Winvest Makelaardij
artikel

Wat doet een verkoopmakelaar?

de rol van een verkoopmakelaar
Benieuwd naar wat een verkoopmakelaar kan doen voor je? In deze blog vertellen we alles over wat een verkoopmakelaar doet.

Inhoudsopgave

In deze blog gaan wij je alle informatie geven over een verkoopmakelaar, zodat je precies weet wat je van een verkoopmakelaar kunt verwachten bij de verkoop van jouw woning. Want wat doet een verkoopmakelaar nu precies?

Wat is de betekenis van een verkoopmakelaar?

Het woord ‘makelaar’ verwijst naar een eeuwenoud beroep dat afkomstig is uit de middeleeuwen. Een makelaar brengt de transactie tussen de verkoper en de koper tot stand. Een makelaar is dus eigenlijk een tussenpersoon die de belangen van de klant behartigt en die zorgt dat alles goed wordt geregeld.

Een verkoopmakelaar is een makelaar die optreedt bij de verkoop en/of aankoop van onroerend goed.

De term ‘vastgoed’ of ‘onroerend goed’ verwijst naar het niet-verplaatsbare karakter van deze goederen. De term ‘goed’ of ‘zaak’ verwijst naar het materiële karakter. Onder ‘onroerend goed’ wordt grond, inclusief panden (zaken) die duurzaam met de grond verenigd zijn, verstaan.

Wat doet een makelaar bij de verkoop van een woning?

Een verkoopmakelaar bemiddelt bij de verkoop van jouw woning en zorgt ervoor dat de woning zo goed mogelijk wordt gepresenteerd voor de hoogst haalbare verkoopprijs. De verkoopmakelaar komt op voor de belangen van de verkopende partij. Een woning verkopen is niet iets wat je dagelijks doet en juist daarom is het verstandig om hier een professionele makelaar voor in te schakelen.

Een makelaar heeft kennis van niet alleen de huidige markt en het type woningen, ook weet hij/zij precies hoe hij/zij de woning moet presenteren aan potentiële kopers. Zo zorgt jouw makelaar ervoor dat hij/zij alles over de woning te weten komt om potentiële kopers tijdens een bezichtiging te enthousiasmeren. Als jij je woning wilt gaan verkopen dan wil je hier natuurlijk de hoogst haalbare prijs voor krijgen, maar om dit te realiseren is het van belang om bepaalde verkooptechnieken toe te passen om de potentiële kopers tot de woning te binden. Want simpelweg de woning op Funda plaatsen, is niet genoeg.

Er moet een woningfotograaf langskomen om de woning te fotograferen, de woning moet opgemeten worden zodat alle maten duidelijk zijn, er moet een verkoopbrochure gemaakt worden en er moet een marketingplan bedacht worden om de woning onder de aandacht te brengen.

Niet iets wat je allemaal gemakkelijk zelf kunt doen dus én juist daarom raden wij altijd aan om een verkoopmakelaar in te schakelen. Ongeveer 90% van de mensen die hun woning willen verkopen, verkoopt deze via een verkoopmakelaar; de overige 10% verkoopt zijn of haar huis via een internetmakelaar of verkoopt de woning zelf aan vrienden of kennissen. Maar ook hierbij is het belangrijk dat je kennis van zaken hebt tijdens het opstellen van de koopovereenkomst om alles bij de notaris goed te laten verlopen.

Wat is het verschil tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar?

Het verschil tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar zijn de werkzaamheden die de makelaar heeft. Een verkoopmakelaar bemiddelt bij de verkoop van een woning en een aankoopmakelaar bemiddelt bij de aankoop van de woning. Er is een aantal overeenkomende werkzaamheden zoals het onderhandelen en bewaken van de termijnen maar zo zijn er ook heel veel verschillende werkzaamheden.

Bijvoorbeeld, bij een bezichtiging heeft de aankoopmakelaar juist de rol om zo kritisch mogelijk naar de woning te kijken om te bepalen wat de woning waard zou kunnen zijn en of dit de woning is die bij jou past. Een verkoopmakelaar heeft tijdens de bezichtiging juist de rol om potentiële kopers te enthousiasmeren over de woning en legt tijdens de bezichtiging juist de focus op alle voordelen van de woning. Wat belangrijk is bij de werkzaamheden van de verkoopmakelaar is dat hij/zij altijd de belangen van de koper behartigt en dus niet in het belang van de kopende partij mag optreden om snel tot de juiste prijs te komen.

Hoeveel kost een verkoopmakelaar?

Het is niet meer dan logisch dat je voor deze dienstverlening moet betalen, maar juist door gebruik te maken van een verkoopmakelaar kan je dat uiteindelijk veel geld schelen. Een verkoopmakelaar is namelijk niet emotioneel betrokken bij de onderhandelingen en weet precies wat hij/zij moet doen en laten om de best haalbare prijs van de woning te krijgen. Daardoor is de kans groter dat je een hogere prijs krijgt voor je woning dan als je zelf zou gaan onderhandelen.

Daarnaast zijn makelaarstarieven nogal verschillend. De ene makelaar rekent een vast tarief voor de verkoop (courtage) maar de meeste makelaarskantoren hanteren een vaste courtage. Een courtage is een percentage van de verkoopprijs van de woning.

Wat doet een verkoopmakelaar van Winvest Onroerend Goed voor jouw woning?

De handen uit de mouwen steken en ontzorgen van A-Z, dat is wat een verkoopmakelaar van Winvest Makelaardij allemaal doet. Eigenlijk kunnen we dit proces uitsplitsen in de volgende onderdelen:

Kennismaking en oriëntatiefase

Het eerste contact begint altijd met een kennismaking en een waardebepaling van de woning. Tijdens dit eerste gesprek is de taak van de makelaar om zo goed mogelijk naar de wensen en behoeften te luisteren van de klant. Wat is de reden van de verkoop? Heeft het spoed? Welke informatie kan de verkoper over de woning geven? Dit zijn allemaal vragen die van belang zijn bij het bepalen van de juiste verkoopstrategie en de verkoopprijs.

Bij het eerste gesprek is het onze taak om de woning goed op te meten en voldoende informatie over de woning te verzamelen om de juiste waarde te bepalen.

Als wij de verkoopopdracht officieel hebben ontvangen dan komen wij nogmaals naar de woning toe om alles nog een keer op te meten en is dit een uitgelezen kans om alle vragen van de klant(en) te beantwoorden, formulieren samen in te vullen en alles te noteren. Tijdens dit moment bespreken we ook welke roerende zakener achter gelaten worden en welke niet. Als wij alle gegevens hebben ontvangen, kunnen wij het dossier vullen en laten wij de professionals hun werk doen.

Marketingfase

Tijdens de marketingfase zorgen wij ervoor dat wij kopers enthousiasmeren over jouw woning. Hierbij horen natuurlijk mooie foto’s en video’s die wij laten nemen door een woningfotograaf, het inmeten van de woning voor overzichtelijke plattegronden en de juiste afmetingen. Ook tijdens het fotograferen en het inmeten is de verkoopmakelaar aanwezig en is dit de derde keer dat hij de woning ziet.

Hierdoor weet hij alle ins en outs over de woning om potentiële kopers te informeren en te enthousiasmeren. Zodra wij de foto’s, video’s, plattegronden en afmetingen hebben ontvangen, gaan wij aan de slag met de verkoopbrochure en zorgen wij ervoor dat alles duidelijk op internet komt te staan en dat de woning goed gevonden wordt.

De woning wordt zichtbaar op verschillende websites, krijgt een ‘Te Koop’-bord die bezoekers direct informeert, promotiemateriaal wordt getoond op diverse social-mediakanalen en de woningbrochure is te downloaden of af te halen op ons makelaarskantoor. Bij het schrijven van de teksten houden wij rekening met de doelgroep die past bij dit soort type woningen.

Een mooie presentatie met een pakkende tekst zorgt voor een succesvolle verkoop. In de etalage komt de woningbrochure ook te hangen zodat jouw woning door voorbijgangers goed bekeken kan worden. Want een voordeel van Winvest is dat dit makelaarskantoor gunstig is gelegen in een druk bezochte straat in de binnenstad van Wijk bij Duurstede.

Verkoopfase

Nu de woning goed zichtbaar is via onze online en offline kanalen, stromen de reacties natuurlijk al langzaam binnen. Tijdens het hele traject proberen wij onze klanten zoveel mogelijk te informeren over het verloop van de verkoop en houden wij tijdens de bezichtiging altijd rekening met de klant. Wij maken alleen een afspraak als het de klant(en) uitkomt. Als de woning erg populair is, plannen wij alle bezichtigingen op één dag. Zo hoef je maar een keer je woning op te ruimen. Tijdens de bezichtiging nemen wij voor iedereen de tijd en beantwoorden wij alle vragen van de potentiële kopers.

Aan ons is het de taak om de kijker(s) te enthousiasmeren over de woning door vooral te luisteren naar wat de behoefte is, zodat de makelaar hierop in kan spelen. Want een huis kopen is een emotioneel proces. Tijdens de onderhandelingen verzorgen wij alle taken en houden wij je zo goed en snel als mogelijk op de hoogte van het hele proces. Zodra beide partijen het eens zijn over de prijs, is het tijd om alles concreet te maken, informatie te verzamelen, te controleren en af te handelen.

Afhandeling en nazorg

Nu wij alle informatie hebben ontvangen en deze gecontroleerd is, maken wij de koopovereenkomst op die wij altijd eerst in concept voorleggen aan de verkoper(s) voordat deze verstuurd wordt aan de koper(s). Als beide partijen het eens zijn met de inhoud van de koopovereenkomst, is het tijd om te tekenen. Ook al leven wij in een digitaal tijdperk, wij vinden het belangrijk dat dit proces persoonlijk gebeurt en daarom nodigen wij beide partijen uit bij ons op kantoor. Soms is het mogelijk om dit gezamenlijk te doen maar soms is het ook goed om dit gescheiden te houden.

Nadat de koopovereenkomst is ondertekend en de bedenktermijn van drie dagen is verstreken, zullen wij de notaris informeren dat de woning verkocht is onder voorbehoud.

De ondertekende koopovereenkomst wordt dan gestuurd naar de notaris ter berusting en de notaris zal beide partijen dan informeren over het verder afhandelen van de leveringsakte.

Als verkoopmakelaar hebben wij ook hier nog steeds een belangrijke rol en bewaken wij alle termijnen zoals de ontbindende voorwaarden en de termijn van het betalen van de waarborgsom. Tijdens de overdracht en levering zijn wij ook aanwezig en zullen wij zowel met de verkoper als met de koper de opleveringsinspectie doen. Als tijdens de opleveringsinspectie nog afspraken worden gemaakt tussen de verkoper en koper, zorgen wij ervoor dat alles duidelijk op papier staat en wordt ondertekend. Nadat de opleveringsinspectie is afgerond, is het tijd om bij de notaris de leveringsakte te ondertekenen. De conceptstukken worden door ons altijd nagekeken.

Het komt helaas momenteel niet meer voor dat een makelaar bij de notaris aanwezig is bij de notariële overdracht maar wij vinden dit anders juist wel belangrijk. Mochten er nog vragen zijn, dan zijn wij er namelijk normaliter altijd bij om deze vragen direct te beantwoorden.

Als alles is getekend, is het tijd om de handen te schudden, elkaar te feliciteren en de champagnefles te ontkurken. “Want wie wordt er nou niet gelukkig van een succesvolle verkoop? Wij in ieder geval wel! “

Wil je dat bij je thuis langskomen om een vrijblijvende waardebepaling van jouw woning af te geven en om kennis te maken met de verkoopstrategie van Winvest Makelaardij?

Neem dan contact op met de verkoopmakelaar!

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken