Winvest Makelaardij
artikel

Meest gemaakte fouten bij het verkopen van een woning in 2022

fouten bij het verkopen van je woning
Tijdens het verkopen van een woning worden vaak veel fouten gemaakt. In deze blog beschrijven we de meest gemaakte fouten uit 2021.

Inhoudsopgave

Een woning verkopen doe je niet vaak in je leven en als makelaar zien we dan ook veel voorkomende fouten bij mensen die hun woning gaan verkopen. In deze blog willen wij de meest gemaakte vergissingen uitlichten om jou te behoeden voor eventuele fouten.

Fouten bij woning verkopen in 2022

Momenteel staat de huizenmarkt op zijn kop. De vraag is hoog en het aanbod is laag. Niet alleen starters hebben het moeilijk, maar ook ouderen kunnen geen kleinere appartementen kopen/ huren omdat die ook niet vrij komen. Door het lage aanbod, zien we dan ook steeds meer mensen zelf hun woning proberen te verkopen. Dit kan, want de vraag is hoog. Het is dan ook niet de vraag of de woning wordt verkocht, maar vooral tegen welke prijs. Wij willen de 5 meest gemaakte fouten die wij als makelaar tegenkomen met je delen.

Verkeerde vraagprijs

De vraagprijs is een belangrijk onderdeel voor het bepalen van de strategie voor de verkoop. Zet je de verkoopprijs wat lager in de woningmarkt dan kun je veel telefoontjes en bezichtigingen verwachten en zullen er uiteindelijk ook mensen komen die de woning niet kunnen betalen.

Lagere vraagprijs

In de huidige markt is het namelijk al ‘normaal’ dat woningen fors overboden worden. Een prijsstrategie die je hierbij kunt gebruiken, is het bieden van een ‘vanaf prijs’ in plaats van de ‘te koop prijs’. Zo weten potentiële kopers dat ze hoger zullen moeten bieden om een goede kans te maken. Dit een ‘bottom up’ strategie, waarbij je dus probeert om met veel bezoekers en potentiële kopers de hoogst mogelijke prijs te generen.

Hogere vraagprijs

Een andere methode die je in kunt zetten, is om de woning wat hoger (geprijsd) in de markt te zetten om zodoende alleen serieuze mensen over de vloer te krijgen die de woning ook daadwerkelijk kunnen betalen. Dit is meer een ‘top down’ strategie, waardoor je uiteindelijk met minder afspraken alsnog tot een zo hoogst mogelijk verkoopprijs kunt komen.

Deze strategie kan je ook gebruiken als je ‘geen haast’ hebt met de verkoop en wilt wachten op de juiste koper met de beste koopvoorwaarden.

Een strategie achter de prijs is wel belangrijk, omdat je hiermee ook je bereik kunt vergroten of verkleinen van mensen die zoeken op platformen zoals Funda. Veel mensen die op zoek zijn naar koopwoningen, filteren op de vraagprijs.

Hoe lager de woning in de markt staat, des te meer bezoekers je trekt. Het is alleen wel belangrijk om in je achterhoofd te houden wat ongeveer de vraagprijs zal gaan worden. Dit is namelijk belangrijk om de kwaliteit van de potentiële kopers te bepalen.

Stel: je wilt je woning verkopen voor € 350.000,– en je zet de woning in de verkoop voor een vraagprijs van € 330.000,–,dan trek je de meeste bezoekers die op zoek zijn naar woningen tussen de € 300.000,– en € 400.000,–. Plaats je de woning onder de € 300.000,– dan krijg je ook geïnteresseerden, waarbij € 300.000,– eigenlijk het maximale bedrag is.

Geen goede presentatie

Voor kopers is de eerste indruk van een woning het belangrijkst. Een goede presentatie op een website of van de woning zelf is daarom super belangrijk. Wat we echter veel zien in de huidige markt, is dat mensen denken dat een ‘slechte’ presentatie ook wel verkoopt. Ze gaan er namelijk vanuit dat de woning toch wel verkocht wordt. Een woning verkopen is dan ook geen probleem in de huidige markt, alleen als verkoper wil je wel de meest gunstige prijs behalen tegen de beste voorwaarden.

Plattegronden

Plattegronden zijn belangrijk voor een woning die in de verkoop staat. Tijdens een bezichtiging zijn potentiële kopers vaak al bezig met de visuele inrichting van de woning. Door een plattegrond bij de brochure of presentatie te voegen, geef je de kopers de mogelijkheid om alvast te passen en te meten.

Wij laten onze woningen altijd inmeten door een bedrijf die hierin is gespecialiseerd, zodat wij zeker weten dat de maten van de plattegronden kloppen. Wij raden het dan ook aan om de woning in te laten meten door een externe partij.

Foto’s

Foto’s maken met je mobiele telefoon? Voor een professionele uitstraling raden wij dit niet aan. Telefoons hebben tegenwoordig wel een prima camera als je kijkt naar de nieuwste generaties Apple of Android telefoons, alleen is er toch een duidelijk verschil tussen foto’s genomen met een mobiele telefoon of met een professionele camera door een echte fotograaf. Wij raden dus aan om deze foto’s niet met je mobiele telefoon te maken!

Met pakkende en mooie foto’s kun je de aandacht trekken en mensen enthousiast maken voor je woning om verder te lezen of om zelfs een afspraak te maken voor een bezichtiging.

Je hebt dus een goede fotograaf nodig, alleen dan ben je er nog niet. Het is ook belangrijk om de woning op te ruimen, zodat deze ruimtelijk en netjes oogt. Ook wil je ervoor waken dat er geen privé spullen zoals persoonlijke foto’s in beeld worden gebracht. Donkere foto’s zijn ook belangrijk om te vermijden! Zorg voor een heldere woning door eventueel gebruik te maken van een goede lamp.

Tips voor een pakkende presentatie

 • Een duidelijke en heldere fotopresentatie
 • Opgeruimde woning/geen privé spullen in beeld
 • Pakkende maar eerlijke teksten
 • Juiste prijsstrategie
 • Voldoende informatie

Kleine klusjes uitstellen

Elke woning heeft wel een paar gebreken die over het hoofd worden gezien. Zelf zie je deze gebreken, zoals een losse deurklink of een gat in de muur, niet meer, maar wees je ervan bewust dat mensen die komen bezichtigen deze gebreken wel opvallen.

Je wilt een goede indruk achterlaten en ervoor zorgen dat je woning er goed en netjes bij staat. Het is daarom handig om eens kritisch door je woning te lopen en een lijstje te maken van kleine klusjes die je zelf nog kunt uitvoeren. Een tip die ik je mee wil geven is om eens je buurvrouw of kennis uit te nodigen om kritisch door te woning te lopen. Vaak valt iemand anders wel bepaalde punten op, omdat hij/zij net met een andere blik naar de woning kijkt.

Achterover leunen en wachten op kopers

Een woning verkoopt zichzelf toch in deze tijd? Woningen gaan als warme broodjes over de toonbank, alleen vanzelf gebeurt het niet. Het is daarom belangrijk om proactief op zoek te gaan naar potentiële kopers.

Plaats de woning op diverse social-media kanalen waar de doelgroep voor de woning zich bevindt. Facebook, Instagram en LinkedIN zijn populaire kanalen die ingezet worden bij de verkoop van woningen.

Daarnaast kan je de woning natuurlijk ook op sites plaatsen zoals Marktplaats of diverse forums zoals Reddit.nl. Het allerbelangrijkste is dat de woning online komt op Funda; elke potentiële koper die namelijk actief op zoek is naar een woning, heeft namelijk de notificaties aan staan op Funda. Om een woning op Funda te kunnen publiceren, dient de woning wel in de verkoop te worden gebracht bij een makelaar.

Vraag ook vooral om je vrienden en familie de woning te delen op hun eigen social-media kanalen, zodat het totale bereik groter wordt.

Zelf woning verkopen zonder makelaar

Woningen zelf verkopen zonder makelaar is enorm populair in deze tijd. Zo blijkt uit onderzoek van Funda dat 74% van de woningverkopers een makelaar inschakelt en dat betekent dan weer dat 26% een woning zelf verkoopt of een andere ‘bemiddelaar’ inschakelt, niet zijnde een bij een branchevereniging aangesloten makelaar.

De reden dat dit gedaan wordt, is vaak om makelaarskosten te drukken of zelfs te vermijden. Alleen wordt er vaak vergeten hoeveel tijd hierin gaat zitten.

Wat moet je doen als je zelf een woning gaat verkopen?

 1. Vraagprijs bepalen
 2. Doelgroep bepalen
 3. Foto’s en presentatie maken
 4. Woning inmeten
 5. Woningen publiceren op diverse kanalen
 6. Contact opnemen met potentiële kopers en bezichtigingen inplannen
 7. Bezichtigingen doen
 8. Onderhandelen
 9. Koopovereenkomst maken
 10. Termijnen bewaken
 11. Opleverinspectie
 12. Overdracht bij de notaris

Het is dus best een hoop werk als je zelf je woning wilt gaan verkopen, zeker als je dit werk verricht naast een betaalde baan. Daarnaast is het belangrijk te weten – en dat is ook logisch – dat jij toch minder ervaring hebt dan een makelaar, niet op de hoogte bent van de valkuilen en de presentatie van je woning waarschijnlijk minder professioneel zal ogen. Op vragen van potentiële kopers heb je hoogstwaarschijnlijk niet alle antwoorden paraat. Je bent dan ook geen bouwkundige!

Een ander nadeel als je de woning zelf gaat verkopen zonder makelaar is dat de woning niet gepubliceerd kan worden op Funda. Dit kan alleen als je samenwerkt met een verkoopmakelaar.

6 tips als je zelf je woning gaat verkopen in 2022

 1. Schakel je omgeving in
 2. Laat een onbekende door je woning lopen
 3. Bevestig alle gemaakte afspraken via e-mail
 4. Kijk uit met de prijs bepalen via een gratis calculator
 5. Maak geen foto’s met je telefoon
 6. Straal rust uit tijdens een bezichtiging.

5 meest gemaakte fouten bij het verkopen van een woning op een rij

 1. Verkeerde prijs
 2. Geen goede presentatie
 3. Kleine klusjes uitstellen
 4. Achterover leunen en wachten op kopers
 5. Zelf woning verkopen zonder makelaar.

Makelaar in Wijk bij Duurstede nodig?

Wil jij je woning succesvol laten verkopen door een ervaren en plaatselijke makelaar uit Wijk bij Duurstede? Dan kan je altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking. Onze verkoopmakelaar komt graag bij je langs om de waarde van jouw woning te bepalen en zijn verkoopstrategie met je te delen. Wij maken binnen 24 uur een afspraak met je om te kijken naar de mogelijkheden.

Delen: 

Compare listings

Vergelijken