Winvest Makelaardij
artikel

16 tips om je woning verkoopklaar te maken

sleutel geven bij verkoop huis
In deze blog geeft onze verkoopmakelaar 16 tips om je woning verkoopklaar te maken. Benieuwd naar deze tips?

Inhoudsopgave

Denk je erover na om je woning te koop te zetten? Dan is het belangrijk dat jij jouw woning verkoopklaar maakt. Kleine aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat potentiële kopers enthousiast worden en bereid zijn om een hoger bod te doen. In deze blog geeft onze makelaar je 16 tips om je woning verkoopklaar te maken.

Verkoopklaar maken van je huis

Wij snappen dat je denkt dat het verkoopklaar maken van je woning misschien zonde van je tijd is. Er staan momenteel toch weinig woningen in de verkoop. Waarom zou ik extra moeite doen als mijn woning toch wel wordt verkocht?

Deze vragen krijgen wij vaak als wij aan de klant vragen om de woning op te ruimen.

Maar jij wilt toch ook de beste verkoopprijs voor je woning? Besteed daarom extra aandacht aan je woning en probeer de kijkers te beïnvloeden en te charmeren voor je woning.

Opruimen voor de makelaar

De eerste reden dat jij aandacht moet besteden aan de woning is omdat de makelaar bij je langskomt voor een waardebepaling. Voordat je woning te koop komt, is het goed om de waarde van de woning te bepalen. De verkoopmakelaar komt bij je langs en bekijkt de woning met zijn deskundige blik. Aan de hand van zijn/haar woninganalyse en marktkennis kan hij/zij een geschikte vraagprijs bepalen. Wil je de woning zelf gaan verkopen? Lees dan onze tips 16 in deze blog.

Woningfotografie

Foto’s zijn de eerste indruk die mensen krijgen van je woning. De foto’s zien ze terug op o.a. de site van de makelaar, maar ook op Funda en natuurlijk in de brochure. De meeste mensen die op huizenjacht zijn, beslissen al op de foto’s of de woning mogelijk iets voor hen kan zijn. Het is daarom belangrijk dat de foto’s van jouw woning eruit springen.

Het is daarom goed om onze tips ook toe te passen, voordat de fotograaf komt. Bij Winvest Makelaardij gaat de makelaar tijdens de foto-opname altijd mee, zodat hij eventueel spullen aan de kant kan zetten of de woning nog wat op kan ruimen. Een makelaar weet namelijk waar de bezoekers op letten.

Kijkers beïnvloeden tijdens een bezichtiging

Dit is hopelijk de laatste keer dat jij je woning onder de loep moet nemen en spullen op moet ruimen. In de huidige markt komt het steeds vaker voor dat mensen maar één keer een woning bezichtigen en direct een bod uitbrengen. De (eerste) indruk tijdens de bezichtiging is dus enorm belangrijk.

Moet ik een appeltaart bakken?

Nee, een appeltaart bakken is een oude ‘truc’ waar mensen nu doorheen prikken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de woning fris ruikt, maar dit lichten we toe in de onderstaande tips.

16 verkoopklaar tips

1. Objectieve blik

Jij kent je woning als geen ander en het is daarom zeer aannemelijk dat kleine gebreken je niet eens meer opvallen. Die ene deurklink die los hangt of plint die nog steeds niet is gelegd, zijn kleine gebreken die in de loop der tijd ‘gewoon’ worden. Dit noemen ze ook wel “woningblindheid”. Het is daarom goed om een onbekende of een kritische kennis door jouw woning te laten lopen en zaken te noteren die hem of haar opvallen.

2. Focus op de pluspunten

Nu een objectief persoon door de woning is gelopen, zijn er waarschijnlijk ook pluspunten benoemd. Probeer ervan te profiteren! Kijk of er een mogelijkheid is om deze pluspunten extra onder de aandacht te brengen. Als de openhaard echt een ‘eyecatcher’ is, dan is het belangrijk dat deze schoon en netjes is.

3. Onderhoud

Breng alle kleine gebreken zoals een klemmende deur of niet werkende deurbel in kaart en repareer achterstallig onderhoud. Wel zo fijn als die deur soepel open gaat tijdens een bezichtiging.

4. Schilderwerk bijwerken

Wanneer is het schilderwerk voor het laatst bijgewerkt? Tijdens een bezichtiging is de eerste indruk het belangrijkst. Gele muren of vochtkringen zijn vaak ‘pijnpunten’ waar potentiële kopers over struikelen. Pak een blik verf en verf de muren en kozijnen weer in een frisse kleur.

5. Afwerking

Plinten, plafondplaten, afwerkstrips en kitranden zijn vaak kleine dingen die over het hoofd worden gezien. Probeer ook op deze punten te letten en deze eventueel te repareren.

6. Elektriciteit en verlichting

Niemand houdt van donkere ruimtes en op een donkere dag is het wel belangrijk dat de verlichting naar behoren werkt. Ga daarom alle verlichting nog even langs om te controleren of alles werkt. Ook de tuinverlichting is belangrijk om te controleren. Eventueel kan je de woning nog extra sfeer geven door sfeerverlichting op te hangen. Ook is het belangrijk om losse bedrading netjes weg te werken.

7. Tuin

Hoe staat de tuin erbij? Zorg er voor dat je tuin er netjes bij ligt en onkruid en bladeren zijn weggehaald. Overvolle containers zijn ook vaak een doorn in het oog; probeer deze dus zoveel mogelijk te legen. Wil je weten wat jij kunt doen om je tuin voor te bereiden op het voorjaar? Lees dan deze 8 tips van het tuincentrum

8. Fris en schoon

Een frisse en schone woning is zowel voor de bewoner als voor de bezoeker fijn. Zorg er daarom voor dat er geen rooklucht of andere nare luchten in de woning hangt/aanwezig zijn. Zorg voor een neutrale geur en ruim de woning zoveel mogelijk op.

9. Persoonlijke spullen

Ik snap dat je niet alles weg gaat halen in een woning. Dat is ook niet de bedoeling. Het is namelijk goed als de bezoeker ziet dat er ‘geleefd’ wordt in de woning. Het is wel goed om persoonlijke spullen extra goed op te ruimen, zoals fotolijstjes. Als je hier geen problemen mee hebt dat deze zichtbaar zijn, dan kan je deze natuurlijk laten staan of laten hangen.

10. Ruimte en licht

Ruimte en licht zijn twee belangrijke factoren in een woning. Als je merkt dat je een donkere kamer hebt dan doe je er verstandig aan om bijvoorbeeld donkere gordijnen te vervangen door lichte gordijnen. Te veel meubels kan ook de ruimte beperken. Verwijder daarom overbodige spullen of berg deze tijdelijk op in een schuur of berging. Als de woning ruimtelijker oogt, kunnen potentiële kopers zich ook beter inleven in de woning en zien ze de nuttige ruimte beter.

11. Entree

Zoals al eerder genoemd, is de eerste indruk het belangrijkste. Iedereen komt binnen in een entree. Zorg er dus echt voor dat deze niet te druk is. Hang overbodige jassen ergens anders op en ruim de spullen van de kinderen tijdelijk op in de berging of in een kast bijvoorbeeld.

12. Woonkamer

De woonkamer is dé plek waar iedereen komt voor ontspanning. Zorg er dan ook voor dat de woonkamer rust uitstraalt en de bezoeker uitnodigt om binnen te komen. Ruimte en licht zijn hierbij weer erg belangrijk.

13. Keuken

De keuken is vaak een plek waar nog veel vaat en/of keukenapparatuur staat waardoor er weinig ruimte overblijft op het complete aanrecht. Ruim ook dit weer op. Verwijder persoonlijke spullen en ruim apparatuur die geen toegevoegde waarde heeft op.

14. Badkamer en toilet

De badkamer en toilet zijn vaak gebruiksruimtes die extra aandacht vragen. Losse handdoeken, schimmelplekken, vieze afvoerputjes en vuile was zijn dan ook echt een ‘no go’. Haal de wasmand eventueel uit de badkamer en vouw handdoeken netjes op. Een extra tip die wij je mee willen geven is om de toiletbril naar beneden te doen.

15. Slaapkamers

Slaapkamers zijn vaak pluspunten van een woning. Een opgeruimde kamer zorgt er dan ook voor dat mensen verliefd kunnen worden op de woning. Maak bedden strak op en verwijder persoonlijke spullen.

16. Spullen van de kinderen

Kinderen kunnen rommelig zijn en met alle spullen die ze hebben, kan een kamer dan ook snel ‘vol’ en onrustig lijken. Ruim daarom de spullen van de kinderen op in een berging. Ook kinderspullen in de tuin moeten worden opgeruimd.

Klaar om te verkopen?

Heb jij alles opgeruimd en weet jij nog steeds zeker dat jij je woning wilt verkopen? Dan is het tijd om een makelaar in Wijk bij Duurstede te bellen om een afspraak in te plannen voor een waardebepaling of een kennismaking.

Wil je kennismaken met een makelaar van Winvest Onroerend Goed?

Neem dan contact met ons op en wij plannen vandaag nog een afspraak in. Wij zijn je graag van dienst.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken