In deze blog gaan we je alle uitleg geven over wat een taxateur precies doet. Een taxatierapport kan je om verschillende redenen nodig hebben, ook deze gaan we in deze blog behandelen. Na het lezen van deze blog weet jij precies wat je kunt verwachten van een taxateur.
Werkzaamheden van een taxateur
Simpel gezegd schat een taxateur de marktwaarde van een object in en werkt dit uit in een taxatierapport.
Maar hoe simpel het ook klinkt, eenvoudig is het niet. Niet iedereen kan namelijk zomaar een taxatie uitvoeren. Iemand kan zich pas taxateur noemen als hij/zij voldoet aan de eisen die zijn gesteld aan de certificeringsregeling.
De stappen in het opstellen van een taxatierapport
Het opstellen van een taxatierapport bestaat uit verschillende stappen. Als eerste moeten alle gegevens van het object worden verzameld. Hierbij wordt er o.a. kadastrale informatie opgevraagd bij het Kadaster en wordt er bij erfpacht informatie opgevraagd bij de betreffende erfverpachter.
Nadat de taxateur voldoende informatie over de woning heeft verzameld, is het van belang dat hij/zij de woning zelf gaat opnemen. Hierbij kijkt de taxateur niet alleen naar de staat en indeling van de woning en meet hij/zij de woning exact in, maar beoordeelt hij ook de ligging van het pand, de aanwezige voorzieningen in de buurt, het bestemmingsplan van het object en worden er vergelijkbare verkochte en te koop staande panden beoordeeld en gebruikt als referentie.
De gegevens die een taxateur nodig heeft bij het opstellen van een taxatierapport
- Kadastrale en gemeentelijke recherche;
- Vaststellen type woning en opnemen van de bouwtechnische staat en staat van onderhoud;
- Controleren en opnemen van de interne afwerking en recente verbouwingen;
- Vaststellen toegepaste verduurzaming (isolatie en energiezuinigheid);
- De constructie, de gebruikte materialen en de kwaliteit ervan;
- Het inmeten van de inhoud en oppervlak van de woning conform de branchebrede meetinstructie NEN 2580;
- Foto-opname van de woning zowel in- als extern en eventuele overige aanhorigheden;
- Onderzoek naar bijzondere erfdienstbaarheden, bijzondere kwalitatieve rechten en overige bijzondere lasten of beperkingen;
- De ligging en de omgeving;
- Het bestemmingsplan;
- Funderingsonderzoek;
- Bodemgesteldheid;
- De marktsituatie.
Nadat de taxateur alle informatie heeft verzameld, kan hij/zij beginnen om alles vorm te geven in een taxatierapport.
Het rapport wordt naast alle informatie ook voorzien van foto’s en bijlagen. Nadat de taxateur het taxatierapport heeft ondertekend, wordt het fullcolour rapport aan jou verzonden.
Waar kan je een taxatierapport voor gebruiken?
Een taxatierapport is o.a. nodig voor de financiering van de aankoop van een woning, een verbouwing of het oversluiten van jouw hypotheek; belangrijke zaken waarbij je als klant op de inhoud van een taxatierapport moet kunnen vertrouwen.
Daarnaast willen ook geldverstrekkers in het kader van fraudepreventie beschikken over taxatierapporten waar ze op kunnen bouwen. Winvest Makelaardij is aangesloten bij het Nederlands Woning en Waarde Instituut (NWWI) en als Register Makelaar-Taxateur is Robbert May geregistreerd bij de Stichting Certificering voor Makelaars (SCVM) alsook bij het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs).
Wat is een gevalideerd taxatierapport?
Voor de aanvraag van een hypothecaire financiering is een gevalideerd taxatierapport nodig. Een gevalideerd taxatierapport is een rapport wat is gecontroleerd en geregistreerd door en bij een gecertificeerd validatie-instituut. Robbert May biedt zijn taxatierapporten ter validatie aan bij het NWWI.
Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van het NWWI.
Bij de waardering van onroerende zaken zijn precisie en marktkennis van groot belang. Robbert May verricht taxaties voor diverse opdrachtgevers: van particulieren tot en met diverse financieringsinstellingen en banken.
Heb jij een gevalideerd taxatierapport nodig? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij samen met jou een afspraak voor de taxatieopname kunnen inplannen.