Winvest Makelaardij
artikel

Hoge gasprijzen zorgen voor een hogere energierekening, maar hoe kan jij deze energierekening beperken?

de stijging van gasprijzen
De hoge gasprijzen zorgen voor een hogere energierekening. In deze blog leggen we uit hoe je de kosten van deze energierekening kan beperken.

Inhoudsopgave

De gasprijzen zijn de afgelopen periode enorm gestegen en dit heeft invloed op iedereen. Door de stijging van de prijzen van het gas, stijgt de energierekening ook mee. In deze blog vertellen wij je alles hierover en geven wij je tips om je huis beter te isoleren.

Waarom zijn de gasprijzen gestegen?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom de gasprijzen zo enorm gestegen zijn de afgelopen tijd. Binnen een jaar is de prijs per megawattuur (MWh) namelijk keer 5,5 gegaan!

In oktober 2020 was de prijs nog 20 euro en dinsdag 5 oktober 2021 was deze maar liefst 116,02 euro!

De Rabobank berekende dat de gasrekening voor een gemiddeld huishouden in het slechtste geval 900 euro hoger uitvalt. Dat is bovenop de 1500 tot 1600 euro die de consument nu al betaalt, aldus de bank.

Hierdoor komen honderdduizenden Nederlanders financieel in de knel door de gas prijsstijgingen.

Thuiswerken

De eerste reden dat de gasprijzen zijn toegenomen, is omdat meer mensen door Corona thuis zijn gaan werken. Natuurlijk zien wij deze trend langzaam veranderen en gaan mensen al weer terug naar kantoor, maar alsnog hebben veel bedrijven het voordeel van het thuiswerken ingezien.

Door al het thuiswerken is het gebruik en de vraag naar gas enorm toegenomen, alleen het probleem is dat het aanbod niet is mee gestegen.

Koud voorjaar

Is een jaar gemiddeld warmer, dan heeft dit invloed op je energieverbruik. Gaat je energieverbruik omlaag, dan gaat je rekening ook omlaag. Is het juist een koud jaar, dan stijgen de kosten. Door het koude voorjaar van 2021 is de gasvoorraad gekrompen en die voorraden zijn de afgelopen maanden onvoldoende aangevuld.

Buitenlandse leveranciers

In Nederland zijn wij afhankelijk van leveranciers uit het buitenland, waaronder Rusland, Noorwegen, Engeland en het Midden-Oosten. Voorheen had Nederland een eigen gasproductie in Groningen, alleen door al het boren ontstonden er grote problemen bij woningen in Groningen. Daarom heeft het kabinet in 2020 besloten om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk af te bouwen, waardoor wij een stuk afhankelijker zijn van buitenlandse leveranciers.

Niet iedereen heeft last van een hogere energierekening

Dat de energierekening stijgt door de hoge prijs van het gas raakt niet iedereen direct. Er zijn namelijk energieleveranciers waarbij je de energieprijs kunt vastzetten. Bij een energiecontract met vaste tarieven wijzigt de energieprijs gedurende de gehele looptijd van je contract niet. Sluit je bijvoorbeeld een contract af voor 3 jaar? Dan betaal je 3 jaar hetzelfde tarief voor energie.

Je kunt ook je prijs vastzetten voor 1 jaar in plaats van 3 jaar. Pricewise raadt ook iedereen aan om ieder jaar opnieuw naar je energierekening te kijken en om een keuze daarin te maken. Na een jaar kun je het contract weer vergelijken met andere voordelige contracten.

Wat doet de overheid tegen de ‘gascrisis’?

In 2022 verlaagt het kabinet de energiebelasting voor huishoudens en bedrijven. Hiervoor heeft het kabinet een bedrag van 2,7 miljard euro uitgetrokken voor de compensatie van huishoudens en 0,5 miljard euro voor compensatie van bedrijven.

Daarnaast stelt het kabinet 150 miljoen euro beschikbaar om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning te ondersteunen met isolatiemaatregelen via hun gemeente.

Dat kan bijvoorbeeld met het aanbieden van energiebesparende maatregelen of een uitgebreid energie bespaar advies. De maatregelen verzachten de gevolgen van de stijgende energieprijzen met extra aandacht voor huishoudens met een laag inkomen en een uitkering.

Wat kan je zelf doen om minder gas te verbruiken?

Natuurlijk is het fijn dat de overheid probeert om de toenemende kosten voor huishoudens te beperken maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om te besparen op je energierekening.

Woning isoleren

Een woning isoleren is het belangrijkste wat je kunt doen als je energiekosten wilt besparen. Wij leggen hieronder uit welke isolatievormen jij kunt toepassen.

Dakisolatie

De meeste warmte gaat verloren door een slecht geïsoleerd dak. Om de warmte in je huis te houden en stookkosten te verminderen, kun je je dak isoleren. Dakisolatie zorgt er namelijk voor dat de warme lucht in huis niet via het dak kan ontsnappen. Warme lucht stijgt dus met een slecht geïsoleerd dak en de warmte ontsnapt naar buiten. Je kunt het dak isoleren door middel van isolatiemateriaal, zodat je de warme lucht binnenhoudt. Misschien weet je het al, maar warme lucht stijgt juist naar boven. Als het dak niet goed geïsoleerd is, gaat deze warme lucht dus zo weer naar buiten.

Stappenplan voor dakisolatie

 • Zoek uit wat voor dak je hebt; er zijn verschillende type daken (warm dak, koud dak, omgekeerd dak) en bij elk type dak hoort een bepaalde wijze van isoleren
 • Is je dak al geïsoleerd? Zo ja, is je dak geïsoleerd van binnen of van buiten en welk materiaal is toegepast?
 • Vraag jezelf af of je van binnen en/of van buiten wilt gaan isoleren
 • Kies een goede isolatiewaarde
 • Kies het juiste isolatiemateriaal
 • Dicht alle kieren en naden

Isolatieglas

Door je kozijnen, ramen en deuren te voorzien van isolatie (dubbel) glas, verlies je minder warmte in huis. Er zijn verschillende typen glas om toe te passen; denk hierbij bijvoorbeeld aan standaard dubbel glas of HR of triple glas. Met dubbel glas zorg je ervoor dat koude lucht via het glas niet naar buiten kan en houd je de kou buiten. De meeste besparing verkrijg je door de juiste keuze van het soort glas. Zijn je kozijnen, ramen en deuren aan vervanging toe? Dan kan je deze vervangen door het plaatsen van energiezuinige kozijnen met dubbel glas. Dit is een kostbare zaak, dus laat je hierover goed informeren.

Verschillende soorten isolatieglas

 • Enkelglas
 • Dubbel glas (thermopane)
 • HR glas
 • HR+ glas
 • HR++ glas
 • HR+++ (triple) glas

Het begrip ‘enkel glas’ betekent dat er één glasplaat in het kozijn is geplaatst. Bij dubbel glas is er sprake van twee glasplaten waartussen een aluminium strip (spouw) is aangebracht. Bij HR glas is tussen de glasplaten een isolerende coating aangebracht. Vanaf HR++ glas wordt in de spouw een gas toegepast.

Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden.

Er zijn twee manieren van isoleren van de begane grondvloer:

 1. Bodemisolatie van de kruipruimte
 2. Isolatie tegen de onderzijde van de vloer

Isolatie van de bodem heeft als voordeel dat de luchtvochtigheid van de kruipruimte lager wordt waardoor er minder kou wordt geproduceerd tegen de onderzijde van de begane grondvloer. Bodemisolatie houdt ook het vocht tegen waardoor met name houten vloeren beter beschermd zijn tegen houtrot en zwammen/schimmels.

Bodemisolatie heeft een beperkt rendement. Met het isoleren van de onderzijde van de begane grondvloer, zijn betere isolatiewaarden te behalen wat weer resulteert in een besparing op je energierekening.

Voordelen van bodem- en vloerisolatie

 • De vloer voelt minder koud aan waardoor je meer comfort hebt
 • Besparing op energiekosten
 • De woning neemt in waarde toe door een beter energielabel
 • Minder vochttransport vanuit de kruipruimte naar de woning
 • De CO²-uitstoot van de woning vermindert

Buitenmuurisolatie

De gevel (buitenmuur) van de woning kun je op verschillende manieren isoleren; dit is afhankelijk van het type gevel en het bouwjaar van de woning.

Buitenmuurisolatie kan door middel van:

 • Isolatie van binnenuit (buitengevels zonder spouw)
 • Isolatie van buitenaf (buitengevels zonder spouw of met vervuilde spouw)
 • Isolatie van de spouw

Met spouwmuurisolatie vul je de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur op met isolatiemateriaal. Door deze isolatie toe te passen, geven de muren minder kou af, wat weer zorgt voor een duurzaam en comfortabel huis.

Voordelen van spouwmuurisolatie

 • Meest rendabele ingreep (terugverdientijd is ca. 8 jaar)
 • Geen wijziging in het uiterlijk van de woning of in het woonoppervlak
 • Redelijk eenvoudig toe te passen in de meeste situaties
 • Alle gecertificeerde isolatiebedrijven en materialen hebben een bewezen methodiek

Slimme apparaten

Naast het isoleren, is het ook slim om te kijken naar de apparaten die je in huis hebt en die je dagelijks/vaak gebruikt. Steeds vaker worden consumenten bewust gemaakt van het energieverbruik van apparaten door het specifieke energielabel.

Ledlampen

Vroeger werden er vaak gloei- en halogeenlampen gebruikt om de woning/ruimte te verlichten. Tegenwoordig zie je steeds meer LED verlichtingslampen. Gloei- en halogeenlampen vervangen door LED lampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een LED lamp is namelijk 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan LED lampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger is, zijn met LED verlichting je kosten na een tijdje lager door het lage verbruik en de lange levensduur.

Je kunt flink energie besparen door je huis efficiënt te verlichten.

Bij gloeilampen komt bijna alle (99%) impact op het milieu terecht door de elektriciteit die nodig is om de lampen te laten branden. Daarom is het goed om alle gloeilampen en halogeenlampen te vervangen door LED lampen, ook als je lampen nog goed branden. De energie die het kost om een LED lamp te produceren, win je binnen 300 branduren terug.

Heb jij nog gloei- of halogeenlampen thuis?

Vervang deze dan direct door LED lampen en profiteer van een lagere energierekening.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op je (woon)gedrag. Door je huis slim te verwarmen, bespaar je flink op je energierekening. In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 22% besparen aan gas voor verwarming.

Gebruik maken van de energie

Hierboven hebben wij uitgelegd wat jij kunt doen om te besparen op energie. Maar je kunt natuurlijk ook energie gebruiken om de kosten te verlagen. Denk hierbij aan zonne energie of door gebruik te maken van een zonneboiler.

Zonnepanelen (PV panelen)

PV (photovoltaic) panelen, ook wel zonnepanelen genoemd, kan je op het dak van je woning plaatsen waarmee je je eigen energie kunt opwekken. Zonnepanelen wekken stroom op door zonlicht. Deze stroom is gelijkstroom en moet door middel van een omvormer omgezet worden naar wisselstroom. Voor het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk om de locatie van de zonnepanelen goed te bepalen. Zonnepanelen leveren het meeste rendement op door ze te plaatsen op het zuiden met een hellingshoek van 35°.

Door zonnepanelen te plaatsen, zal je ook een betere score krijgen op je energielabel. Bij de verkoop van woningen wordt de waarde van je energielabel steeds belangrijker. Als een woning energiezuinig is, betekent dit dus lagere energiekosten wat weer voordelig is op de lange termijn. De investering in zonnepanelen is direct terug te zien in je maandelijkse energierekening.

Let op!

Momenteel is de salderingsregeling nog van toepassing. Dat betekent dat je de teveel opgewekte en niet zelf verbruikte energie teruglevert aan het energiebedrijf en daarvoor een vergoeding krijgt gelijk aan de kWh-uurprijs die je aan het energiebedrijf betaalt.

Met ingang van 2023 mag er nog maar een bepaald percentage van de elektriciteit die is teruggeleverd, in mindering worden gebracht op de hoeveelheid stroom die is verbruikt. Dit percentage wordt elk jaar iets lager. Zo wordt de huidige salderingsregeling tussen 2023 en 2031 geleidelijk afgebouwd van 100% naar 0%. Het is dus belangrijk om uit te rekenen hoeveel stroom je jaarlijks gebruikt en hoeveel panelen je daadwerkelijk nodig hebt. Het hoogste rendement haal je dan door de opgewekte stroom zelf te verbruiken en geen stroom terug te leveren.

Zonneboiler

Een zonneboiler zet via een collector op het dak van een woning zonlicht om in warmte. Met de zonnewarmte wordt een vloeistof verwarmd die door de leidingen in de zonnecollector loopt. Er gaat een leiding naar een boiler, waar de opgenomen warmte wordt afgegeven aan het leidingwater door middel van een warmteverspreider/wisselaar.

De boiler verwarmt het water – indien nodig – bij om de gewenste gebruikstemperatuur te verkrijgen. Dit warme water kan daarna worden gebruikt om de woning te verwarmen of kan worden gebruikt als warm tapwater.

Het is niet altijd mogelijk om al het water wat je nodig hebt op te warmen, maar het vangt wel een groot deel op waardoor je weer bespaart in de kosten.

Let op je eigen gebruik

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. De gasprijzen zijn gestegen dus je energierekening stijgt mee, alleen door hier minder last van te hebben kan je er natuurlijk ook zelf op letten. Zorg dat alle lampen uit zijn als je weg gaat, de deuren en ramen dicht zijn zodat de warmte in het huis blijft. En zet de verwarming alleen aan als je thuis bent of bijna thuis bent.

Wellicht hebben wij je met deze blog aan het denken gezet wat je kunt doen om te besparen op je energierekening en om mee te helpen aan een beter milieu.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken