Winvest Makelaardij
artikel

Voorkom deze 6 fouten bij het kopen van een huis

fouten maken voorkomen als je een huis wil kopen
Bij het kopen van een huis komt veel kijken. In deze blog helpen we je om deze 6 fouten in ieder geval te voorkomen.

Inhoudsopgave

Een huis kopen is niet iets wat je vaak doet, is een emotionele gebeurtenis en daarom is het belangrijk om jezelf goed te laten informeren of te laten ondersteunen door een aankoopmakelaar. Wij zien namelijk dat er door kopers een aantal fouten wordt gemaakt, die achteraf zorgen voor onnodige kosten. In deze blog leggen wij uit wat de 6 meest voorkomende fouten zijn bij het kopen van een huis.

Te hoge prijs

Als je in de huidige woningmarkt een woning wilt kopen dat weet je vaak dat je een bod moet doen die boven de vraagprijs ligt. Alhoewel dat natuurlijk niet altijd nodig is, heeft de woningschaarste er wel voor gezorgd dat dit wel vaak gebeurt. Wat ik als makelaar momenteel ervaar, is dat kopers zo wanhopig zijn dat ze het maximale bedrag voor een woning willen betalen.

Ik snap dat het lastig is om in deze markt geduld te (blijven) hebben en om je af en toe in te houden met het doen van een bod. Vooral als jij je droomwoning hebt gevonden dan wil jij koste wat het kost deze woning hebben.

Ons advies in deze tijd is om alleen iets te kopen als je zeker weet dat je in deze woning voorlopig nog wel zou willen blijven (en kunnen) wonen. Nu de hoofdprijs betalen, kan er namelijk voor zorgen dat jouw woningwaarde in tijden van een dalende woningmarkt, vele malen lager is dan de koopsom. Op dat moment wil je niet dat je in de situatie komt dat je moét verkopen.

Blijf dus altijd realistisch en besef heel goed dat er nog wel andere woningen komen die aan jouw wensenlijstje voldoen. Het is het namelijk niet waard om onnodig financieel risico te lopen. De markt wordt door het lage aanbod en de hoge vraag opgedreven doordat er steeds meer kopers uit de randstedelijke gebieden met veel overwaarde vanuit hun aldaar verkochte woning naar de provincie komen, waardoor er voor elke woning wel meer dan één koper is en kopers daardoor genegen zijn tegen elkaar op te bieden wat zorgt dat de huizenprijzen vooralsnog blijven stijgen.

Doordat er zo’n grote vraag is naar woningen, lijkt het de trend te worden dat er kijkdagen worden georganiseerd waardoor kopers elkaar treffen bij een te koop staande woning en daardoor (ongewild) worden beïnvloed om meer te willen betalen voor een woning.

Laat je daarom altijd adviseren door een aankoopmakelaar die bekend is in de betreffende regio en die verstand heeft van de (plaatselijke) woningmarkt maar ook van het type woning. Samen met je financieel adviseur kan hij of zij aangeven wat een reëel bod is.

Kopen zonder bouwkundige keuring

Als je een huis hebt gekocht, is het aan te raden om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Helaas wordt deze voorwaarde nog te vaak overgeslagen om als koper met de beste voorwaarden in de gunst te willen vallen van de verkoper/makelaar. Door de druk op kopers worden er namelijk biedingen uitgebracht zonder voorwaarden te stellen zoals voor het tekenen van de koopovereenkomst de bouwtechnische staat van de betreffende woning te laten onderzoeken.

Maar hoe kun je de bouwtechnische staat van de woning bepalen als je de woning maar één keer een half uurtje hebt gezien?

Door de krapte op de woningmarkt zijn er veel kopers (kapers op de kust) die dagelijks Funda bezoeken om te kijken naar nieuw aanbod. Dit zorgt ervoor dat een makelaar veel aanvragen krijgt voor een bezichtiging en vaak ook bezichtigingen achter elkaar moet inplannen. Kopers krijgen de woning dan maar één keer te zien en moeten op basis van die bezichtiging al bepalen of ze een bod willen uitbrengen en onder welke voorwaarden.

Door deze overhaaste beslissing wordt er vaak geen bouwtechnische keuring uitgevoerd. Alleen dit kan achteraf toch nog hoge (onvoorziene) kosten met zich meebrengen. Een bouwtechnische keuring wordt gedaan om de bouwtechnische staat van een woning te bepalen. Vooral als je toch al diep in je portemonnee hebt getast om een bod neer te leggen, dan is het niet fijn om er later achter te komen dat bijvoorbeeld de vloeren niet goed zijn en dat je die moet laten vervangen.

Om zeker te weten dat je een woning koopt die bouwtechnisch in een goede staat verkeert, is het dus belangrijk om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.

Geen voorbehoud van financiering

Een hypotheek krijgen is voor veel kopers een erg spannende aangelegenheid. Om er zeker van te zijn wat je budget is, is het belangrijk om eerst te weten welke financiële mogelijkheden je hebt. Ik adviseer je dan ook om eerst een afspraak te maken met een financieel adviseur om hierover met hem/haar te overleggen

Als je koopt zonder voorbehoud van financiering en achteraf krijg te horen dat jij niet de hypotheek krijgt die je uiteindelijk had gedacht, dan betaal je alsnog 10% van de koopsom. Dit kan je makkelijk voorkomen door bij het uitbrengen van je bod een voorbehoud op te nemen voor het verkrijgen van een hypothecaire geldlening voor de koopsom van de woning.

De enige situatie waarin je zonder een financieringsvoorbehoud kunt bieden, is wanneer je vooraf 100% zeker weet dat het rond komt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als jij geen geld hoeft te lenen en het geld dus al beschikbaar hebt.

Bezichtigen zonder onderzoek te doen

Wij adviseren iedereen die een huis wil kopen om een wensenlijstje te maken waarbij je noteert aan welke wensen jouw woning zou moeten voldoen. Hierbij kan je denken aan het aantal kamers, de voorzieningen in de buurt, de ligging van de tuin en/of de staat van de woning. Stel dat je helemaal niet handig bent en je ook geen budget over hebt om alles uit te besteden, dan is het bijvoorbeeld niet handig om een kluswoning te kopen.

Twijfel jij er over om een kluswoning te kopen? Lees dan eerst onze tips!

Door de overspannen woningmarkt kan het zijn dat je bij de eerste de beste woning die vrijkomt gelijk de telefoon pakt en de makelaar opbelt voor een bezichtiging. Alleen het is zonde van jouw tijd en de tijd van de makelaar als je tijdens de bezichtiging al gelijk door hebt dat dit niet de door jou gewenste woning is.

Dit kan je voorkomen door van tevoren onderzoek te doen. Bijvoorbeeld: wat voor soort woning is het, wat is de ligging van de woning, hoe is de buurt en welke voorzieningen zijn er in de nabije omgeving? Een woning koop je omdat je hier een (langere) tijd in wilt blijven wonen. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat de toekomst je misschien gaat brengen.

Denk je aan gezinsuitbreiding? Dan is het belangrijk om bij een woning te kijken met een extra slaapkamer of waar je in ieder geval de mogelijkheid hebt om een extra slaapkamer te realiseren.

Geen vragen stellen aan de makelaar

Bij een bezichtiging is er altijd een makelaar aanwezig, die als het goed is alles over de woning weet. Omdat je vaak maar één bezichtiging hebt, is het goed om zoveel mogelijk te weten te komen over de woning. Wat is de reden dat de verkopers willen verkopen? Hoe is de buurt? Zijn er lekkages of andere gebreken geconstateerd? Heeft er reeds een verbouwing plaatsgevonden? Dus door geen of niet de juiste vragen te stellen mis je veel informatie over de woning. Je komt een woning bezichtigen, dus stel de juiste vragen om een goed te beeld te krijgen van de woning en neem die tijd.

Enkele meest gestelde vragen tijdens een bezichtiging

  • Wat is de bouwaard van de woning?
  • Is er veel interesse voor de woning?
  • Wat is de reden dat de huidige eigenaren de woning willen verkopen?
  • Is de samenstelling van de buren bekend?
  • Per wanneer is de woning beschikbaar voor oplevering?
  • Wat blijft er achter en wat gaat er mee (roerende zaken en lijst van zaken)?
  • Is er vervuiling of is er asbest aanwezig in de woning?
  • Zijn er afwijkende of bijzondere bepalingen voor het gebruik?
  • Wat is de ligging van de achtertuin?
  • Is de kruipruimte toegankelijk en is deze vochtig?

Dit zijn allemaal vragen die jij aan de makelaar kunt stellen om op basis van deze informatie te beslissen of dit de ideale woning voor jou is.

Woning kopen zonder aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je alle bovenstaande genoemde fouten niet maakt. Hij/zij is namelijk een specialist in het kopen van woningen en kent de huizenmarkt door en door. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is een goede voorbereiding het halve werk en als je samenwerkt met een makelaar, dan zorgt hij of zij ervoor dat er eerst een duidelijk plan van aanpak wordt opgesteld. Bij het opstellen van dit plan wordt duidelijk in kaart gebracht welke financiële ruimte er is en worden de behoefte en wensen in kaart gebracht. Op basis van deze informatie kunnen zowel de aankoopmakelaar als de potentiële kopers op zoek naar een geschikte, passende woning.

Een aankoopmakelaar verdient zijn/haar geld terug

Als starter (op de woningmarkt) heb je het misschien niet al te breed en ben je überhaupt al blij dat je een kans kunt maken op de woningmarkt. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kost geld en wij snappen dat je daar goed over na wilt denken. Toch denken wij dat de investering in een aankoopmakelaar zich terugverdient.

Door juist samen te werken met een aankoopmakelaar kan hij of zij er namelijk voor zorgen dat jij een juist bod uitbrengt.

Door zijn lokale marktkennis weet hij of zij namelijk als geen ander wat de woning waard is en met welk bod je een goede kans maakt.

Daarnaast hebben de meeste makelaars ook kennis van de bouwtechnische staat van de woning, waarbij ze op voorhand al kunnen vertellen of het nodig is om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.

Eerste hulp bij een bezichtiging

Vooral als je maar één keer de kans hebt om te bezichtigen, is het fijn om een professional mee te nemen die net weer even op andere zaken let dan jij. Terwijl jij al weg zit te dromen over de mogelijke indeling van de woning, kan de aankoopmakelaar de juiste vragen stellen en de nodige informatie aan de verkopend makelaar vragen om zo een goed beeld te krijgen over de staat van onderhoud, kwaliteit en doelmatigheid, waardoor hij jou goed kan adviseren of jij de woning bezichtigt die je al zolang zoekt.

Wil jij een betere kans maken op de huidige woningmarkt?

Plan dan een kennismakingsgesprek in met een aankoopmakelaar van Winvest Makelaardij in Wijk bij Duurstede.

Delen: 

Compare listings

Vergelijken