Winvest Makelaardij
artikel

Energielabel aanvragen? Doe het nu voordat de prijs stijgt

het verbruik van energie
Een energielabel aanvragen wordt steeds duurder. In deze blog leggen we uit waarom je nu een energielabel moet aanvragen voor het nog duurder wordt. Ook lees je hoe je dit kunt doen.

Inhoudsopgave

De prijs van een energielabel is in 2021 omhoog gegaan. In deze blog lees je meer over wat een energielabel is en hoe jij een energielabel aan kunt vragen

Wat is een energielabel?

Een energielabel wordt gebruikt om in één oogopslag te kunnen zien of een woning energiezuinig is of niet. De overheid wil hiermee stimuleren dat bewoners bewust worden van hun energieverbruik. Door zich hiervan bewust te worden, zullen huiseigenaren sneller actie ondernemen om een woning te verduurzamen en om deze energiezuinig te maken. Dit is niet alleen gunstig voor hun eigen energierekening, maar ook voor meer wooncomfort en het is beter voor het milieu.

Klassen van een energielabel

Uit een energiekeuring wordt er uiteindelijk bepaald in welke klasse jouw woning valt. Er bestaan verschillende (oplopende) klassen te weten:

energielabel met verschillende klassen
 • A (groen, zeer zuinig)
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
 • G (rood, zeer onzuinig)

Energielabel A wordt gegeven aan een woning die energiezuinig zijn. Energielabel G wordt gegeven aan woningen waarbij er geen of nauwelijks energiemaatregelen zijn genomen en die daardoor niet energiezuinig zijn.

Wat staat er in een energielabel?

Een energielabel is opgebouwd uit verschillende elementen die bepalen of een woning energiezuinig is of niet. Er wordt gekeken naar de volgende 10 elementen:

 • Woningtype
 • Bouwjaar van het huis
 • Soort glas
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Gevelisolatie
 • Verwarming
 • Warmwatervoorziening
 • Ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen of zonneboiler

Wil jij je woning energiezuiniger maken? Kijk dan zelf eens kritisch naar de bovenstaande punten. Waar valt nog winst te behalen? Het verbeteren van de isolatie, het kiezen voor een energiezuinige ketel en zonnepanelen zorgen er al voor dat een woning energiezuiniger wordt. Nadat de energiekeuring is uitgevoerd, krijg je een duidelijk overzicht van welke energiebesparende maatregelen jij nog kunt nemen. Naast de te verrichten werkzaamheden, kun je hier ook de kosten, baten en het rendement van de maatregelen terugvinden.

Of lees deze 3 tips om te besparen op je energierekening

Wat kost een energielabel aanvragen in 2021?

Minister Ollongren heeft bepaald dat vanaf 1 januari a.s. een energielabel in 2021 gemiddeld € 190,- gaat kosten. Dit is vele malen duurder dan de de kosten voor een energielabel in 2020. De voornaamste reden dat de prijs omhoog is gegaan, is omdat er een energiedeskundige de woning zal moeten gaan keuren om het energielabel van het huis te bepalen.

Wil jij weten wat voor voorlopig energielabel jouw woning nu heeft? Ga dan naar de website van www.zoekuwenergielabel.nl.

Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief label?

Het grootste verschil tussen deze twee verschillende energielabels is dat het voorlopige energielabel een schatting is. Met deze schatting kun je nu verder niets.

Wat gebeurt er als je geen energielabel aanvraagt?

Als jij ervoor kiest om geen energielabel aan te vragen dan kan je een boete riskeren indien je jouw woning verkoopt zonder definitief energielabel. Als het energielabel namelijk ontbreekt, riskeer je een boete van € 170,– (voor rechtspersonen is dit € 340,–). Omdat het hebben van een energielabel wettelijk verplicht is bij de verkoop of verhuur van een woning, raden wij je dus aan om het energielabel vóór het intreden van de nieuwe maatregel aan te vragen.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Momenteel kun je dus makkelijk en snel jouw eigen energielabel aanvragen. Als jij je woning wilt verkopen of verhuren, dan ben je verplicht om een definitief energielabel te laten zien. Dit zorgt voor transparantie: of de woning energiezuinig is of niet, en of het verduurzamen van jouw woning extra kosten met zich mee zal brengen.

Stappenplan om een energielabel in 2021 aan te vragen

 1. Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl
 2. Log in met je DigiD
 3. Controleer alle gegevens die over jouw woning bekend zijn.
 4. Voeg documenten toe als bewijs (mits dit nodig is)
 5. Kies uit één van de deskundigen om uw bewijs te controleren
 6. Verstuur jouw gegevens

Download deze checklist om te gebruiken als instructie om een energielabel aan te vragen.

Delen: 

Compare listings

Vergelijken