Winvest Makelaardij
artikel

Woning bezichtigen? Bereid jezelf goed voor met onze tips

het bezichtigen van een nieuwe woning
Ga je binnenkort een woning bezichtigen? In deze blog geven we een aantal tips zodat je jezelf goed kunt voorbereiden om een woning te bezichtigen.

Inhoudsopgave

Je bent al een aantal dagen, weken misschien wel maanden, op zoek naar een woning die binnen jouw perfecte plaatje past. Op Funda heb jij je meldingen aangezet en op Facebook en Instagram volg je al elke makelaar uit de buurt. Elke dag zie jij verschillende type woningen langskomen totdat je daar op een dag de ideale woning tegenkomt. Van die woning sprak de fotopresentatie je aan, de omschrijving was precies zoals je had gehoopt en de prijs paste precies binnen je budget.

Je belt snel de makelaar om een bezichtiging in te plannen en dan is het moment daar: morgen is de bezichtiging! Wij geven jou in deze blog 5 tips om goed voorbereid naar een bezichtiging te gaan.

Schakel een aankoopmakelaar in

Het is mogelijk om een aankoopmakelaar mee te nemen tijdens een bezichtiging en dat is ook iets wat wij je zeker aanraden. Een aankoopmakelaar kan kritische vragen stellen en heeft bouwtechnische kennis waardoor hij/zij ook de staat van de woning kan controleren. Misschien is dit niet iets waar jij zelf aan had gedacht omdat de woning er zo leuk op de plaatjes uitzag.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de isolatievormen, de huidige staat van de vloer maar ook verstrekt een aankoopmakelaar je de reële waarde van de woning. Door een aankoopmakelaar in te schakelen weet je precies wat de huidige waarde van de woning is en wordt het hele onderhandelingsproces je uit handen genomen. Je wordt ontzorgd en er is een grotere kans op een succesvolle aankoop dan dat je zelf stappen zou ondernemen.

Maak een lijstje met zaken die je belangrijk vindt

Van tevoren kun je thuis al een lijstje maken met zaken die voor jou belangrijk zijn. Als je onze tips al hebt gelezen over het vinden van een nieuwe woning dan heb je -als het goed is- ook al een wensenlijstje gemaakt. Een lijst met woonwensen die voor jou belangrijk zijn, helpt je ook tijdens een bezichtiging omdat je weet waar je naar moet kijken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

De buurt

Is de woning centraal gelegen en bevindt de woning zich in een rustige of juist levendige omgeving? Op welke afstand van de woning bevinden zich de uitvalswegen of waar staat de dichtstbijzijnde bushalte? Is er een treinstation in de buurt of is alleen busvervoer mogelijk? Is er speelgelegenheid voor de kinderen of wil je juist wonen in een rustige buurt zonder (veel) kinderen? Zijn er sportvoorzieningen of parken in de buurt? Welke supermarkten/winkels zijn, is daar voldoende parkeergelegenheid en/of kan ik op mijn fiets daar mijn boodschappen doen?

Algemene staat

Het is niet aan te raden om alleen te kijken naar hoe de woning er van binnen en van buiten uitziet maar het is ook van belang dat je ook kennis en inzicht hebt van de huidige staat van de woning. Als je een goede indicatie hebt van de huidige staat van de woning dan weet je ook met hoeveel bijkomende kosten je ongeveer rekening moet houden. Hierbij kun je dus denken aan het schilderwerk, het dak, de kozijnen, ramen en deuren en of er een lekkage valt waar te nemen en/of er vochtplekken waarneembaar zijn.

De indeling

Heeft de woning voldoende kamers? Is er wel genoeg opbergruimte voor al je spullen? Moet er verbouwd worden omdat je bijvoorbeeld een kantoor aan huis wilt hebben? Hierbij is het belangrijk dat je je niet laat leiden door hoe de woning nu is ingedeeld. Tijdens een bezichtiging moet je proberen door de spullen heen te kijken zodat je de nuttige ruimte van de woning kunt zien en om voor jezelf na te gaan hoe je de woning zou kunnen indelen naar je eigen wensen.

Energie en duurzaamheid van de woning

Bij elke woning die verkocht of verhuurd wordt, moeten de eigenaren een definitief energielabel laten zien. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Zijn de ramen, vloeren en muren van de woning goed geïsoleerd? En is er een centrale verwarming in de woning die ook in elke ruimte werkt en die goed is onderhouden? Dit kan namelijk echt schelen in je maandelijkse lasten en het is dus wel een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Lees deze blog over verduurzamen van je woning. 

Kijk goed naar de algemene zaken

Waar het uiteindelijk om gaat is dat je een woning vindt waar jij je thuis kunt voelen. Een plek waar jij je veilig voelt en waar je ook de ruimte hebt om al je spullen op te slaan. Maar het is ook goed om te kijken of er asbest in de woning aanwezig is, of er in de woning voldoende geventileerd kan worden en of er voldoende daglicht binnen komt.

Dit zijn allemaal wensen die je alvast in kaart kunt brengen om goed voorbereid naar een bezichtiging van een woning te gaan. Een wensenlijst geeft je ook een goede houvast zodat je niets vergeet. Want in de huidige woningmarkt is het nu niet meer dan normaal dat een woning wordt gekocht op basis van één bezichtiging. En als je dan toch één kans hebt, pak deze kans dan wel met beide handen aan!

Stel de juiste vragen tijdens een bezichtiging

Zoals wij hierboven al vertelden, heb je soms maar één keer de kans om een woning te bezichtigen voordat je moet gaan bepalen of je de woning wil gaan kopen. Daarom is het goed om tijdens een bezichtiging zoveel mogelijk vragen te stellen aan de makelaar. Wij geven je hieronder een opsomming van veelgestelde vragen tijdens een bezichtiging:

  • Wat is de reden dat de verkopers willen verkopen?
  • Per wanneer is de woning beschikbaar?
  • Is er veel interesse in de woning?
  • Mag ik de lijst van zaken inzien?
  • Zit er asbest in de woning?
  • Wanneer is de woning voor het laatst geschilderd?
  • Wie zijn de buren en hoe is de buurt?
  • Is het dak goed onderhouden?
  • Wat is het energieverbruik van de woning?
  • Hoe oud is de keuken/ dakbedekking/ vloer/badkamer?
  • Wat zijn de isolatievormen van de woning?

Met het stellen van deze vragen kom je al een heel eind en kun je -als het goed is- ook direct een paar wensen/vragen van je woninglijstje afstrepen. Misschien dat sommige details ook in de woningbrochure staan vermeld maar het is nooit verkeerd om dit even extra te controleren.

Wees proactief

Tijdens een bezichtiging hoef je natuurlijk niet alleen maar achter de makelaar aan te lopen zoals bij een rondleiding in een museum. Neem je camera mee of pak je telefoon erbij en maak foto’s en video’s, zodat je deze beelden later nog even terug kunt kijken. Maar loop ook eens rond in de buurt en kijk of je daar eens met mensen kunt praten die je meer kunnen vertellen over de buurt.

Het is tenslotte wel een plek waar jij iedere dag thuis komt en het is wel zo fijn als het een omgeving is waar jij je fijn voelt. Het is ook altijd goed om eigen gereedschap mee te nemen zoals een meetlint of een waterpas om alvast het een en ander op te meten en om te kijken of alles wel recht loopt.

Maar ook is het natuurlijk goed te kijken of je bed wel in de slaapkamer past en of je je kasten en meubels kwijt kunt. Direct een schroevendraaier in de muur steken of het een en ander losschroeven, is dan uiteraard niet de bedoeling. Op Funda wordt het advies gegeven om niet te enthousiast te doen. Hier zijn wij het deels mee eens, omdat dit niet altijd goed is voor je onderhandelingspositie.

Als de verkopend makelaar ziet dat jij helemaal verliefd bent op de woning, kan hij/zij hier op inspelen tijdens de onderhandelingen. Maar aan de andere kant kan het ook juist goed zijn om te laten zien dat jij echt geschikt bent voor de woning. Uiteindelijk bepalen de verkopers aan wie zij de woning willen verkopen (gunnen) en als zij op zoek zijn naar goede bewoners voor hun oude ‘stulpje’ dan kan jouw enthousiasme wel eens goed van pas komen.

Neem hoe dan ook contact op met de makelaar na een bezichtiging

Hierbij zijn er natuurlijk twee verschillende scenario’s mogelijk: of dit was echt een woning waar je naar op zoek was of dit was toch niet helemaal de woning die je zocht. In beide gevallen is het van belang dat je contact opneemt met je makelaar. Al viel de woning tegen, de makelaar kan je op basis van jouw feedback alsnog voorzien van ander, relevant aanbod. Maar als dit wel de woning is die je leuk vindt, dan is het belangrijk om snel een bod neer te leggen, voordat dit stulpje aan je neus voorbij gaat.

Ga daarom goed overleggen met je partner en/of met je aankoopmakelaar over welk beginbod je neer kunt leggen. Je bent pas officieel in onderhandeling als de tegenpartij een tegenvoorstel heeft gedaan. Hou wel in je achterhoofd dat het niet alleen gaat om het bod wat je neerlegt maar ook om de koopvoorwaarden die bij je bod horen en die in het koopovereenkomst komen te staan. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de opleverdatum en of je eerst een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren.

Onze laatste tip tijdens het bezichtigen? Geniet ervan!

Een woning kopen is niet iets wat je dagelijks doet en daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt en geniet van een bezichtiging. Laat je niet opjagen door de verkoopmakelaar maar loop rustig door de woning. Probeer in te beelden hoe het zou zijn om hier te wonen, om hier thuis te komen of om lekker in die tuinstoel te hangen.

Probeer ook echt je bezichtiging overdag bij daglicht in te plannen zodat je de hele woning goed kunt zien en loop vooral ook eens om de woning heen. Probeer een overwogen beslissing te maken of dit de woning is die je zoekt en ga pas in onderhandeling als je zeker weet dat dit je nieuwe thuis kan worden.

Als je hulp nodig hebt bij het aankoopproces of als je wilt dat een aankoopmakelaar van Winvest Makelaardij met je meegaat, dan kun je altijd  contact met ons opnemen. Onze makelaar helpt je graag bij het vinden van je nieuwe (t)huis.

Delen: 

Compare listings

Vergelijken