Het is belangrijk dat er rookmelders in een woning aanwezig zijn maar wij zien helaas dat veel woningen deze nog niet hebben. Vanaf 1 juli 2022 is het echter verplicht om in iedere woning een rookmelder te hebben. In deze blog vertellen wij je er meer over!
Waarom worden rookmelders verplicht?
Rookmelders redden levens. Alleen al tussen 2008 en 2017 kwamen er in Nederland jaarlijks 31 mensen om het leven door woningbranden. In 2021 is dit aantal fors toegenomen.
Zo waren er in 2021 maar liefst 29 woningbranden met 33 fatale slachtoffers!

Bron: kerncijfers.nipv.nl
Woningbranden nemen dus alleen maar toe en daar wil de overheid iets aan doen. Om het aantal woningbranden af te laten nemen, heeft de overheid besloten om rookmelders verplicht te maken in elke woning op alle verdiepingen.
Waar ontstaan woningbranden het meest?
De meest voorkomende branden vinden plaats in de woonkamer en daarna in de slaapkamer. In de woonkamer is er niet altijd iemand aanwezig. Zo kan er bijvoorbeeld een brand ontstaan omdat je een kaars vergeten bent uit te zetten toen je naar bed ging.
Nummer 1 brandoorzaak
Brandoorzaak nummer 1 is vaak kortsluiting. Als één of meer kabels elkaar raken, ontstaat er kortsluiting. De stroomsterkte wordt te hoog waardoor de draden te warm worden en er brand ontstaat.
Tips om kortsluiting te voorkomen
- Controleer of elektrische kabels goed geïsoleerd zijn
- Gebruik geen kabels die beschadigd zijn
- Pak de stekker en trek dus niet aan de kabel
- Leg geen snoeren onder een tapijt of deken
- Gebruik niet meer dan 1 verlengsnoer
Rookmelder kopen: waar moet je op letten?
Het is belangrijk om niet naar de eerst beste doe-het-zelf winkel te lopen en een rookmelder te kopen. Laat je daarom goed informeren over het kopen van de juiste rookmelder om woningbrand te voorkomen.
Levensduur van 10 jaar
Het algemene advies is om rookmelders te kopen die een lange batterijlevensduur hebben; zo bestaan er bijvoorbeeld rookmelders met een 10-jarige batterij. Bekijk bijvoorbeeld deze Kidde 10y29 of FireAngeel ST-622-BNLT

Wettelijke eisen
In Europa zijn er strenge regels voor het produceren en verkopen van rookmelders. Deze regels zijn vastgesteld in de norm EN14604:2005+AC:2005.
In Nederland worden vanaf juli 2022 rookmelders verplicht en is het belangrijk om een rookmelder aan te schaffen die voldoen aan de norm NEN 2555.
Rookmelder plaatsen
Bij het plaatsen van een rookmelder is er een aantal regels bedacht. Een rookmelder is gemaakt om jou te beschermen tegen woningbrand. Om die reden is het dan ook belangrijk om de melder te plaatsen op een plek, waardoor jij op tijd op de hoogte wordt gebracht om nog te vluchten.
Het wordt aangeraden om in elke ruimte die je af kunt sluiten met een deur, een rookmelder op te hangen.
En aangezien een rookmelder rond de 30 euro kost, is dit al zeker de moeite waard om jezelf en jouw gezin te beschermen.
Woon- en slaapkamer
Als wij kijken naar de meest voorkomende plekken van woningbranden dan is dit in ieder geval in de woon- en slaapkamer. Voor deze kamers worden dus sowieso rookmelders aangeraden.
Gang
Het wordt aangeraden om een rookmelder in de hal aan het plafond te hangen. Verder is het advies om de melder minimaal 50 centimeter van een muur of hoek op te hangen en minimaal 30 centimeter van een lamp.
Aan het plafond
Het wordt niét aangeraden om rookmelders aan de muur te hangen. Warmte en dus ook rook stijgt naar boven, waardoor het signaal eerder wordt opgevangen aan het plafond dan aan de muur.
Heb je een puntdak? Dan is het advies om de rookmelder 50 centimeter onder de nok te plaatsen.
Veelgestelde vragen over de nieuwe maatregel
De maatregel gaat binnenkort al in en lang niet iedereen heeft een rookmelder in huis; laat staan op elke verdieping. En dat komt omdat er nogal wat onduidelijkheid is over deze nieuwe wetgeving. Hieronder behandelen wij veelgestelde vragen die wij vaak krijgen.
Per wanneer moet je rookmelders in je woning hebben?
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in je woning rookmelders te hebben. Deze regel is bedacht om ervoor te zorgen dat je sneller een melding krijgt bij rook of brand.
Hoeveel rookmelders zijn verplicht in je woning?
Op iedere verdieping moet je vanaf 1 juli 2022 een rookmelder hebben. Heb je een woning met een eerste en een tweede verdieping? Dan betekent dit dat je drie rookmelders nodig hebt.
Waar moet ik een rookmelder niet ophangen?
Het wordt afgeraden om rookmelders op te hangen in de buurt van ventilatieopeningen of bij een verwarming. Ook wordt het afgeraden om een rookmelder in een garage op te hangen, hiervoor in de plaats kun je beter een warmtemelder plaatsen.
Wat is de boete als je geen rookmelder in huis hebt?
Als je geen werkende rookmelder(s) in huis hebt dan bedraagt het boetebedrag maar liefst 500 euro. Alleen deze boete is dus al een goede reden om een melder te kopen van een paar tientjes. Ook word de inboedel verzekering niet vergoed, als de verzekeraar er achter komt dat er geen rookmelders aanwezig waren in de woning.
Conclusie: snel (een) rookmelder(s) kopen!
Na het lezen van deze blog weet jij dat (een) rookmelder(s) vanaf 1 juli 2022 in Nederland verplicht is/zijn. En daarom adviseren wij dan ook om zo snel mogelijk (een) rookmelder(s) te kopen. Ga naar de bouwmarkt of bestel (een) rookmelder(s) online.
Een ongeluk zit in een klein hoekje en voorkomen is beter dan genezen.
Iedereen weet heel goed hoe we woningbranden kunnen voorkomen. Alleen toch komt woningbrand steeds vaker voor en daarom zijn wij als makelaar in Wijk bij Duurstede heel blij met deze nieuwe maatregel!
Als je vragen hebt over deze maatregel kun je altijd contact met ons opnemen, zodat we jou hierbij kunnen helpen!