Winvest Makelaardij
artikel

De waarde van je woning laten stijgen door te isoleren

woning isoleren
Het isoleren van een woning is momenteel erg populair en is ook erg belangrijk. Nu het bijna zomer is in Nederland, denken veel mensen nog niet aan isolatie. Zodra straks de kou weer terug is in Nederland, zullen de stookkosten weer oplopen. Alleen wat levert isoleren nu daadwerkelijk op? In deze blog vertelt Robbert May, Register Makelaar en Taxateur van Winvest Makelaardij, je er meer over!

Inhoudsopgave

Het isoleren van een woning is momenteel erg populair en is ook erg belangrijk. Nu het bijna zomer is in Nederland, denken veel mensen nog niet aan isolatie. Zodra straks de kou weer terug is in Nederland, zullen de stookkosten weer oplopen. Alleen wat levert isoleren nu daadwerkelijk op? In deze blog vertelt Robbert May, Register Makelaar en Taxateur van Winvest Makelaardij, je er meer over!

Isoleren van je woning is steeds belangrijker

Iedereen heeft de afgelopen tijd wel gemerkt dat de prijzen van de energierekening enorm gestegen zijn. En dit is niet helemaal zonder reden. De meest belangrijke redenen voor de stijging van je energierekening zijn o.a. de oorlog in Oekraïne, de stijgende vraag door het thuiswerken en het gastekort.

Wat is isoleren precies?

Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie pak je je huis als het ware in, zodat de warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan je veel stookkosten schelen.

In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar zo’n € 2.400,= besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat.

In een goed geïsoleerd huis woon je een stuk comfortabeler, gebruik je minder energie en stoot je daardoor minder CO2 uit.

4 redenen om te isoleren

Er zijn verschillende redenen om te beginnen met het isoleren van je woning. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van de 4 belangrijkste redenen, zodat jij zelf kunt beslissen of jij je woning gaat isoleren of niet..

Meer wooncomfort

Isolatie van bijvoorbeeld de muren zorgt ervoor dat de temperatuur in de woning meer constant is. En dit is niet alleen fijn tijdens de wintermaanden. Goed geïsoleerde muren zorgen er ook voor dat de warmte tijdens de zomermaanden buiten blijft en dat jij binnen dus lekker de verkoeling op kunt zoeken.

Besparen op je energierekening

Hoe beter jouw woning geïsoleerd is, des te minder jij de verwarming of airco hoeft te gebruiken waardoor je  dus een lagere energierekening zult ontvangen. Met een totaalrenovatie van jouw woning kun je al gauw 30% besparen op je jaarlijkse energiebudget. Tel uit je winst.

Beter voor de toekomst van jou en jouw (klein)kinderen

Het effect van alle milieumaatregelen die wij nú nemen gaan wij zelf helaas niet meer mee maken. Alleen de wereld verandert, de aarde verandert.

En door jouw woning (goed) te isoleren,  draag jij je steentje bij aan een betere toekomst voor je (klein)kinderen.

Isoleren is niet alleen goed voor je woning en je portemonnee, maar dus zeker ook voor de planeet.

Verhoogt de waarde van je woning

Woningen die goed geïsoleerd zijn, leveren vaak ook meer op qua koopprijs. Ik zeg vaak, omdat dit niet altijd de belangrijkste reden is. Bij populaire woningen zijn de locatie en het type woning belangrijker dan de afwerking en de isolatie ervan. In grote steden zoals Amsterdam of Utrecht maakt het namelijk minder uit of een woning goed geïsoleerd is of niet.

In Wijk bij Duurstede ligt dat vaak anders en levert het isoleren van je woning wel wat op. Kluspanden zijn nog steeds populair, omdat deze type woningen volledig naar eigen smaak ingericht kunnen worden. Maar een andere trend die we zien, is dat starters vooral op zoek zijn naar woningen die ‘af’ zijn. Niet iedereen heeft zin om na het kopen van een woning nog weken of zelfs maandenlang te verbouwen en in de rommel te zitten.

Woningen die compleet en af zijn, leveren meer op en worden ook sneller verkocht.

Zorg er dus voor dat je woning goed geïsoleerd is. Niet alleen voor je energierekening, maar ook als jij je woning (in de toekomst) wil verkopen of wilt gaan verhuren.

Energielabel verplicht

Wanneer je als woningeigenaar je woning wilt verkopen of verhuren, dan ben je verplicht om een geldig energielabel te overhandigen. Bij het opleveren van je woning zonder een energielabel bestaat er een grote kans dat je een boete krijgt. Er zijn echter een aantal uitzonderingen zoals bijvoorbeeld rijksmonumenten en recreatiewoningen die minder dan vier jaar in gebruik zijn.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is.

In de praktijk zien wij dat woningen met een goed energielabel meer waard zijn dan woningen met een lagere energielabel. Dit heeft voornamelijk te maken met het comfort van de woning en de lagere maandelijkse lasten.

3 manieren voor een betere isolatie

Nu wij je duidelijk hebben gemaakt dat het verstandig is om je woning te isoleren, is het goed om te kijken naar welke manier van isoleren het beste bij je past en welke je uiteindelijk ook het meeste op zal gaan leveren.

Dakisolatie

Tot ongeveer 30% van de warmte in je woning ontsnapt via het dak. Dakisolatie is daarom een belangrijke stap om te overwegen als jij wilt beginnen met isoleren. Bij het isoleren van je dak, kun je denken aan het plaatsen van isolatieplaten aan het dak, plaatsing van isolatiedekens of door je dak te isoleren met isolatievlokken.

Muurisolatie

Naast daken zijn muren ook verantwoordelijk voor je hoge energierekening. Ongeveer 20% van de warmte in je woning gaat verloren via de muren. Nadat je dak geïsoleerd is, is het dus een goed moment om te kijken naar je muren. Ook voor het isoleren van je muren bestaan er weer verschillende mogelijkheden; denk hierbij bijvoorbeeld aan het isoleren van de spouwmuren, buiten- of binnenisolatie.

Naast het kritisch bekijken van je muren is het natuurlijk ook goed om je ramen te controleren. Het plaatsen van dubbel glas is al een erg goed begin!

Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Er zijn twee manieren van isoleren van de begane grondvloer:

  1. Bodemisolatie van de kruipruimte
  2. Isolatie tegen de onderzijde van de vloer

Isolatie van de bodem heeft als voordeel dat de luchtvochtigheid van de kruipruimte lager wordt waardoor er minder kou wordt geproduceerd tegen de onderzijde van de begane grondvloer. Bodemisolatie houdt ook het vocht tegen waardoor met name houten vloeren beter beschermd zijn tegen houtrot en zwammen/schimmels.

Voordelen van bodem- en vloerisolatie

  1. De vloer voelt minder koud aan waardoor je meer comfort hebt
  2. Besparing op energiekosten
  3. De woning neemt in waarde toe door een beter energielabel
  4. Minder vochttransport vanuit de kruipruimte naar de woning
  5. De CO2-uitstoot van de woning vermindert

Financieren van de isolatie

Het isoleren van je woning kost natuurlijk best wat geld en heeft als doel dat het je uiteindelijk ook geld op zal gaan leveren. Voor het financieren van de kosten van je isolatieplannen zijn er verschillende mogelijkheden.

Eigen geld

Als je zelf al enige tijd gespaard hebt of ooit een schenking hebt gekregen, dan is het mogelijk om de kosten voor eigen rekening te nemen en om dit met eigen middelen te betalen. Alleen niet iedereen heeft een buffer kunnen opbouwen de laatste tijd.

Hypotheek verhogen

Een andere manier om de kosten te financieren, is door je hypotheek te verhogen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de overwaarde van je woning op te nemen. Hiervoor is wel een taxatierapport van je woning nodig die is uitgevoerd door een erkende taxateur.

Energiebespaarlening

Als je energiebesparende maatregelen van jouw woning wilt aanbrengen, dan is het mogelijk om tegen een lage rente geld te lenen bij het Energiebespaarfonds. Deze lening kun je aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds.

Zo kun je bijvoorbeeld deze lening aanvragen bij de aanschaf van zonnepanelen; tot 1 juni 2022 was dat maximaal 75% van de leensom.

Wel zijn hier belangrijke voorwaarden voor:

  • De aanvrager van de lening moet ook de eigenaar van de woning zijn
  • Het maximumbedrag is € 25.000,= en het minimale bedrag is € 1.000,=
  • De aanvraag is maximaal 3 maanden geldig

Delen: 

Compare listings

Vergelijken