Winvest Makelaardij
artikel

Bereid je tuin voor op het voorjaar | 8 tips van Merkens de tuinspecialist

planten in je tuin water geven
In het voorjaar komen de bloemen weer uit en wil je je tuin mooi maken. In deze blog geeft de tuinspecialist van Merkens Tuincentrum 8 tips om je tuin voor te bereiden voor het voorjaar.

Inhoudsopgave

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat het tuinseizoen begint! Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je elke dag van jouw tuin kan genieten. In deze blog 8 voorjaarstips van Merkens Tuincentrum uit Langbroek.

Waarom is het belangrijk om je tuin voor te bereiden op het voorjaar?

Na veel kou, sneeuw en regen is je tuin wel toe aan een opfrisbeurt om ervoor te zorgen dat de tuin weer mooi in bloei kan komen in de lente en de zomer. Door je tuin nu op de juiste manier aan te pakken, kan jij hier de hele lente en zomer van genieten en kan jij ervoor zorgen dat de tuin weer optimaal leeft en bloeit.

Juist met de corona maatregelen is het extra belangrijk geworden om van je thuis een fijne plek te maken. Met mooie heldere dagen in het vooruitzicht, ruil je de woonkamer steeds liever in voor de tuinstoelen of loungehoek in je tuin.

8 tuintips voor de lente

Snoeien doet bloeien

Na de winter is het belangrijk om kritisch naar je tuin te kijken en je planten en bomen de ruimte te geven om weer te bloeien. Snoei daarom de planten die dat nodig hebben, maar laat vooral het snoeiafval liggen in de tuin voor de bodem (mulch!) en voor de vogels. Vogels kunnen hiermee bijvoorbeeld nestjes maken en meer vogels in de tuin betekent minder ‘ongedierte’ zoals slakken.

bladeren harken in je tuin

Niet alle planten snoei je in het voorjaar vóór de bloei, maar juist ná de bloei. Zoek daarom altijd per soort uit wanneer wat gesnoeid moet worden. Kom je er niet uit? Bij Merkens helpen ze je graag op weg.

Ruim op en maak schoon

Maak je tuin klaar voor het voorjaar: maak de stenen schoon, haal de tuinset uit de schuur en haal dode plantenresten weg, laat deze met oud blad vooral in de border liggen. Door plantenresten te laten liggen, zorg je ervoor dat alle voedingsstoffen in de bodem gebufferd worden en beschikbaar zijn voor de planten die het nodig hebben (dit heet ook wel mulchen).

Voorzaaien moestuin

De zonnestralen laten zich weer zien dus vanaf nu kun je weer voorzaaien voor de moestuin. Met een moestuin bespaar je niet alleen geld, het is ook nog eens goed voor het milieu. Door voedsel in je eigen tuin te verbouwen, heb je geen transportkosten en wordt er minder tot geen verpakkingsmateriaal gebruikt. Daarnaast is een eigen moestuin onderhouden ook nog eens leuk! Momenteel zijn er al voldoende groenteplanten en kruiden bij Merkens beschikbaar om in een kas te houden.

3 favorieten voor in moestuin

  1. De Basilicum plant (in meer soorten; Thaise, rode, groene, pesto)
  2. Tomatenplant (pomodori-, cherry-, vlees-, ronde tomaten)
  3. Courgette (groene, gele en ronde courgette)
tomatenplant in je eigen tuin

Verrijk de bodem

Het is belangrijk dat je planten, bloemen en bomen een rijke bodem hebben om te groeien en te bloeien. Het is daarom goed om je bodem te verrijken. De bodem verrijken kan bijvoorbeeld met koemest. Koemest bestaat voornamelijk uit grasresten en is daarom organisch en geschikt voor rozen en arme gronden.

Let op! Niet alle planten hebben dezelfde voeding nodig, laat je daarom adviseren door de tuinspecialist.

Groene tuin

Zorg voor een groene tuin met elk seizoen iets bloeiends en iets groens. Zo zorg je ervoor dat je tuin nooit saai is. Tip: kom elk jaargetijde langs op het tuincentrum (van Merkens) om te zien wat er op dat moment in bloei staat of groen is; dat bespaart je een hoop uitzoekwerk.

planten in je achtertuin

Geef je tuin kleur

Vorig najaar geen bollen geplant en nu (te) weinig kleur in de tuin? Poot nu viooltjes en primula’s voor kleur in de tuin of op tafel. Volgend jaar voorkomen dat de tuin vlak en kaal is in het voorjaar? De tuinontwerpers bij Merkens Tuincentrum helpen je graag met het vormgeven van een tuin die nooit saai is.

Nachtvorst

Houdt de IJsheiligen in de gaten. IJsheiligen zijn 4 dagen in medio mei en er is dan nog nachtvorst mogelijk. Na de IJsheiligen kun je eenjarige zomerbloeiers, kuipplanten en groenteplanten buiten zetten. De kans dat het nog echt gaat vriezen is klein, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Toch al nieuwe planten geplant? Bescherm ze door ze af te dekken met vliesdoek.

Geniet!

De belangrijkste tuintip van allemaal: Geniet! Geniet van de eerste zonnestralen en de komende knoppen in planten.

Merkens tuincentrum

Voor persoonlijk advies voor binnen- en buitenplanten kun je altijd contact opnemen met Merkens Tuincentrum. Met een winkel van 2000 m² kan je hier een heerlijke middag rondneuzen om planten te zoeken die je huis en tuin een boost geven.

Wil jij weten hoe jij je tuin kan beschermen tegen de warmte in de zomer? Lees dan deze tips op de website van Merkens Tuincentrum.

Delen: 

Compare listings

Vergelijken