Winvest Makelaardij
artikel

Let op deze financiële risico’s bij de aankoop van je eerste woning

risico's stapelen zich op
Als je op zoek bent naar je eerste woning zijn er financiële risico's waar je op moet letten. In deze blog beschrijven we welke risico's er zijn.

Inhoudsopgave

Ben jij een starter en ben jij op zoek naar je eerste koopwoning? Houd dan rekening met financiële risico’s die hierbij komen kijken. Als starter wordt het je al niet makkelijk gemaakt om een woning te kopen. De prijzen zijn tegenwoordig al gauw boven de € 350.000,– voor een starterswoning en de vraag naar starterswoning is groot. Daarom komt het wel eens voor dat er een overhaaste beslissing wordt gemaakt en er geen rekening wordt gehouden met de mogelijke financiële risico’s die hierbij komen kijken.

Verzeker je voor financiële risico’s bij aankoop van je eerste woning

Als huizenkoper is het mogelijk om je tegen bijna ieder financieel risico te verzekeren. In sommige gevallen zijn bepaalde verzekeringen zelfs verplicht. Houd rekening met de volgende verzekeringen tijdens het kopen van je eerst huis:

Opstalverzekering

Bij schade aan je woning door storm, brand of inbraak wordt bij een opstalverzekering een bepaald bedrag uitgekeerd. Met opstal wordt alles wat vastzit aan je huis bedoeld. Denk hierbij aan deuren, ramen, keuken, badkamer, etc. De opstalverzekering is vaak verplicht wanneer je een hypotheek afsluit bij een bank.

Inboedelverzekering

Bij schade aan je spullen door inbraak, brand, storm of overstroming wordt bij een inboedelverzekering een bedrag uitgekeerd. Hiermee kun je vervangende spullen aanschaffen. Met inboedel worden alle spullen in huis, die dus niet aan je woning vastzitten, bedoeld. Denk hierbij aan ramen, deuren, keukens, badkamers, etc. De opstalverzekering is vaak verplicht wanneer je een hypotheek afsluit bij een bank.

woning schade door storm

Woonlastenverzekering

Bij inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid wordt bij een woonlastenverzekering een bepaald bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen de maandelijkse kosten van je hypotheek worden betaald.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij overlijden van een verzekerde wordt bij een overlijdensrisicoverzekering een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden of partner. Bij de hypotheekaanvraag bij aankoop van een huis is dit vaak een verplichte verzekering. Zo heeft de bank de zekerheid dat een hypotheek wordt afgelost.

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een overlijdensrisicoverzekering niet hetzelfde als een uitvaartverzekering. Beide verzekeringen verminderen het financiële risico wat je kunt lopen en beide keren een bedrag uit bij overlijden. Maar er zijn ook zeer duidelijke verschillen tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering

Looptijd

1. De looptijd is één van de grootste verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Bij een uitvaartverzekering gaat de looptijd door tot het moment van overlijden. Er vindt altijd een uitkering van het bedrag plaats. Met dit bedrag kunnen nabestaanden de uitvaart regelen of besproken uitvaartdiensten uitvoeren. Uitvaartkosten kunnen namelijk soms onverwacht hoog zijn. Een uitvaartverzekering is overigens geen verplichte verzekering.

Verplicht

2. Een overlijdensrisicoverzekering is vaak een verplichte verzekering. Wanneer één inkomen wegvalt, lopen huizenkopers dan niet direct het risico dat de hypotheek niet meer betaald kan worden. Deze verzekering heeft een bepaalde looptijd waarbinnen het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen nabestaanden dus de hypotheek aflossen. Let wel op: buiten de looptijd wordt er geen bedrag uitgekeerd.

Overige verzekeringen bij de aankoop van je eerste huis

Naast de besproken verzekeringen kun je als starter ook denken aan een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering voor het verminderen van financiële risico’s. Het is ook goed om regelmatig te kijken naar je bestaande verzekeringen. Wellicht is het alleen nodig om eerder afgesloten verzekeringen aan te passen, zodat je geld bespaart en toch goed verzekerd bent.

Nog meer tips nodig? Lees dan deze blog waarin wij uitleggen waar jij op moet letten bij de aankoop van je eerste woning.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken