Heb je een huis gekocht als investering en wil je deze verhuren? In deze blog delen wij 4 belangrijke voordelen om bij dit verhuurproces een makelaar in te schakelen. Aan een woning verhuren zitten namelijk nogal wat haken en ogen.
Huis verhuren kan gedoe opleveren
Geld op de bank levert bijna niets meer op en daarom besluiten veel mensen om een woning te kopen als een investering om te gaan verhuren. Verhuren kan een goed rendement opleveren maar een probleem is wel dat hier wel wat haken en ogen aan zitten.
Het klinkt heel simpel, woning kopen, huurders zoeken, contract opstellen en klaar is Kees. Alleen zo simpel is het niet.
Juiste huurder vinden
Het liefst heb je huurders die je volledig vertrouwt en misschien ken je dan ook wel een familielid of een kennis als huurder die je 100% kunt vertrouwen. Alleen is dat niet altijd het geval en al helemaal niet als je meerdere objecten bezit.
Het is daarom belangrijk om een juiste huurder te vinden die volledig wordt gecontroleerd. Je hebt ook geen zin in gedoe voor wat betreft de achterstallige betalingen. Ook wil je niet dat een huurder de woning gaat onderverhuren, waardoor de woning nog meer ‘geleefd’ wordt en je niet zeker weet wie in de woning woont.
Potje voor onderhoud
Door een woning te verhuren, weet je dat er in de woning ‘geleefd’ gaat worden en daarom kan de woning door het dagelijkse gebruik achteruit gaan in onderhoud. Dat is op zich logisch is maar dat betekent dan wel dat je als verhuurder een potje voor onderhoud zal moeten reserveren voor het geval je bijvoorbeeld keukenapparatuur, of de hele keuken, badkamer of buitenonderhoud moet uitvoeren.
Rechten van een huurders die je niet over het hoofd mag zien
Een huurder heeft net zoals de verhuurder bepaalde rechten en plichten. De plichten van een huurder is het op tijd betalen van de huur en het zijn van een ‘goede’ huurder. Dit betekent dat hij/zij o.a. de woning netjes moet bewonen. Of zoals wettelijk is omschreven, bewonen en beheren als een “goed huisvader”.
Huurbescherming
Een huurder heeft huurbescherming. Dit voorkomt dat de verhuurder zomaar de huur kan opzeggen. Huur je tijdelijk een woning dan heb je minder huurbescherming. De verhuurder kan niet tussentijds de huur opzeggen, maar kan dat wel als de afgesproken periode van de huur voorbij is.
Ook heeft een huurder recht op woonplezier en privacy. Dit betekent dat de verhuurder niet zomaar de woning mag betreden maar de huurder dient de woning uiteraard wel goed te onderhouden.
4 voordelen van het verhuren door een makelaar
Je kunt ervoor kiezen om zelf je woning te verhuren maar – zoals hierboven al aangegeven – is het fijner als een professional met je meekijkt. Vooral in de huidige woningmarkt kan er veel gebeuren, ook wat je zeker niet had verwacht.
Snel en veilig geregeld
Bij een investering wil je zo snel mogelijk rendement hebben en het is dus belangrijk dat de woning zo snel mogelijk op een veilige manier wordt verhuurd. Een makelaar kan zijn/haar netwerk inschakelen om de woning sneller te verhuren maar hij/zij zorgt er ook voor dat alles zo snel mogelijk en naar behoren wordt geregeld.
Zo hoef je niet zelf op zoek te gaan naar een potentiële huurder want de makelaar doet dat voor je. De makelaar deelt de woning met zijn/haar huidige klantenbestand en plaatst de woning op diverse websites waaronder Funda. Funda is het populairste woningplatform van Nederland.
Huurders validatie
Een makelaar van Winvest Makelaardij werkt altijd met een huur validatiecheck. De huur validatiecheck dient om te controleren of de potentiële huurder betrouwbaar is, voldoende inkomen heeft, geen BKR-registratie heeft en of de huurder geen slecht ‘huurverleden’ heeft.
Een duidelijk en officieel huurovereenkomst
De makelaar stelt ook altijd een huurovereenkomst op waarin alle afspraken duidelijk en helder gemeld staan die juridisch ook kloppen. Een verhuurmakelaar weet precies waar hij/zij op moet letten om gedoe in de toekomst te voorkomen.
Geen tijd kwijt aan contact, beheer en service
Een huurder kan een hoop vragen stellen en daarom is het prettig als iemand anders, zoals een makelaar, de contactpersoon voor de verhuurder is. Zo wordt de verhuurder niet (steeds) lastig gevallen met vragen over bijvoorbeeld de afvalpas of een vaatwasser die het niet meer doet.
De verhuurmakelaar is dan de contactpersoon voor de huurder, zodat alles met hem/haar geregeld kan worden. Ook als er onderhoud gedaan moet worden, regelt de makelaar dit in overleg met de verhuurder. Een makelaar kent vast wel enkele aannemers of klusbedrijven om kleine problemen snel op te lossen.
Sommige verhuurders vinden het ook fijn om anoniem te blijven omdat ze meerdere panden hebben en ze niet willen dat dat bekend wordt
Zo snel mogelijk rendement krijgen op je investering; dat is wat je wilt.
Leegstand wil je dus absoluut voorkomen en daar kan een makelaar voor zorgen.
Een makelaar is namelijk dagelijks actief in de woningmarkt en heeft een klantenbestand opgebouwd met woningzoekenden, zodat er altijd wel potentiële kandidaten zijn om de woning aan te verhuren.
Bij Winvest Makelaardij hebben wij ook een apart formulier die mensen op de website kunnen invullen als zij op zoek zijn naar een (huur)woning. Zo proberen wij vraag en aanbod perfect op elkaar aan te laten sluiten.
Schrijf je hier in als woningzoekende
Ook plaatst een makelaar de woning op verschillende websites zodat het bereik van de woningverhuur groter wordt. Hoe groter het bereik, hoe groter de kans dat de woning snel verhuurd kan worden.
Hogere huuropbrengsten
Hogere huuropbrengsten zijn misschien wel het meest aantrekkelijke voordeel van het verhuren van een huis via de makelaar. Hoe dat zit? Dat is simpel: een verhuurmakelaar kent de markt door en door. Hij/zij weet dus ook wat de optimale verhuurprijs voor jouw vastgoed is.
Zet je de prijs te hoog in dan is de kans op langere leegstand groot. Zet je te laag in, dan loop je elke maand inkomsten mis.
Ook houdt een makelaar in de gaten wanneer een huurverhoging doorgevoerd mag worden. Wel moet hierbij rekening gehouden met de maximaal toegestane huurverhoging.
Regelgeving huurverhoging 2021
De jaarlijkse (kale) huurverhoging mag niet hoger zijn dan het maximum van 2,4%, dat is 1% plus de inflatie van 1,4 %. Dit percentage moet ook meegenomen worden in de huurovereenkomst.
Als een huurder het niet eens is met de huurverhoging dan kan hij/zij contact opnemen met de huurcommissie.
Regels vanaf 1 mei 2021 voor een verhuurder:
- geen hogere huurverhoging vragen dan het maximum;
- geen nieuw huurcontract aanbieden met een hogere (kale) huur voor de huurwoning;
- niet de huur opzeggen als hij/zij niet instemt met een hogere huur.
Dit geldt vanaf 1 mei 2021 tot 1 mei 2024.
Makelaar voor verhuur inschakelen?
Heb je een woning in Wijk bij Duurstede of omgeving die je wilt verhuren? Dan kunnen wij je hierbij heel goed van dienst zijn. Elke woning die wij verhuren, verhuren wij op basis van de Algemene Voorwaarden Particuliere woonruimte (ROZ-model woonruimte).
Wij zorgen voor betrouwbare huurders die volledig door ons worden gecontroleerd en gevalideerd. Ook zijn wij de contactpersoon voor alle problemen of vragen van zowel de verhuurder als de huurder.
Wat doen wij precies bij verhuur?
Jouw woning verhuren op een veilige en eerlijke manier!
Maar als wij dit moeten opnoemen dan kun je verwachten dat wij:
- de woning opnemen, beschrijven, inmeten en plattegronden (laten) maken
- een nette presentatie maken van de woning
- de publicatie verzorgen op alle belangrijkste websites waaronder Funda en Pararius
- de bezichtigingen doen met de potentiële huurders
- de huurders controleren en valideren
- de huurovereenkomst met bijlagen opstellen
- de contactpersoon zijn voor de verhuurder en huurder
Wil je meer weten over de mogelijkheden om een of je eigen woning te verhuren of wil je eens kennismaken met een verhuurmakelaar van Winvest Makelaardij? Neem dan contact met ons op.