lenen.

Het kan helpen om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Hij of zij kan dan op zoek gaan naar een hypotheek met gunstige voorwaarden die bij jou past. Bij het kopen van je eerste koopwoning zijn er financiële risico’s waar jij rekening mee moet houden. Een hypotheekadviseur kan je hierbij goed adviseren.

Tip 4: Bekijk de omgeving goed en kijk eventueel verder

De locatie van de woning is bijna net zo belangrijk als de woning zelf. Kijk daarom bij een bezichtiging niet alleen maar in de woning, maar loop ook eens een rondje in de buurt. Wat zie je? Wat valt je op? Kijk naar de parkeer- en speelmogelijkheden als dit voor jou van toepassing is. Zijn er supermarkten en/of is er een natuurgebied in de buurt? Probeer dus de buurt van de woning echt te verkennen en vraag eventueel mensen uit de buurt hoe zij het wonen daar ervaren.

Zoals we al eerder hebben verteld is de concurrentie in grote steden hoog, waardoor de prijs opgedreven wordt. Probeer je daarom niet vast te houden aan één bepaalde stad, maar kijk ook eens in de omgeving. Wat kan je bijvoorbeeld voor hetzelfde bedrag krijgen in een dorp verderop? Door wat breder te oriënteren weet je beter wat de mogelijkheden zijn. Probeer zo goed mogelijk jezelf voor te bereiden op een bezichtiging van je eerste woning. Lees bijvoorbeeld deze blog die je tips geeft en voorbereid op jou eerste bezichtiging.

Tip 5: Vraag je ouders of ze willen helpen bij de aankoop van een woning.

Er zijn verschillende manieren waarbij je ouders jou kunnen ondersteunen bij de aankoop van je eerste woning. De populairste is belastingvrij schenken. Je ouders kunnen in 2022 eenmalig € 106.671,– belastingvrij schenken aan hun kind. Hierbij ben je dan wel verplicht om de schenking te gebruiken bij de aankoop of verbouwing van je woning of de aflossing van je hypotheek. Wel zitten hier natuurlijk regels aan verbonden.

Het geld moet je binnen 3 jaar gebruiken en je hebt niet eerder een belastingvrije schenking ontvangen. Daarnaast moet je ook tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Ook is er een mogelijkheid dat jouw ouders garant staan voor de hypotheek.

Meetekenen als ouder kan alleen als je als ouder meer dan het restant van de hypotheeklasten kunt dragen en het kind minimaal 75 procent van de lasten zelf kan dragen. Daarnaast moet het kind binnen tien jaar de hypotheeklasten zelf kunnen bekostigen. Meetekenen kan overigens alleen voor hypotheken zonder NHG.

Wij hopen dat jij met onze tips een huis kunt kopen die bij jou past. Als starter wordt het je moeilijk gemaakt maar een huis kopen is zeker niet onmogelijk.

Het is mogelijk om bij ons een vrijblijvende zoekopdracht achter te laten of je kunt ons altijd even bellen om te kijken hoe onze aankoopmakelaar jou kan helpen bij de aankoop van je eerste woning.

Delen: 

Compare listings

Vergelijken