De maandelijkse energiekosten zijn voor veel mensen toch vaak een relatief hoge kostenpost en we zijn ons niet altijd bewust van hoeveel energie we eigenlijk verbruiken. In deze blog geven wij een aantal tips hoe je de kosten voor het energieverbruik kunt verminderen door o.a. je woning te isoleren en energie te besparen.
Waarom energie besparen?
Energie besparen? Iedereen zou dat eigenlijk moeten doen in deze tijd. In welke wijk je ook loopt, je ziet altijd wel een woning met een paar zonnepanelen of een elektrische auto op de oprit of voor de deur. Er zijn twee belangrijke redenen waarom energie besparen slim is.
Lagere energierekening
Als je minder energie verbruikt, heb je ook lagere maandelijkse lasten. Afhankelijk van welke aanpassingen je doet, zie je dit terug in je maandelijkse vaste energierekening. Niet elke aanpassing is direct maandelijks terug te zien in je energierekening. Het is daarom belangrijk om altijd te kijken op de lange termijn.
De (financiële) winst valt niet altijd direct op….
…. je ziet namelijk de besparing niet altijd terug op de energierekening. Dit komt doordat het misschien deze winter een stuk kouder is geweest buiten, waardoor je de verwarming hoger had staan of omdat de energieprijzen zijn gestegen. Kijk daarom naar het energieverbruik in plaats van naar de energiekosten. Hoeveel je precies kan besparen, is lastig in te schatten omdat dit per huishouden flink kan verschillen.
Beter voor het milieu
Door bewuster om te gaan met het energieverbruik, draag je je steentje bij aan de toekomst van je (klein)kinderen. Tijdens het produceren van energie komen er namelijk schadelijke stoffen vrij die slecht zijn voor het milieu. Ook het verbruiken van energie is niet goed voor het milieu. Wanneer je energie verbruikt, komt er namelijk CO² (koolstofdioxide) vrij en te veel CO² leidt tot het welbekende broeikaseffect.
Natuurlijk zijn er betere manieren om energie op te wekken zoals zonne energie of windenergie.
8 redenen om te starten met energiebesparing
- Je werkt mee met het milieu te sparen
- Je werkt mee met het terugdringen van de opwarming van de aarde
- Lagere energiekosten
- Minder energiebelasting
- Warm huis in de winter, koel in de zomer
- Met de juiste toepassingen creëer je een gezonder klimaat in huis
- Je woning wordt comfortabeler
- Je woning wordt meer waard
Tips om energie te besparen
Nu je weet wat de belangrijkste redenen zijn om energie te besparen, willen wij je concrete tips geven hoe jij energie kunt besparen.
Isoleren
Een woning isoleren is het belangrijkste wat je kunt doen als je energiekosten wilt besparen. We leggen hieronder uit welke isolatievormen jij kunt toepassen.
Dakisolatie
De meeste warmte gaat verloren door een slecht geïsoleerd dak. Om de warmte in je huis te houden en stookkosten te verminderen, kun je je dak gaan isoleren. Dakisolatie zorgt er namelijk voor dat de warme lucht in huis niet via het dak kan ontsnappen. Warme lucht stijgt dus met een slecht geïsoleerd dak en de warmte ontsnapt naar buiten. Je kunt het dak isoleren door middel van isolatiemateriaal, zodat je de warme lucht binnen houdt. Misschien weet je het al, maar warme lucht stijgt juist naar boven. Als het dak niet goed geïsoleerd is, gaat deze warme lucht dus zo weer naar buiten.

Stappenplan voor dakisolatie
- Zoek uit wat voor dak je hebt; er zijn verschillende type daken (warm dak, koud dak, omgekeerd dak) en bij elk type dak hoort een bepaalde wijze van isoleren
- Is het dak al geïsoleerd ?
- Zo ja, geïsoleerd van binnen of van buiten en welk materiaal is toegepast?
- Vraag jezelf af of je van binnen en/of van buiten wilt isoleren
- Kies een goede isolatiewaarde
- Kies het juiste isolatiemateriaal
- Dicht alle kieren en naden
Isolatieglas
Door je kozijnen, ramen en deuren te voorzien van isolatie (dubbel) glas, verlies je minder warmte in huis. Er zijn verschillende typen glas om toe te passen, denk hierbij bijvoorbeeld aan standaard dubbel glas of HR- of triple glas. Met dubbel glas zorg je ervoor dat koude lucht via het glas niet naar buiten kan en houd je de kou buiten. De meeste besparing verkrijg je door de juiste keuze van het soort glas. Zijn je kozijnen, ramen en deuren aan vervanging toe? Dan kan je deze vervangen door het plaatsen van energiezuinige kozijnen met dubbel glas. Dit is een kostbare zaak, dus laat je hierover goed informeren.
Verschillende soorten isolatieglas
- Enkelglas
- Dubbel glas (thermopane)
- HR glas
- HR+ glas
- HR++ glas
- HR+++ (triple) glas
Het begrip ‘enkel glas’ betekent dat er één glasplaat in het kozijn is geplaatst. Bij dubbel glas is er sprake van twee glasplaten waartussen een aluminium strip (spouw) is aangebracht. Bij HR glas is tussen de glasplaten een isolerende coating aangebracht. Vanaf HR++ glas wordt in de spouw een gas toegepast.
Vloerisolatie
Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden.
Er zijn twee manieren van isoleren van de begane grondvloer:
- Bodemisolatie van de kruipruimte
- Isolatie tegen de onderzijde van de vloer
Isolatie van de bodem heeft als voordeel dat de luchtvochtigheid van de kruipruimte lager wordt waardoor er minder kou wordt geproduceerd tegen de onderzijde van de begane grondvloer. Bodemisolatie houdt ook het vocht tegen waardoor met name houten vloeren beter beschermd zijn tegen houtrot en zwammen/schimmels.
Bodemisolatie heeft een beperkt rendement. Met het isoleren van de onderzijde van de begane grondvloer, zijn betere isolatiewaarden te behalen wat weer resulteert in een besparing op je energierekening.
Voordelen van bodem- en vloerisolatie
- De vloer voelt minder koud aan waardoor je meer comfort hebt
- Besparing op energiekosten
- De woning neemt in waarde toe door een beter energielabel
- Minder vochttransport vanuit de kruipruimte naar de woning
- De CO²-uitstoot van de woning vermindert
Buitenmuurisolatie
De gevel (buitenmuur) van de woning kun je op verschillende manieren isoleren; dit is afhankelijk van het type gevel en het bouwjaar van de woning.
Buitenmuurisolatie kan door middel van:
- Isolatie van binnenuit (buitengevels zonder spouw)
- Isolatie van buitenaf (buitengevels zonder spouw of met vervuilde spouw)
- Isolatie van de spouw
Met spouwmuurisolatie vul je de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur op met isolatiemateriaal. Door deze isolatie toe te passen, geven de muren minder kou af, wat weer zorgt voor een duurzaam en comfortabel huis.
Voordelen van spouwmuurisolatie
- Meest rendabele ingreep (terugverdientijd is ca. 8 jaar)
- Geen wijziging in het uiterlijk van de woning of in het woonoppervlak
- Redelijk eenvoudig toe te passen in de meeste situaties
- Alle gecertificeerde isolatiebedrijven en materialen hebben een bewezen methodiek.
Slimme apparaten
Naast het isoleren, is het ook slim om te kijken naar de apparaten die je in huis hebt en die je dagelijks/vaak gebruikt. Steeds vaker worden consumenten bewust gemaakt van het energieverbruik van apparaten door het specifieke energielabel.
Ledlampen
Vroeger werden er vaak gloei- en halogeenlampen gebruikt om de woning/ruimte te verlichten. Tegenwoordig zie je steeds meer LED verlichtingslampen. Gloei- en halogeenlampen vervangen door LED lampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een LED lamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan LED lampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger is, zijn met LED verlichting je kosten na een tijdje lager door het lage verbruik en de lange levensduur.
Je kunt flink energie besparen door je huis efficiënt te verlichten.
Bij gloeilampen komt bijna alle (99%) impact op het milieu terecht door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. Daarom is het goed om alle gloeilampen en halogeenlampen te vervangen door LED lampen, ook als je lampen nog goed branden. De energie die het kost om een LED lamp te produceren, win je binnen 300 branduren terug.
Heb jij nog gloei- of halogeenlampen thuis?
Vervang deze dan direct door LED lampen en profiteer van een lagere energierekening.
Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op je (woon)gedrag. Door je huis slim te verwarmen, bespaar je flink op je energierekening. In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 22% besparen aan gas voor verwarming.
Gebruik maken van de energie
Hierboven hebben wij uitgelegd wat jij kan doen om te besparen op energie. Maar je kan natuurlijk ook energie gebruiken om de kosten te verlagen. Denk hierbij aan zonne energie of door gebruik te maken van een zonneboiler.
Zonnepanelen (PV panelen)
PV (photovoltaic) panelen, ook wel zonnepanelen genoemd, kan je op het dak van je woning plaatsen waarmee je je eigen energie kunt opwekken. Zonnepanelen wekken stroom op door zonlicht. Deze stroom is gelijkstroom en moet door middel van een omvormer omgezet worden naar wisselstroom. Voor het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk om de locatie van de zonnepanelen goed te bepalen. Zonnepanelen leveren het meeste rendement op door ze te plaatsen op het zuiden met een hellingshoek van 35°.
Door zonnepanelen te plaatsen, zal je ook een betere score krijgen op je energielabel. Bij de verkoop van woningen wordt de waarde van je energielabel steeds belangrijker. Als een woning energiezuinig is, betekent dit dus lagere energiekosten wat weer voordelig is op de lange termijn. De investering in zonnepanelen is direct terug te zien in je maandelijkse energierekening.
Let op!
Momenteel is de salderingsregeling nog van toepassing. Dat betekent dat je de te veel opgewekte en niet zelf verbruikte energie teruglevert aan het energiebedrijf en daarvoor een vergoeding krijgt gelijk aan de kWh-uurprijs die je aan het energiebedrijf betaalt.
Met ingang van 2023 mag er nog maar een bepaald percentage van de elektriciteit die is teruggeleverd, in mindering worden gebracht op de hoeveelheid stroom die is verbruikt. Dit percentage wordt elk jaar iets lager. Zo wordt de huidige salderingsregeling tussen 2023 en 2031 geleidelijk afgebouwd van 100% naar 0%.
Het is dus belangrijk om uit te rekenen hoeveel stroom je jaarlijks gebruikt en hoeveel panelen je daadwerkelijk nodig hebt. Het hoogste rendement haal je dan door de opgewekte stroom zelf te verbruiken en geen stroom terug te leveren.
Zonneboiler
Een zonneboiler zet via een collector op het dak van een woning zonlicht om in warmte. Met de zonnewarmte wordt een vloeistof verwarmd die door de leidingen in de zonnecollector loopt. Er gaat een leiding naar een boiler, waar de opgenomen warmte wordt afgegeven aan het leidingwater door middel van een warmteverspreider/wisselaar. De boiler verwarmt het water indien nodig bij om de gewenste gebruikstemperatuur te verkrijgen. Dit warme water kan daarna worden gebruikt om de woning te verwarmen of kan worden gebruikt als warm tapwater.
Het is niet altijd mogelijk om al het water wat je nodig hebt op te warmen, maar het vangt wel een groot deel op waardoor je weer bespaart in de kosten.
Wellicht hebben wij je met deze blog aan het denken gezet wat je kunt doen om te besparen op je energierekening en om mee te helpen aan een beter milieu.