Aankoopmakelaar inschakelen of niet? Deze afweging kun je altijd maken voordat je op zoek gaat naar een woning. Maar wat zijn de voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar? Je leest het allemaal in deze blog.
Een aankoopmakelaar brengt alleen maar voordelen met zich mee
De kracht van een aankoopmakelaar wordt altijd erg onderschat. Maar weet jij wat voor voordelen het inschakelen van een aankoopmakelaar jou kan bieden, wat het je echt op kan leveren? Wij leggen in deze blog alle voordelen uit, zodat jij precies weet wat voor meerwaarde een aankoopmakelaar voor jou kan hebben.
Een woning vinden is dankzij het internet niet voor iedereen een probleem meer. Misschien sta je ingeschreven voor nieuwsbrieven van diverse makelaars waarmee je automatisch op de hoogte wordt gehouden van nieuwe woningen, controleer je dagelijks op Funda het nieuwe aanbod en heb je al je vrienden, familie en kennissen geïnformeerd over het feit dat jij een woning zoekt. Maar hoe zit het met de rest? Onderhandelen, de koopovereenkomst doorlezen, de technische staat van de woning vaststellen en de juiste prijs voor de woning bepalen, lukt je dat ook allemaal zelf?
De aankoopmakelaar gaat voor jou op zoek
De rol van een aankoopmakelaar is om jouw ideale droomwoning aan te kopen tegen de meest gunstige prijs. Maar dat begint natuurlijk altijd met eerst alle wensen en behoeften van de klant(en) in kaart te brengen.
Breng al je wensen in kaart
- Waar ben je naar op zoek?
- Wat vind jij belangrijk en wat heb je echt nodig?
Als jij een aankoopmakelaar inschakelt om jouw ideale droomwoning te vinden dan zal het eerste gesprek altijd beginnen aan de tekentafel. Je bent namelijk niet alleen maar op zoek naar een woning, maar naar een plek waar jij je thuis voelt.
Wat is de reden dat je gaat verhuizen?
- Ga je samenwonen met je vriendin en heb je wat groters nodig?
- Ben je van plan om het gezin uit te breiden en heb je extra kamers nodig?
- Wil je dichterbij de stad wonen of juist liever op een rustige plek met meer groen?
Dat zijn allemaal vragen die relevant zijn tijdens het aankopen van een woning. Stiekem ben je natuurlijk op zoek naar een pareltje, een woning waarbij je na het werk thuis kan komen en waar jij je ook echt thuis voelt. Om dat gevoel te realiseren, raden wij het aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Door zijn deskundigheid en ervaring heeft een aankoopmakelaar meer dan genoeg kwaliteiten om in te schatten wat voor jou een ideale woning kan zijn.
Een aankoopmakelaar houdt voor jou de markt in de gaten en staat nauw in contact met andere makelaarskantoren uit de regio, zodat hij/zij als eerste weet wat er op de woningmarkt vrij komt.
In de huidige markt kan dit erg van pas komen omdat het belangrijk is om snel te reageren en om een bezichtiging in te plannen, voordat de sticker ‘verkocht’ erop komt te staan.
Een aankoopmakelaar plant bezichtigingen in en gaat met je mee
Als je al enige woningen online hebt bekeken, brochures hebt gedownload en met je aankoopmakelaar contact hebt gehad over de aankoopmogelijkheden, dan is het tijd voor een bezichtiging. Een aankoopmakelaar neemt contact op met de verkopende makelaar om een afspraak te maken die voor jou het beste uitkomt; hierbij wordt er ook rekening gehouden met het moment van de dag, want in de avond kun je bijvoorbeeld minder goed bezichtigen dan overdag.
Voordelen van een aankoopmakelaar tijdens een bezichtiging:
- Hij/Zij weet precies waar hij op moet letten
- Hij/Zij heeft kennis van de type woningen in de buurt
- Hij/Zij heeft bouwkundige kennis om te controleren of de woning in orde is
- Hij/Zij weet en durft de juiste vragen te stellen aan de verkoopmakelaar
- HIj/Zij Is niet emotioneel verbonden met een woning dus blijft objectief.
Een aankoopmakelaar is gespecialiseerd in de aankoop van huizen en weet dus waar hij/zij op moet letten. Met zijn/haar bouwkundige en juridische kennis kan hij/zij kritische vragen stellen en de woning goed beoordelen. Maar alleen met een bezichtiging weten we natuurlijk nog niet alles over de woning. Daarom doet een aankoopmakelaar altijd grondig onderzoek naar de bestemmingsplannen, milieuaspecten, relevante gegevens uit het kadaster en eventueel naar de status en verplichtingen van de Vereniging van Eigenaren.
Na afloop van de bezichtiging zet hij/zij de voor- en nadelen op een rij, weegt hij potentiële risico’s af en geeft hij/zij advies over de woning die hij/zij met jullie persoonlijk zal bespreken om een onderhandelingsstrategie op te stellen.
Betaal nooit te veel met de koopervaring van een aankoopmakelaar
Nu zijn we op het punt gekomen waarbij de aankoopmakelaar zijn/haar kosten kan terugverdienen door een goed bod neer te leggen bij de verkopende partij. Het is de taak van de aankoopmakelaar om de woning tegen een betere prijs aan te kopen dan als jij dit zelf zou gaan doen. De huidige woningmarkt maakt het voor de aankoopmakelaar niet zo eenvoudig om elke woning tegen een scherpe prijs te bemachtigen. Woningen worden soms in de stille verkoop al verkocht tegen de vraagprijs of zelfs daarboven. Op sommige plekken in Nederland is de woningmarkt zó overspannen dat jij er zonder aankoopmakelaar niet eens tussenkomt of in ieder geval niet op tijd tussenkomt.
Een aankoopmakelaar mag nooit betrokken zijn bij de verkoop van dezelfde woning omdat hij/zij anders van twee walletjes zou eten en dat is verboden.
Een verkoopmakelaar bepaalt samen met jou de maximale aankoopprijs en probeert hier natuurlijk zo ver mogelijk onder te zitten. Tijdens de onderhandelingen gaat jouw aankoopmakelaar in overleg met de verkoopmakelaar over de prijs en voorwaarden van de woning. Tijdens dit proces is het belangrijk dat er duidelijk gecommuniceerd wordt tussen de opdrachtgever en de aankoopmakelaar om alles in de juiste banen te leiden.
Tijdens dit proces zal je aankoopmakelaar je ook begeleiden en adviseren over de vervolgstappen en het eventuele tegenbod wat gedaan moet worden. Je bent pas officieel in onderhandeling als de verkopende partij een tegenvoorstel heeft gedaan of als er uitdrukkelijk wordt gezegd dat je in onderhandeling bent. Het komt maar zelden voor dat het eerste bod gelijk ‘raak’ is; beide partijen proberen natuurlijk de voor hen best haalbare prijs te halen. Een huis koop je niet alleen door genoeg geld op tafel te leggen maar hierbij is het ook belangrijk dat de koopwaarden door beide partijen worden geaccepteerd.
De prijs is bijna net zo belangrijk als de voorwaarden. Daarom is het van belang om de overdrachtsdatum goed met beide partijen af te stemmen, zodat dit scheelt in de kosten voor beide partijen. Als je woning namelijk al verkocht is zonder dat jij je nieuwe woning kunt betrekken, dan zal je tijdelijk iets moeten huren of/en komen er opslagkosten bij. Als de verkoper je bod heeft geaccepteerd, is het tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Na drie dagen is de bedenktijd over en is het koopcontract bindend. Hierbij helpt je aankoopmakelaar tijdens het hele proces en zorgt ervoor dat jouw ontbindende voorwaarden er goed in staan.
Gebruik maken van de contacten van de aankoopmakelaar
Nu de koop rond is zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Hierbij kun je denken aan:
- Regeling van financiering met de hypotheekadviseur
- Taxatie van je woning
- Eventueel officiële bouwkundige keuring
- Verzekeringen
- Opleveringsinspectie
Allemaal zaken waarbij het belangrijk is dat je goed wordt geholpen. Bij het kopen van een woning maak je in de meeste gevallen gebruik van een hypotheekverstrekker. De geldverstrekker is in de meeste gevallen een bank die er zeker van wil zijn dat de waarde van de woning reëel is. De officiële waarde van de woning wordt vermeld in een taxatierapport die is vervaardigd door een taxateur. Voor het inschakelen van een taxateur kun je dus gebruik maken van de contacten van de makelaar, zodat jij er zeker bent dat jij deskundig en goed geholpen wordt.
Begeleiding bij de notaris
Als alles is geregeld omtrent de koop van je nieuwe woning, dan is het tijd om alles officieel te laten regelen door een door jou gekozen notaris. Na de opleveringsinspectie en nadat alles is geregeld, kan de notaris de hypotheekakte en de overdrachtsakte opmaken. De aankoopmakelaar gaat ook hierbij weer met je mee om er zeker van te zijn dat alles klopt en dat jij geen enkele vragen meer hebt omtrent de aankoop van je nieuwe woning. Na het tekenen van alle documenten krijg je de sleutels en is het huis officieel van jou! Tijd voor een borrel en een taartje dus.
Zoals je hierboven hebt gelezen, is het wel duidelijk dat het inschakelen van een aankoopmakelaar echt bepaalde meerwaarde met zich meebrengt, die vooral op de krappe woningmarkt van vandaag de dag erg handig is. Wij van Winvest Makelaardij helpen je graag bij je zoektocht en de aankoop van je woning. Het is mogelijk om bij ons een gratis zoekopdracht uit te zetten.
Als je nog vragen hebt omtrent de verkoop, aankoop of verhuur van een woning dan kun je altijd contact met ons opnemen.