artikel

Wat is een bouwtechnische keuring?

checklist voor een keuring
Bij het kopen van een woning laat je een bouwtechnische keuring doen. In deze blog leggen we uit wat een bouwtechnische keuring is en waar je dit kan laten doen

Inhoudsopgave

Bij het kopen van een woning kun je een bouwtechnische keuring laten doen, zodat je er zeker van bent wat de huidige staat van de woning is. Hier lees je meer over de definitie en wat je in een bouwtechnisch rapport kunt verwachten

Definitie van een bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring is een keuring waarbij de woning van boven tot onder volledig wordt gecheckt met behulp van een checklist. De keuring wordt uitgewerkt in een bouwtechnisch rapport.

Waarom zou je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren?

Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring kan zowel voor de verkoper als de koper verstandig zijn. Het is niet verplicht om te doen, maar het zorgt wel voor transparantie en duidelijkheid. Want je wilt er niet achteraf achter komen dat de vloer toch niet helemaal goed is of dat er ergens toch nog een asbestplaat aanwezig is. Laten we kijken waarom het verstandig is voor een koper om een bouwtechnische keuring uit te laten uitvoeren en waarom het slim is voor een verkoper.

Voordeel voor de koper

Een bouwtechnische keuring laat je uitvoeren om de technische staat van de woning te bepalen door een onafhankelijk partij. Wij raden een koper van een woning altijd aan om een bouwtechnische rapport op te laten stellen want hierdoor weet de koper niet alleen wat de staat is van de woning maar ook of er nog veel (onvoorziene) kosten bij de woning komen kijken. Hiermee voldoet de koper niet alleen aan zijn informatieverplichting maar een rapport opstellen voorkomt ook allerlei vragen of klachten achteraf.

Voordeel voor de verkoper

Als verkoper kun je er ook voor kiezen om bij de verkoop van een woning een bouwtechnische keuring te laten plaatsvinden. De verkoper krijgt dan een overzichtelijk rapport die hij/zij kan gebruiken tijdens de verkoop. Door van tevoren een bouwtechnisch rapport te laten opstellen, ben je als verkoper transparant bezig wat er weer voor zorgt dat je meer vertrouwen bij de kijkers wint. Je hebt bewijs dat het huis wat je aanbiedt in een bouwtechnisch goede staat verkeert.

Een ander voordeel voor de verkoper is dat je aan de hand van het bouwtechnisch rapport zelf de kleine gebreken aan kunt pakken.

Aan de hand van de punten in het rapport kan je als verkoper de kleine gebreken verhelpen, om daardoor de staat van de woning te verbeteren.

Als je een woning verkoopt die verouderd is of waar je zelf niet in hebt gewoond, adviseren wij verkoper altijd om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Voor oudere woningen geeft dit wat meer duidelijkheid en daardoor kun je de kijker verzekeren van een goede woning. Als je bijvoorbeeld de woning verkoopt van je opa en oma, dan kan een rapport handig zijn om zeker te weten wat de huidige staat van de woning is. Je hebt er zelf niet in gewoond, dus je weet niets van het huis of van eventuele gebreken af.

Wat staat er in een bouwtechnisch rapport?

  • Fundering, kruipruimte en vloeren
  • Riolering, ventilatie, leidingwerk in kruipruimte
  • Risicobeoordeling vloeren, muren, metselwerk, voegwerk en lateien
  • Vochtmeting m.b.t. houtrot en doorslaand en optrekkend vocht
  • Staat en toestand van het dak, pannen, dakbeschot, goten, zink en schoorstenen
  • Technische staat en te verwachten levensduur van dakbedekking en dakconstructie
  • Staat van puien, kozijnen, ramen, deuren enz.
  • Visuele beoordeling van de technische staat van de cv-installatie
  • Visuele beoordeling van de technische staat van de elektrische installatie
  • Visuele beoordeling van de onderhoudsstaat van keuken
  • Visuele beoordeling van de onderhoudsstaat van alle overige sanitaire groepen
  • Een oordeel over de staat van eventuele schuren, garages en opstallen
  • Vaststellen aanwezigheid loden waterleiding, risico koolmonoxide e.d.
  • Een kostenraming met direct noodzakelijke kosten, de kosten op termijn en de verbeterkosten

Hoe vindt een bouwtechnische keuring plaats?

De koper kan zelf een bouwkundige kiezen maar wij adviseren onze kopers altijd om gebruik te maken van PerfectKeur. Om advies in te winnen kun je als koper ook altijd aan de verkoopmakelaar vragen of hij ervaringen heeft met bepaalde bedrijven waar hij tevreden over is. De koper maakt uiteindelijk de keus en geeft de opdracht.

  1. Maak een afspraak voor een keuring
  2. De inspecteur komt langs
  3. Volgende dag ontvang je het rapport

Kosten bouwtechnische keuring?

Een uitgebreide bouwkundige keuring waarin een woning volledig wordt gecontroleerd en wordt uitgewerkt in een bouwkundig rapport kost ongeveer € 375,00. Natuurlijk varieert dit bedrag per bouwkundige keurder.

Van een ervaren makelaar mag je verwachten dat hij/zij bouwtechnische kennis heeft en de koper derhalve kan adviseren omtrent nog uit te voeren werkzaamheden maar je ook kan wijzen op gebreken die jezelf niet (her)kent. Ook mag je van jouw makelaar verwachten dat als er gebreken zijn, hij/zij dit op juiste wijze kan uitleggen en kan toelichten aan een potentiële koper.

Wij adviseren een bouwtechnische keuring altijd uit te laten voeren door PerfectKeur.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To