Winvest Makelaardij
artikel

Wat is de NHG-kostengrens?

de nhg-kostengrens op papier
Als je nieuw bent in de woningmarkt weet je misschien niet wat de NHG-kostengrens is. In deze blog leggen we precies uit wat het is.

Inhoudsopgave

Wat is de NHG-kostengrens? Als je nieuw bent op de woningmarkt dan heb je de term NHG vast wel een keer voorbij zien komen dan vraag je je misschien wel af wat NHG precies inhoudt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je aan het oriënteren bent op de woningmarkt om een nieuwe woning te kopen en dat je benieuwd bent naar de NHG-kostengrens in 2020. Wij willen je met deze blog van informatie voorzien zodat je precies weet hoe of wat.

Wat betekent NHG?

NHG is een afkorting die staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Met een hypotheek met NHG krijg je meer zekerheid. Het kan zomaar gebeuren dat je buiten je schuld om jouw hypotheek niet meer kunt betalen: bijvoorbeeld omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent waardoor je noodgedwongen je huis moet verkopen. Mocht jouw woning op het moment van de verkoop dan minder waard zijn dan de daarop rustende hypotheek dan houd je een zogenaamde ‘restschuld’ over.

Met de NHG kan jouw restschuld worden kwijtgescholden.

NHG biedt je door de geldverstrekker meer zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald. In ruil daarvoor krijg je een aantrekkelijke korting op de rente die voor de hele looptijd van de hypotheek geldt. Hiervoor betaal je wel eenmalig een percentage van het hypotheekbedrag. De hoogte van de NHG-kostengrens wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde koopsom in de maanden juni, juli en augustus van enig jaar en op basis daarvan bepaalt de NHG de kostengrens voor het jaar daarop. De kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen is 6% hoger.

Wat is de NHG grens in 2020?

De NHG grens is in 2020 € 20.0000,– veranderd ten opzichte van 2019. Voor 2020 is de NHG-kostengrens vastgesteld op € 310.000,– en als de woning is voorzien van energiebesparende voorzieningen dan is de kostengrens € 328.600,–. Voor de Nationale Hypotheek Garantie is het alleen belangrijk wanneer de hypotheekovereenkomst definitief tot stand komt en dit mag op zijn vroegst op 1 januari 2020 gebeuren.

NHG-kostengrens 2021

De NHG-kostengrens stijgt per 1 januari 2021 van € 310.000– naar € 325.000,–. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger, namelijk
€ 344.500,– in plaats van € 328.600,– in 2020.

Heb je hier vragen over? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken