Winvest Makelaardij
artikel

WOZ waarde 2022: alles wat jij moet weten

berekenen van de woz waarde
Wil je weten wat de WOZ waarde is? In deze blog vertellen we alles wat je moet weten over de WOZ Waarde in 2021.

Inhoudsopgave

Binnenkort valt de WOZ-waarde op de mat van huiseigenaren, alleen wat moet je hier nu mee? In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van de WOZ-waarde en beantwoord ik veelgestelde vragen over dit onderwerp.

WOZ-waarde, wat houdt dat in?

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van jouw woning, vastgesteld met als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. In 2022 betekent dit dat de WOZ-waarde de geschatte marktwaarde is van jouw woning in januari 2021.

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken

De WOZ-waarde vormt de basis voor de gemeentelijke belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten. Maar de WOZ-waarde speelt ook een belangrijke rol bij de erf- of schenkbelasting en het eigenwoningforfait.

Het eigenwoningforfait is een fiscale bijtelling bij het inkomen in verband met het hebben van een koopwoning. Dit is het bedrag dat je in de aangifte inkomstenbelasting in box 1 bij je inkomen optelt.

Hoe wordt de waarde bepaald?

De waarde van de WOZ wordt bepaald door te kijken naar de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Deze WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente waarin je woont. Elke woningeigenaar krijgt de waarde via een WOZ-beschikking.

Waar is de waarde op gebaseerd?

De waarde is gebaseerd op de volgende onderdelen:

  • Inhoudsgegevens
  • Oppervlaktegegevens
  • Verkoopcijfers van woning in de buurt (van het voorgaande jaar)
  • De ligging van de woning

Is de WOZ-waarde hetzelfde als de verkoopwaarde?

Nee. Een verkoopwaarde is de prijs waarvoor een woning uiteindelijk verkocht is.

Is de WOZ-waarde hetzelfde als de vraagprijs?

Nee. De vraagprijs is de prijs die voor een woning gevraagd wordt als deze te koop wordt aangeboden. Bij de vraagprijs houd je ook rekening met de inhoudsgegevens, oppervlaktegegevens, de ligging van de woning en de staat van onderhoud maar wat belangrijk is bij het vaststellen van de vraagprijs, is dat er gekeken wordt naar actuele verkoopwaardes van soortgelijke woningen. Daarnaast wordt er ook kritisch gekeken naar vraag en aanbod, omdat deze ook een grote invloed hebben op de vraagprijs.

Waarde controleren

Zoals je hierboven hebt gelezen, speelt de WOZ-waarde een grote rol bij het bepalen van de bedragen die jij moet betalen voor je rioolheffing, OZB en waterschapslasten. Het kan dus gebeuren dat jij het niet met de waarde eens bent en dat je deze wilt laten controleren.

Als extra dienstverlening bieden wij je daarom de mogelijkheid om de WOZ-waarde van jouw woning te laten controleren door een ervaren makelaar uit de omgeving.

Je kunt ook zelf de WOZ-waarde van soortgelijke woningen opvragen en zo kijken of de waarde van jouw woning overeenkomt met vergelijkbare woningen. Dit kun je doen via het WOZ-waardeloket.

Als je er zeker van bent dat de WOZ-beschikking hoger uitkomt dan die naar jouw mening had horen zijn, dan kun je daartegen bezwaar maken. Let wel op: dit moet je doen binnen zes weken nadat de waardevaststelling is ondertekend. Als je meer tijd nodig hebt, dan kan je alvast een brief sturen met als onderwerp ‘pro forma bezwaarschrift’ waarbij je alvast je bezwaar indient binnen de daarvoor gestelde termijn waarbij je later de gronden van je bezwaar (ook weer binnen een gestelde termijn) kunt aanvullen. Deze dien je weer in bij de gemeente.

Als je bezwaar aantekent, dan is de gemeente verplicht om de schatting nogmaals te bekijken. Als je bezwaar wordt goedgekeurd en de prijs wordt lager gesteld dan ingeschat dan kan je dit tientallen tot honderden euro’s schelen. Het is dus maar een kleine moeite om hier even goed naar te kijken of na te laten kijken door je makelaar/adviseur.

Waarde lager dan de verkoopprijs

In de huidige woningmarkt is de kans echter klein dat jouw WOZ-waarde lager is dan geschat. De woningprijzen zijn de afgelopen tijd namelijk enorm gestegen, waardoor de WOZ-waarde waarschijnlijk lager is dan de verkoopwaarde. Een groot voordeel hiervan is weer dat je dus minder belasting betaalt.

Wil jij jouw WOZ-waarde laten controleren door een makelaar en taxateur die actief is in jouw omgeving?

Neem dan gerust contact met ons op en wij controleren voor jou de waarde. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande dan vernemen wij dat ook graag van je. Wij zijn je graag van dienst.

Of bereken hier direct de mogelijke verkoopwaarde van jouw woning met een gratis online tool.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken