Winvest Makelaardij
artikel

Appartement kopen? Hier moet je op letten!

contract tekenen voor het kopen van een appartement
Als je een appartement wilt kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In deze blog legt onze makelaar uit waar je op moet letten en geeft je tips om een appartement te kopen.

Inhoudsopgave

Bij het kopen van een appartement komen er andere zaken bij kijken dan bij het kopen van een (grondgebonden) woonhuis. In deze blog gaan wij dieper in op de verschillen en vertellen wij je waar je op moet letten bij het kopen van een appartement.

Wat is een appartement?

Een appartement is een woning die deel uitmaakt van een groter gebouw, bijvoorbeeld een flat. Een appartement bestaat vaak uit maar één verdieping. Als de woning meerdere verdiepingen heeft, dan wordt dit een maisonnette genoemd.

Voorbeeld van een appartement

appartementencomplex in Wijk bij Duurstede

De voordelen van een appartement

Wonen in een appartement biedt meerdere voordelen ten opzichte van het wonen in een koopwoning.

Minder pottenkijkers

Ken je dat gevoel dat er continu mensen voorbij lopen en even naar binnen gluren om te kijken hoe jij daar in je kamerjas op de bank zit? Bij een appartement heb je dit (vaak) niet. Als je op drie hoog woont, is er namelijk niemand die even naar binnen gluurt. Alleen de plaatselijke postduif misschien of de glazenwasser, maar verder kun jij rondlopen in je woning hoe jij dat wilt.

Minder onderhoud

Een appartement is vaak qua volume kleiner dan een woonhuis dus dat betekent niet alleen minder energiekosten maar ook minder onderhoud. Bij een grondgebonden woning moet je toch vaak denken aan het schilderwerk, tuinonderhoud en algemeen onderhoud aan de gevel.

Al het onderhoud aan de “schil” dus het buitenonderhoud wordt via een vereniging van eigenaren geregeld.

Ideaal voor starters en senioren

Een appartement is vaak wat kleiner en dus wat lager in prijs dan (starters)koopwoningen, daarom is een appartement ideaal voor starters. Vooral in de woningmarkt van 2022 is het voor starters moeilijk om een woning te kopen; uitwijken naar een appartement kan dan voor extra mogelijkheden zorgen.

Voor senioren is een appartement ideaal, omdat alles vaak gelijkvloers is. Het is echter wel belangrijk om in een appartementencomplex te zitten waar lift aanwezig is. Soms is het ook mogelijk om een appartement te kopen in een complex, waar al veel thuiszorg aanwezig is. Dit noemen ze een zorg- of aanleunwoning.

Nadelen van het kopen van een appartement

 • Minder woonvolume
 • Minder buitenruimte
 • Grotere kans op overlast
 • Servicekosten die je moet betalen
 • Onderhoud/aanpassingen moet(en) altijd in overleg

Het verschil tussen huis en appartement

Het grote verschil tussen een huis en een appartement is dat een appartement deel uitmaakt van een groter complex. Bij een appartement heb je te maken met een Vereniging van Eigenaars (‘VvE’) en vaak een huishoudelijk reglement waar je je aan moet houden zodat je gezamenlijk een prettig woonklimaat behoudt.

Je hebt minder buren

Als je in een appartement woont,dan heb je vaak rekening te houden met meerdere bewoners. Bij een koopwoning heb je hier minder last van omdat je vaak alleen maar rekening dient te houden met maar één of twee buren.

Wat voor soort appartementen bestaan er?

Appartementen kunnen wij onderverdelen in verschillende types; hieronder leggen wij de meest voorkomende uit.

Studio

Een studio is een éénkamerappartement, waarin alles zich in één ruimte bevindt. Dit komt vaker voor in de grotere steden en een voordeel hiervan is dat de hele woning heel open is. Als je het niet erg vindt dat je bed naast de woonkamer staat en je geen behoefte hebt aan verschillende ruimtes, dan is een studio ideaal voor jou.

Benedenwoning

Een benedenwoning is een etagewoning of flatwoning op de begane grond met een voordeur die op straat uitkomt. De benedenwoning kan uit één of meer woonlagen bestaan.

Bovenwoning

Een bovenwoning is een etagewoning of flatwoning op een etage die bereikbaar is via een binnentrap met een mogelijk gemeenschappelijke voordeur die op straat uitkomt.

Portiekflat

Een portiekflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een gemeenschappelijke afsluitbaar trappenhuis, een centrale hal of een gesloten portiek.

Galerijflat

Een galerijflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een aan de buitenkant gelegen loopgang. Een galerijflat heeft meerdere bouwlagen met woningen boven elkaar.

Maisonnette

Een maisonnette is een appartement met twee bouwlagen. Dit zijn vaak de wat grotere appartementen. De benaming is afgeleid van het Franse woord voor ‘huis’. Een maisonnette is vaak wat speelser in te delen door de verschillende woonlagen en daarom ook vaak wat hoger in de prijs.

Penthouse

Als je op zoek bent naar luxe en ruimte dan is een penthouse misschien wat je zoekt. Een penthouse is een luxe ‘appartement’, waarbij je vaak een mooi en ver uitzicht hebt. Deze woning is dan ook gelegen op de bovenste verdieping van een appartementencomplex.

Wat is de VvE en wat doet deze?

De VvE is een afkorting van de Vereniging van Eigenaars.

Een Vereniging van Eigenaars (VvE) bestaat uit twee organen: de vergadering van eigenaars en het bestuur. Daarnaast heeft een VvE een kascommissie en kan een VvE ervoor kiezen om een beheerder in te schakelen.

Naast de vergadering van eigenaars heeft een VvE een bestuur, dat gekozen wordt door de vergadering en zijn bevoegdheid ontleent aan de wet, de splitsingsakte, het splitsingsreglement en de besluiten van de vergadering van eigenaars.

De taken van het bestuur zijn bijvoorbeeld:

 • opstellen van de jaarstukken na afloop van het boekjaar
 • opstellen van de begroting voor het nieuwe boekjaar
 • afsluiten van voorgeschreven verzekeringen, zoals de opstalverzekering
 • beheren van de financiën van de VvE
 • vaststellen en incasseren van de maandelijkse bijdragen
 • bijhouden wie de huidige bewoners zijn
 • beoordelen of toegang tot een privégedeelte nodig is om werkzaamheden aan gemeenschappelijke zaken (bijvoorbeeld het dak) te kunnen uitvoeren
 • uitvoeren van besluiten die de vergadering van eigenaars heeft genomen
 • beslissing nemen over het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en zaken
 • het uitschrijven van vergaderingen

Met andere woorden de VvE regelt alle zaken ten behoeve van het onderhoud en behoud van het gebouw en het welzijn van de leden.

Als je een appartement op het oog hebt, dan raden wij je altijd aan om een aankoopmakelaar in te schakelen zodat hij/zij je kan ondersteunen tijdens dit onderzoek. Het is altijd fijn als er een professional over je schouder meekijkt, om ervoor te zorgen dat alles klopt.

Prijsstijging van appartementen

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat de prijsstijging van appartementen niet meer het hoogst is van alle woningtypen. De prijsstijging van de tussen- en hoekwoningen is inmiddels het appartement gepasseerd.

Prijs index van koopwoningen

Advies bij het kopen van een appartement

Er bestaan verschillende soorten appartementen en je moet bij een appartement toch wel rekening houden met anderen zaken. Daarom adviseren wij het volgende:

Denk aan de toekomst

Als je een appartement wilt kopen, is het altijd belangrijk om te kijken naar je toekomstplannen. Ben je een starter en wil je een gezin starten of eventueel uitbreiden, dan is het slim om te kijken naar de ruimte en het aantal kamers. Maar ook een tuin is dan wel vaak een pré, zodat de kinderen ook in de tuin kunnen spelen.

Als je wat ouder bent dan kan een appartement kopen juist een hele goede beslissing zijn. Vaak is alles gelijkvloers en is onderhoud altijd in overleg, dit scheelt dus weer dat je het niet allemaal zelf hoeft te regelen. Een ander voordeel van een appartement voor ouderen is dat er vaak meer sociale controle is onder de bewoners, waardoor dit een veiliger gevoel geeft.

Vraag wat de servicekosten precies zijn

Servicekosten zijn bijna voor elk appartementencomplex anders, daarom is het goed om altijd na te vragen hoe de servicekosten  zijn opgebouwd: De opbouw van de servicekosten kan uit de volgende elementen bestaan:

 • Opbouw reserve voor groot onderhoud
 • Premie voor de opstalverzekering
 • Schoonmaakkosten van het trappenhuis
 • Onderhoud en reparaties aan de lift
 • Verlichting in het complex
 • Verwarming van gemeenschappelijke ruimtes
 • Voorschot water of verwarming

Schakel een aankoopmakelaar in

Appartementen zijn razend populair en dit komt omdat er steeds meer een verplaatsing plaatsvindt. Tussenwoningen worden steeds duurder, waardoor het voor starters bijna onmogelijk is om een woning te kopen. Wij zien dus vaak voorkomen dat starters hun zoektocht iets bijstellen en ook het kopen van een appartement in overweging nemen. Maar ook ouderen willen hun grote woning inruilen voor een appartement, waarbij alles gelijkvloers is en misschien wat dichter gelegen is bij bepaalde voorzieningen.

Om meer kans te maken en om zeker te weten wat een goede aankoop is, is het goed om een professional in te schakelen.

Een aankoopmakelaar gaat met jou mee tijdens een bezichtiging en doet voor jou alle onderzoek, om er zeker van te zijn dat de VvE wel ‘gezond is’ en verdiept zich in de statuten van de VvE, de notulen, splitsingsakte en het reglement van splitsing en bespreekt of het appartement zelf een goede aankoop is.

Maar een aankoopmakelaar is vaak ook als één van de eersten op de hoogte van het nieuwe aanbod, omdat hij/zij contact heeft met zijn/haar collega’s en daardoor snel weet wat er op de woningmarkt vrijkomt.

Hierdoor kan een aankoopmakelaar snel schakelen en ervoor zorgen dat jij één van de eersten bent die een appartement kan bezichtigen.

5 tips voor het bezichtigen van een appartement

 • Loop een rondje in de buurt en kijk naar de voorzieningen
 • Maak een praatje met buurtbewoners
 • Vraag naar de buren van de betreffende woning
 • Denk goed na of je hier een langere tijd zou kunnen wonen
 • Vraag naar de stukken van de VvE

Heb jij hulp nodig bij het kopen van een appartement in Wijk bij Duurstede of omgeving? Neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een kennismakingsgesprek met onze aankoopmakelaar in Wijk bij Duurstede.

Wij adviseren en ondersteunen je graag bij een belangrijke aankoop.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken