Denk jij erover na om je woning in Wijk bij Duurstede te verkopen? Dan is het eerst belangrijk om de vraagprijs te bepalen. Alleen hoe doe je dat? In deze nieuwe blog gaan wij je uitleggen hoe jij de vraagprijs van je woning kunt bepalen.
Welke factoren bepalen de vraagprijs?
Er zijn een aantal belangrijke factoren die de vraagprijs van een woning bepalen. Hieronder geven wij de factoren weer die van invloed zijn:
- Perceel- en woonoppervlakte
- Ligging
- Type woning
- Bij- op- of aanbouwen
- Vraag & aanbod
- Afwerking
- Toegepaste verduurzaming
Kenmerken van de woning
De eerste stap bij het bepalen van de vraagprijs is om alle kenmerken vast te stellen. Hierbij kun je denken aan:
- Type woning
- Ligging
- Perceeloppervlakte
- Woonoppervlakte
- Bouwjaar
- Aantal woonlagen
- Aantal slaapkamers
- Energielabel
- Staat van de CV ketel
- Staat van de woning
Sommige kenmerken zijn misschien moeilijk te achterhalen. Kijk daarom goed na of je de brochure nog kunt terugvinden van toen je de woning kocht of vraag aan de verkoopmakelaar of hij/zij deze gegevens nog in zijn/haar bezit heeft.
Breng de buurt in kaart
De buurt is een belangrijke factor die de prijs bepaalt. Hoe populairder de buurt, hoe hoger de vraagprijs. Zelf weet je natuurlijk wel of een buurt populair is of niet, maar overige zaken die je kunt nagaan zijn:
- Ligt je woning aan een drukke weg?
- Wat is de afstand tussen een supermarkt en/of basisschool?
- Wat is de afstand naar het centrum?
- Hoe zit het met parkeermogelijkheid?
Over het algemeen betaal je in het centrum meer voor minder woonoppervlakte en maakt een drukke weg of een spoor voor de deur je woning minder aantrekkelijk. Hierbij is het wel belangrijk om de behoefte van de kopers in kaart te brengen; lokale marktkennis zorgt hierbij voor extra duidelijkheid.
Door al deze zaken in kaart te brengen kun je een goed beeld krijgen van de buurt en deze gegevens kun je meenemen in (het bepalen van) je vraagprijs.
Bekijk vraagprijzen van vergelijkbare woningen
Bijna alle woningen die te koop staan, zijn gepubliceerd op Funda. Funda kan je dus makkelijk raadplegen om erachter te komen voor welke prijs vergelijkbare woningen te koop staan. Een nuance hierbij is wel dat een vraagprijs niet heel veel meer zegt over de actuele verkoopprijs.
Vooral in de huidige woningmarkt is het tegenwoordig ‘normaal’ dat er overboden wordt en dat de verkoopprijs (vaak) boven de vraagprijs ligt.
Om een waarde van een woning te achterhalen, kun je ook een online tool gebruiken.
Klik hier om de waarde van je woning te berekenen.
Een andere manier die je kunt gebruiken om een waarde te achterhalen, is om de WOZ-waarde van een woning op te zoeken via het WOZ-waardeloket. Let er wel op dat dit niet de actuele waarde is. De WOZ-waarde heeft namelijk als peildatum 1 januari van het jaar voor het actuele jaar. Daarnaast houdt deze waarde geen rekening met eventuele aanpassingen en interne verbouwingen die zijn gedaan.
Doe onderzoek naar de huidige woningmarkt in Wijk bij Duurstede
Als inwoner van Wijk bij Duurstede weet je vast wel iets over de woningmarkt binnen de gemeente. Zijn er de afgelopen tijd veel huizen verkocht en zie je er maar weinig te koop staan? Dan kun je vaststellen dat de vraag hoog en het aanbod schaars is.
Dit is weer gunstig voor de verkoopprijs.
Een andere manier van onderzoek die je kunt doen is om de woningmarktcijfers te achterhalen via www.woningmarktcijfers.nl
Als je hier een rapport opvraagt krijg je gegevens te zien van de transacties.
Gemiddelde koopsom per kwartaal in Wijk bij Duurstede
Bovenstaande cijfers laten ons zien dat de gemiddelde koopsom in Wijk bij Duurstede de afgelopen vier jaar fors is gestegen.

Bovenstaande tabel laat ons zien dat de meest transacties hebben plaatsgevonden in tussenwoningen. Tussenwoningen zijn ook de populairste type woning voor starters en die zijn ook in prijs het hardst gestegen.
Vraag een makelaar voor een waardebepaling
Bij elk makelaarskantoor kun je een vrijblijvende waardebepaling aanvragen. Door een lokale makelaar te vragen naar een reële waardebepaling van jouw woning, kun je ook een vraagprijs bepalen. Daarnaast kan een makelaar je natuurlijk ook helpen bij het verkopen van je woning.
Er komt namelijk veel kijken bij het verkopen van een huis, waar jezelf toch minder verstand van hebt dan een expert op dit gebied.
Hoe gaat een waardebepaling in zijn werk?
Een goede waardebepaling vereist een goede voorbereiding en een gedegen onderzoek. Een makelaar die binnen 10 minuten de waarde kan vrijgeven, heeft waarschijnlijk niet alles gezien. Zoals hierboven aangegeven, is het belangrijk om de kenmerken van een woning te achterhalen. Een makelaar kan bijvoorbeeld het perceeloppervlakte opvragen bij het Kadaster.
Een makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie heeft vaak ook meer data en cijfers ter beschikking voor het bepalen van de vraagprijs.
Hieruit kunnen inzichten gehaald worden zoals de vraagprijs, de transactieprijs en hoe lang een woning te koop heeft gestaan.
Nadat de makelaar vooronderzoek heeft gedaan, komt de makelaar langs bij de betreffende woning om o.a. de staat van de woning te beoordelen.
Een verkoopmakelaar is dagelijks bezig met het verkopen en aankopen van onroerend goed en weet als geen ander wat de prijsontwikkeling is in de huidige woningmarkt.
Wil jij een gratis waardebepaling van jouw woning hebben zodat jij een indicatie hebt van hoeveel jouw woning zou kunnen opleveren in de huidige markt?
Neem dan contact met ons op en wij plannen dezelfde dag nog een afspraak in.