Winvest Makelaardij
artikel

Wat zijn roerende zaken en onroerende zaken?

roerende en onroerende zaken bespreken
Als je een woning koopt of verkoopt wil je weten wat roerende en onroerende zaken zijn. In deze blog leggen we uit wat het is.

Inhoudsopgave

Woning gekocht of ga jij je woning te koop zetten en kom je de term roerende en onroerende zaken tegen? Wij snappen dat dit niet in één keer helemaal duidelijk is. Daarom willen wij je door middel van deze blog informeren over deze termen.

Roerende zaken

Roerende zaken zijn spullen, meubilair die je gewoon mee kunt nemen uit een woning, zonder dat er schade wordt veroorzaakt. Probeer dus tijdens een bezichtiging niet op de roerende zaken te letten en juist de woning hier los van te zien.

Onroerende zaken

Onroerende zaken zijn spullen die vast zijn gemaakt aan het huis en die niet verwijderd kunnen worden zonder dat er schade ontstaat. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een vastgelijmde vloerbedekking of bijvoorbeeld aan een keukenblok.

Tijdens een bezichtigingkan je er bijvoorbeeld alvast op letten wat roerende zaken en onroerende zaken zijn. Stel dat er keukenkastjes in de keuken staan dan kan het maar zo zijn dat deze onder roerende zaken vallen, omdat ze niet vast aan de woning zitten. Zo kom je tijdens de opleverinspectie tenminste niet voor onverwachte zaken te staan.

Lijst van zaken

Elke woning die verkocht wordt, heeft een lijst van zaken die ook in de koopakte wordt vermeld. Op de lijst van zaken kun je precies aflezen wat er achterblijft en wat er wordt meegenomen. Voor potentiële kopers is het daarom verstandig om deze lijst goed door te nemen voordat de koop definitief wordt gemaakt; dit om verrassingen te voorkomen.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken