artikel

Zelf je huis verkopen of een makelaar inschakelen?

akkoord met de makelaar over huis verkopen
Twijfel je of je zelf je huis wilt verkopen of dat je een makelaar moet inschakelen? In deze blog legt onze verkoopmakelaar uit waarom een makelaar handig is.

Inhoudsopgave

Nu de woningen schaars zijn, wordt het voor woningeigenaren steeds interessanter om hun woning zelf te verkopen en om geen makelaar in te schakelen. In deze blog vertellen wij wat verstandig is en waar je op moet letten bij het maken van een keuze om wel of niet een makelaar in te schakelen. Een verkoopmakelaar doet namelijk veel meer dan alleen je huis verkopen.

Internetmakelaar of een lokale makelaar

Het grootste verschil tussen een internetmakelaar en een ‘traditionele’ verkoopmakelaar, is de actuele marktkennis. Een makelaar die al meerdere jaren ervaringen heeft in de betreffende markt weet precies hoe de woningmarkt lokaal in elkaar steekt en weet dan ook eventuele potentiële kopers van buitenaf te enthousiasmeren voor de omgeving.

Daarnaast is de verkoop van een woning vaak een emotioneel proces waarbij het fijn is als bepaalde zaken zoals bezichtigen, de onderhandelingen en een opleveringsinspectie door de makelaar uit handen worden genomen. De courtage van de internetmakelaar is vaak een vaste prijs daar waar de reguliere makelaar werkt op courtage basis of met afspraken op persoonlijke titel.

Wat doet een internetmakelaar?

Een internetmakelaar is een makelaarsorganisatie die alles vanuit kantoor regelt en niet fysiek aanwezig is. Eigenlijk verkoopt de eigenaar zelf de woning met de online ondersteuning van een internetmakelaar. De internetmakelaar zorgt ervoor dat de woning op het internet te vinden is en handelt het administratieve proces af. In feite verzorgt de verkoper/eigenaar de verkoop, maakt zelf de presentatie en verzorgt zelf de bezichtigingen.

Werkzaamheden internetmakelaar

Verschillende internetmakelaars werken met diverse pakketten. Voor dit artikel hebben wij verschillende internetmakelaars onderzocht en wij hebben gekeken wat zij als basisoptie aanbieden:

  • Funda basisplaatsing
  • Raamposters
  • Digitale brochure
  • Plaatsing op eigen website
  • Advies verkoopprijs
  • Te koop bord/V-bord

Wat moet je zelf doen?

Er is een aantal zaken die de internetmakelaar toch voor je regelt, maar er zijn ook veel (belangrijke) handelingen die je toch zelf zou moeten doen. Denk hierbij aan:

  • Advertentieteksten schrijven
  • Foto’s maken
  • Vraagprijs bepalen
  • Bezichtigen (en dus persoonlijk contact met de potentiële kopers)
  • (Soms) zelf de onderhandelingen voeren;
  • Zelf de termijnen bewaken
  • Opleverinspectie en overdracht bij de notaris

6 tips als je zelf je woning gaat verkopen in 2021

Een internetmakelaar klinkt voordelig, maar daar zitten natuurlijk ook haken en ogen aan. Zelf je woning verkopen is anders dan een meubelstuk verkopen of je auto op Marktplaats plaatsen en daarom geven we hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je zelf je woning wilt verkopen.

Schakel je omgeving in

Als je een makelaar inschakelt dan maak je gebruik van zijn of haar netwerk. Als je ervoor kiest om zelf je woning te verkopen, dan is het slim om je eigen netwerk in te schakelen. Plaats je woning op verschillende social-media kanalen en vraag of je familie/vrienden/kennissen de woning kunnen delen. Hoe vaker zij het delen, hoe groter het bereik van de post.

Laat een onbekende door je woning lopen

Zelf woon je als het goed is al een enige tijd in de woning en zie je kleine gebreken vaak over het hoofd. Door een onbekende even kritisch door de woning te laten lopen, kan je vragen wat hem/haar opvalt en wat eventuele anders zou kunnen: misschien die ene plint die niet goed vast zit of een deurklink die los zit.

Bevestig alle gemaakt afspraken via e-mail

Mondeling kan er tot bepaalde overeenkomsten gekomen worden maar het is wel belangrijk om alles nog even nadrukkelijk vast te leggen op schrift. Hierdoor voorkom je fouten en onduidelijkheden.

Kijk uit met de prijs bepalen met een gratis calculator

Om de waarde van je woning te achterhalen kun je gebruik maken van verschillende calculators die online staan. Echter, de data van deze waardebepaling tools is vaak iets achterhaald en is puur gebaseerd op (oudere) cijfers.

Maak geen foto’s met je telefoon

De eerste indruk is de beste indruk en foto’s spelen hierbij een belangrijke rol. Tegenwoordig zijn foto’s van de nieuwste telefoons prima, alleen toch zie je een verschil als de foto’s zijn gemaakt met een professionele camera met nabewerking. Maak dus foto’s met een goede camera en probeer breed te fotograferen.

Breng rust in een bezichtiging

Stel bezoekers op hun gemak en probeer ze vooral niet te veel op te jagen, breng rust in de bezichtiging en vertel alles over je woning wat je weet en geef mee dat je er zelf al die tijd en nog steeds heel fijn woont.

Wat doet een traditionele makelaar?

Een traditionele makelaar is een fysieke makelaar die het werk uit handen neemt voor de opdrachtgever omtrent de verkoop van de woning. Een verkoopmakelaar bemiddelt bij de verkoop van jouw woning en zorgt ervoor dat de woning zo goed mogelijk wordt gepresenteerd voor de hoogst haalbare verkoopprijs.

De verkoopmakelaar komt op voor de belangen van de verkopende partij. Een woning verkopen is niet iets wat je dagelijks doet en juist daarom is het verstandig om hier een professionele makelaar voor in te schakelen.

Kennis en deskundigheid

Een makelaar heeft kennis van niet alleen de huidige markt en de type woningen, ook weet hij/zij precies hoe hij/zij de woning moet presenteren aan potentiële kopers. Zo zorgt jouw makelaar ervoor dat hij/zij alles over de woning te weten komt om potentiële kopers tijdens een bezichtiging te enthousiasmeren en om al hun vragen te kunnen beantwoorden.

Prijs en strategie

Een makelaar uit de buurt kent de lokale woningmarkt als geen ander. Hij/zij weet de behoefte en vraag naar specifieke woningen en weet of een buurt populair is of niet. Op basis van zijn/haar kennis en de staat van de woning kan hij/zij een verkoopstrategie gaan bepalen met een juiste vraagprijs.

Publicatie en presentatie

Als jij je woning wil gaan verkopen dan wil je hier natuurlijk de hoogst haalbare prijs voor krijgen, maar om dit te realiseren is het van belang om bepaalde verkooptechnieken toe te passen om de potentiële kopers tot de woning te binden. Want simpelweg de woning op Funda plaatsen dat is niet genoeg.

Er moet een woningfotograaf langskomen om de woning zo voordelig mogelijk te fotograferen, de woning moet opgemeten worden zodat alle maten duidelijk zijn en kloppen, er moet een verkoopbrochure gemaakt worden en er moet een marketingplan bedacht worden om de woning onder de aandacht te brengen.

Bezichtigen

Nadat de woning online is gepubliceerd, is het makelaarskantoor het aanspreekpunt waar woningzoekende(n) vragen kunnen stellen of afspraken in kunnen plannen. In overleg met de verkoper stelt de makelaar een dag of aantal dagen vast wanneer de bezichtigen plaats kunnen vinden.

Van tevoren wordt er altijd een voorselectie gemaakt om zo echt serieuze kopers uit te nodigen voor een bezichtiging. Hierdoor hoeft de verkoper niet wekenlang het huis op te ruimen en/of voor te bereiden voor weer een nieuwe bezichtiging en kunnen ook de corona maatregelen gehandhaafd worden. Tijdens een bezichtiging geeft de makelaar een rondleiding, vertelt alles over de woning en ook is er gelegenheid voor bezoekers om vragen te stellen.

Opstellen koopovereenkomst

Een koopovereenkomst is de overeenkomst tussen de koper en verkoper met betrekking tot de woning die gekocht of verkocht wordt. Na het tekenen van de koopovereenkomst volgen er drie dagen waarbinnen koper zich nog mag terugtrekken: dit noemen we de bedenktijd.

In een koopovereenkomst staan o.a. de volgende zaken:

  • NAW-gegevens verkoper en koper
  • Gekochte vastgoed en kadastrale kenmerken
  • Overeengekomen prijs
  • Roerende zaken
  • Datum van overdracht
  • Notariskeuze
  • Wijze van betaling
  • De waarborgsom
  • Beoogde bestemmingen gebruik van de woning
  • Privaat- en publiekrechtelijke rechten en plichten
  • Ontbindende voorwaarden

Informeren notaris en bewaken termijnen/ontbindende voorwaarden

Nadat de koopovereenkomst is ondertekend en de bedenktermijn van drie dagen is verstreken, zal de makelaar de notaris informeren dat de woning verkocht is onder voorbehoud. De ondertekende koopovereenkomst wordt dan gestuurd naar de notaris ter berusting en de notaris zal beide partijen vervolgens nader informeren over het afhandelen van de leveringsakte.

Als verkoopmakelaar heb je ook hier weer een belangrijke rol in want de makelaar bewaakt alle termijnen zoals de ontbindende voorwaarden en de termijn van het betalen van de waarborgsom.

Opleverinspectie

De verkoper zorgt ervoor dat de woning leeg en schoon, volgens de doorgaans maatschappelijke opvattingen, wordt opgeleverd. De opleveringsinspectie is een inspectie die de koper doet bij de gekochte woning voordat hij/zij de akte van levering bij de notaris tekent. De opleveringsinspectie is een recht van de koper zodat hij/zij kan controleren of de woning wordt opgeleverd zoals bij de koop is afgesproken en dat eventuele mee verkochte roerende zaken aanwezig zijn. Voorts worden dan ook de meterstanden opgenomen.

De koper controleert dan bijvoorbeeld de meterstanden.

De eindinspectie van een woning of appartement is belangrijk omdat er tussen het moment van de verkoop en levering van een woning vaak een aantal maanden tussen zit. En in dit tijdsbestek kan er van alles gebeurd zijn met de woning. Als het tijdens de opleveringsinspectie duidelijk wordt dat de woning zich niet in dezelfde staat bevindt als ten tijde van het tot stand komen van de koopovereenkomst, dan kan de koper daarover met de verkoper in gesprek gaan en daarover nadere afspraken maken.

Niet iets wat je allemaal gemakkelijk zelf doet én juist daarom raden wij altijd aan om een verkoopmakelaar in te schakelen. Ongeveer 90% van de mensen die hun woning willen verkopen, verkoopt deze via een verkoopmakelaar; de overige 10% verkoopt zijn of haar huis via een internetmakelaar of verkoopt de woning zelf aan familie, vrienden, kennissen of buren. Maar ook hierbij is het belangrijk dat je kennis van zaken hebt met betrekking tot het opstellen van de koopovereenkomst en om alles bij de notaris goed te laten verlopen.

5 redenen om voor een traditionele makelaar te kiezen

1. Netwerk

Een makelaar heeft een groot netwerk met woningzoekenden, waardoor een woning sneller verkocht kan worden.

2. Ontzorgen

Bij het verkopen van een woning komt veel ‘papierwerk’ kijken. Een makelaar neemt o.a. al het papierwerk voor je uit handen, maar ook de bezichtigingen, het opmaken van presentaties en het bewaken van termijnen.

3. Stigma

Maar ik kan het toch ook zelf verkopen en geld besparen op de makelaarskosten? Ja, dat kan, alleen ben jij zelf emotioneel verbonden met de woning waardoor je sneller een lager bod kunt accepteren. Een makelaar heeft geen emotionele band met de woning en probeert de beste prijs met de beste voorwaarden voor zijn/haar klant te realiseren.

4. Deskundigheid

Wanneer je ervoor kiest om met een makelaar in zee te gaan, kies je voor zijn/haar kwaliteit en deskundigheid. Een makelaar kent de huizenmarkt in jouw omgeving als geen ander en hij/zij weet precies hoe hij/zij moet handelen om tot een succesvolle verkoop te geraken.

5. Bewaken van termijnen

Bij de verkoop van een woning komen veel termijnen kijken zoals de ontbindende voorwaarden en de ontvangst van een waarborgsom. Een makelaar houdt al deze zaken voor jou in de gaten, zodat jij je kunt focussen op het verhuizen.

Als je een woning wilt verkopen met behulp van een internetmakelaar is het dus belangrijk om er rekening mee te houden dat een woning verkopen veel tijd vraagt. In plaats van dat jij je kunt focussen op je nieuwe woning, ben je actief bezig om alles te regelen omtrent de verkoop van je eigen woning. Dit is dan ook vaak de reden dat mensen voor een traditionele makelaar kiezen.

Deze traditionele makelaars willen je juist het werk uit handen nemen en ervoor zorgen dat de verkoop van jouw woning zo goed mogelijk verloopt en dat de woning verkocht wordt tegen de beste prijs met de beste voorwaarden.

Wil je weten wat Winvest Onroerend Goed voor jou kan betekenen?

Vraag dan een vrijblijvende kennismaking aan en wij plannen zo snel mogelijk een afspraak met je in.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken