Winvest Makelaardij
artikel

Huren of kopen? Wat is slim voor de starter

sleuteloverdracht van nieuwe woning
Twijfel je als starter om een woning te huren of te kopen? In deze blog geven de voor- en nadelen van beide.

Inhoudsopgave

Als starter op de woningmarkt wordt het je in deze tijd niet makkelijk gemaakt. De huizenprijzen zijn op z’n allerhoogst, verhuurders vragen het maximale huurbedrag en de hypotheekrente staat laag. Wat is slimmer: nu kopen of toch blijven huren?

Starters op de woningmarkt

Op de huidige woningmarkt in 2022 wordt het voor starters steeds moeilijker om aan een leuke starterswoning te komen. Door een woningtekort en de grote vraag zijn de woningprijzen opgedreven. Maar niet alleen de prijzen van de koopwoningen zijn gestegen, ook het huren van een woning is duurder dan ooit.

Alleen wat moet je nu als starter doen: kopen of huren?

Blijven wonen in je huidige studentenkamer of zelfs nog bij je ouders, is niet iets voor de lange termijn. Vooral als je al fulltime aan het werken bent, is het fijn om je eigen plekje te hebben. Je hoeft dan geen rekening te houden met huisgenoten of je ouders.

Misschien heb je wel een vriendin en is het nu de tijd om samen te gaan wonen, want als je samenwoont, kun je de kosten delen en dan is het misschien iets goedkoper. Alleen het blijft moeilijk om aan een koopwoning te komen. De vraagprijzen zijn namelijk hoog en er wordt vaak ook nog eens overboden, waardoor je voldoende eigen geld mee moet nemen.

Prijsstijging woningmarkt

De huizenprijzen stijgen nog steeds; bestaande koopwoningen waren in februari 10,4% duurder dan een jaar geleden.

Door de lage hypotheekrente zien wij dat steeds meer mensen proberen om een woning te kopen. Dit zijn niet alleen de starters; juist ook doorstromers proberen hun huidige woning voor een goede prijs te verkopen en zo te profiteren van de lage hypotheekrente.

In de huidige corona-crisis merken wij dat mensen steeds meer waarde hechten aan wat meer ruimte om zich heen of dat ze willen wonen op een locatie waar ze rust ervaren. Een tuin of werkplek wordt steeds belangrijker en wij zien dat veel mensen een appartement in de randstad inwisselen voor een ruimere woning in een kleinere stad of dorp.

Voordelen van het kopen van een koopwoning

Het kopen van een woning kent zo z’n voordelen en z’n nadelen. Het belangrijkste voordeel is dat je een woning koopt die van jou is. Het is jouw bezit. Hoogstwaarschijnlijk heb je wel een hypotheek nodig om de woning te financieren maar door af te lossen, bouw je wel meer eigen vermogen op.

Een ander voordeel is dat je maandelijkse lasten vaak lager zijn. Zo is een gemiddelde huurwoning nabij een centrum van een stad of dorp vaak al € 1.200,– per maand, terwijl je voor € 1.200,– per maand ook al een bedrag kunt lenen van bijna € 400.000,–. Alleen je lost dit dus af in plaats dat je huur betaalt.

Het is jouw woning, dus jij mag bepalen of je gaat verbouwen en wat je gaat verbouwen. Deze vrijheid heb je niet altijd als je een woning gaat huren. Je kan dus zelf bepalen hoe jij je ideale droomwoning vorm wilt gaan geven.

Naast dat jij je woning kunt (laten) verbouwen hoe jij dat wil, kan de verbouwing er ook voor zorgen dat jouw woning in waarde zal gaan toenemen. Handig dus als jij je woning weer wilt verkopen.

Tips voor het kopen van een koopwoning

 • Bereken wat je kunt lenen
 • Schakel een aankoopmakelaar in
 • Schrijf je woonwensen op
 • Neem de tijd
 • Volg verschillende makelaars op social-media
 • Schakel je Funda-meldingen in

Nadelen van kopen

Kopen is leuk, alleen hieraan zitten ook wat nadelen. Zo betaal je alle reparaties en onderhoud van de woning zelf, wat eindelijk wel hoge kosten met zich mee zal brengen. Vooral als je veel werk moet uitbesteden, kan een kleine reparatie toch al aardig prijzig zijn. Helaas is het in deze tijd ook nog eens lastig om een goede aannemer te vinden die tijd heeft voor reparatie(s).

Momenteel is de vraag naar woningen groot waardoor je een hoge prijs betaalt voor een woning. Alleen wat nu als de vraag daalt en de huizenprijzen weer zakken? Als je woning minder waard is dan de hypotheek die erop rust, dan staat je woning ‘onder water’. Natuurlijk kan je dit wel voorkomen door niet de maximale hypotheek te nemen, als dat nodig is.

Twijfel je om te kopen?

Laat je dan adviseren door een expert. Een aankoopmakelaar weet je precies te vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een woning. Ook geeft hij/zij advies als je een woning op het oog hebt. Het kopen van een huis is een belangrijke keuze en kan je ook zelf doen. Alleen je wil niet achteraf erachter komen dat je een verkeerde beslissing hebt gemaakt.

Huurwoning huren

Als je niet kunt kopen dan wordt je bijna verplicht om te gaan huren. Een andere optie is natuurlijk nog om bij je ouders of vriend/vriendin te gaan wonen maar een eigen plek hebben, is toch altijd wel beter. Alleen ook deze prijzen zijn enorm gestegen en potentiële huurders worden vaak ook uitgemolken door zogenaamde ‘huisjesmelkers’.

Hoge huurprijzen

Een gemiddelde huurwoning kost ongeveer € 1.200,– euro per maand, dit is dan wel particuliere huur en geen sociale huur. Sociale huurwoningen zijn vaak een stuk lager. Veel mensen die een salaris hebben dat aan de lage kant is, doen een beroep op een sociale huurwoning.

De maximale huurprijs van een sociale huurwoning is € 752,33.

Wel moet je voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet je bijvoorbeeld ingeschreven staan voor een woning en geldt er een inkomensgrens voor sociale huurwoningen. Helaas zijn er momenteel lange wachtlijsten voor het huren van een sociale huurwoning. Bij de grote steden zoals Amsterdam of Utrecht zijn de wachttijden soms wel 15 jaar!

De afgelopen jaren zijn de particuliere huurprijzen enorm gestegen, maar toch zien we hier wel verandering in komen. De vraag naar huurwoningen neemt namelijk iets af. Door de corona-crisis zijn veel expats vertrokken en hebben studenten minder de drang om op kamers te gaan.

Voordelen huren woning

Het huren van een woning betekent een grote maandelijkse kostenpost, maar daar krijg je toch wel een aantal dingen voor terug. Zo ben je bijvoorbeeld een stuk flexibeler dan bij een koopwoning. Wil je nog een keer lang gaan reizen of wil je volgend jaar proberen om een kans te maken op de woningmarkt? Dan is huren misschien toch iets voor jou. De meeste huurovereenkomsten gelden namelijk voor minimaal één jaar en zijn daarna maandelijks opzegbaar. Wel zo handig als je een ticket wilt boeken naar de zon.

Een ander groot voordeel is dat jij niet de kosten hoeft te betalen van groot onderhoud. Deze kosten zijn namelijk voor de verhuurder en niet voor de huurder. Je vaste kosten zijn eigenlijk de enige kosten waar je rekening mee hoeft te houden. Als je een woning koopt, is het vaak fijn om een extra potje te maken voor ‘onvoorziene kosten’, zoals bijvoorbeeld een dakreparatie.

Tips voor het vinden van een huurwoning

 • Licht je familie en vrienden in
 • Schakel de meldingen op Funda in
 • Volg verschillende Facebook groepen, zoals woning gezocht Amsterdam (mits je op zoek bent naar een woning in Amsterdam)
 • Zorg dat je al een aantal basisgegevens klaar hebt liggen (zoals loonstroken van de afgelopen 3 maanden)
 • Meld je aan als woningzoekende bij diverse makelaars in de buurt
 • Verbreed eventueel je zoekgebied

Nadelen huren van woning

Nu ‘hoor’ ik je denken, leuk die voordelen van het huren van een woning maar wat zijn dan de nadelen? Natuurlijk zit er ook een aantal nadelen aan het huren van een woning. Zo betaal je elke maand een flink bedrag, zonder dat je de woning afbetaalt. In tegenstelling tot het kopen van een woning, zorgt je aflossing er juist voor dat je vermogen kan groeien.

De verhuurder mag elk jaar je huur verhogen. Natuurlijk zijn hier wel regels aan verbonden. Zo mag de huurverhoging in 2021 voor woningen in de vrije sector maximaal 2,4% zijn.

Wil je verbouwen? Dan moet dit altijd in overleg met de verhuurder. De verhuurder kan toestemming geven voor een verbouwing, maar vaak moet je dit dan wel zelf betalen. Voor de verhuurder is dit soms alleen maar fijn, omdat door de verbouwing de waarde van de woning omhoog gaat. Helaas merk je hier dus zelf weinig van; wel heb je zelf meer woonplezier.

Huren of kopen, wat ga je doen?

Om tot een besluit te komen of kopen of huren nu slimmer is, is het belangrijk om naar je toekomstplannen te kijken. Zoek je iets voor de lange termijn waar je aan vast zit of wil je graag flexibel zijn?

Misschien heb je door hoge studiekosten en de kosten van je huurwoning in een grote stad weinig kunnen sparen of heb je een studieschuld. Beide zijn van impact op je maximale leenbedrag en je kans op de woningmarkt.

Als je direct aan kinderen wilt beginnen, is het misschien slim om te kijken naar een koopwoning, maar als je nog lekker wilt reizen dan is het misschien beter om te kijken naar een huurwoning.

Wil je advies van een makelaar? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je graag op weg!

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken