Winvest Makelaardij
artikel

5 tips om kans te maken op de woningmarkt in Wijk bij Duurstede

Koopovereenkomst huis in Wijk bij Duurstede
In deze blog geeft onze verkoopmakelaar 5 tips om een kans te maken in de woningmarkt. Zeker in deze tijd is het lastig om aan een woning te komen dus deze tips zullen je hierbij helpen.

Inhoudsopgave

Wie nu een woning wil kopen in Wijk bij Duurstede weet dat ook hier de woningmarkt krap is. Er worden weinig tot geen nieuwe woningen gebouwd en de grote vraag naar woningen komt niet alleen van de Wijkenaren zelf maar ook vanuit de grote steden zoals Utrecht en Amsterdam.

Woningmarkt in Wijk bij Duurstede

Net zoals in de rest van Nederland is er ook in Wijk bij Duurstede een krapte op de woningmarkt en worden ook hier 90% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Voor zowel starters als doorstromers wordt het dus niet makkelijk gemaakt, vooral niet omdat ook mensen vanuit Utrecht of Amsterdam hier naartoe willen verhuizen.

Huizenprijzen Wijk bij Duurstede

Overal in Nederland zijn de woningprijzen gestegen, zo ook in Wijk bij Duurstede. Onderstaande afbeelding is een weergave van de vierkante meterprijs in Wijk bij Duurstede.

Overzicht koopsom en transacties in Wijk bij Duurstede

Bron: avix.nl

Wanneer wij naar de laatste 12 maanden kijken, worden appartementen gemiddeld voor € 372.375,– verkocht. De gemiddelde huizenprijs is € 601.400,– en de gemiddelde vraagprijs is € 577.910,–.

In de afgelopen 12 maanden is de gemiddelde woningwaarde in Wijk bij Duurstede met maar liefst 15,8% gestegen.

Woningaanbod in Wijk bij Duurstede

Op het moment dat wij deze blog schrijven, staan er 17 woningen te koop met een gemiddelde verkoopduur van 27 dagen. Dat betekent dat je als huizenzoeker snel en serieus moet handelen als je kans wilt maken op een woning in Wijk bij Duurstede.

Untitled

Bron: huizenzoeker.nl

Probleem van het huizentekort

De woningmarkt is altijd een marktbewerking van vraag en aanbod en door de hoge vraag en de weinige woningen die te koop staan, zijn ook in Wijk bij Duurstede de woningprijzen exceptioneel gegroeid. Het probleem van het tekort aan woningen heeft meerdere oorzaken.

Plek om te bouwen

Niet alleen de stikstofcrisis heeft invloed gehad op het tekort aan woningen maar er is in Wijk bij Duurstede niet heel veel plek om snel extra woningen te bouwen. Wel zijn er al bouwplannen voor De Geer III of om te bouwen op het huidige LIDL-terrein en het terrein nabij Winkelcentrum De Heul. Deze projecten kosten echter veel tijd en er moet juridisch veel geregeld moet worden. In deze nieuwbouwwijken komen meer studio’s en appartementen – geschikt voor jongeren en ouderen – dan eengezinswoningen.

Drukte Provincialeweg 229

Extra woningen bouwen zorgt wel voor meer woonruimte maar het vormt ook een nadeel met betrekking tot de te verwachten extra drukte op de Provincialeweg N229. Zeker vóór de coronacrisis kon het tijdens de spitsuren erg druk zijn op de Provincialeweg, waardoor er regelmatig files ontstonden voor de stoplichten bij Odijk en/of Bunnik.

Gemiddeld heeft een huishouden 1,5 auto en extra woningen creëren, betekent dus ook weer extra woon/werkverkeer wat weer meer problemen op de Provincialeweg op zal leveren. Een extra weg aanleggen of de weg verbreden naar een vierbaansweg is ook een moeilijke kwestie.

Scheidingen/mensen die alleen wonen

Steeds meer mensen wonen alleen bijvoorbeeld door een scheiding of door bijvoorbeeld het overlijden van een partner. Hierdoor wordt de samenstelling van het gezin kleiner maar er wordt dan vaak nog wel in een grote (gezins-)woning gewoond.

Helaas hebben veel mensen hierbij geen keus want waar moeten ze anders naartoe?

In sommige steden komen hier oplossingen voor door een grotere woning op te splitsen in een beneden- en een bovenwoning. Alhoewel dat niet ideaal is, is het wel een optie om meer woningen te creëren zonder dat er extra woningen gebouwd hoeven te worden.

Starterswoningen tegen hoge prijs

In wijken in Wijk bij Duurstede zoals De Geer of De Gaarden zijn er af en toe nog wel woningen te koop voor onder de € 300.000,–. Alleen ook deze woningen worden vaak weer boven de vraagprijs verkocht, waardoor het voor starters lastig is om er sowieso tussen te komen.

Starters moeten vaak al een flink bedrag hebben gespaard of hulp krijgen van hun (schoon)ouders om een kans op de woningmarkt te kunnen maken.

Starterslening in Wijk bij Duurstede

Met een Starterslening kun je vaak nét dat beetje extra lenen om toch een huis te kunnen kopen. Daarnaast betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing en daardoor houd je je maandlasten betaalbaar.

Voorwaarden Starterslening:

 • Je moet minimaal 18 jaar zijn
 • De maximum leeftijd op het moment van aanvragen is 35 jaar
 • De maximale koopsom voor een bestaande woning is € 325.000,-
 • Gebruiken bij je eerste woning
 • Je moet zelf in de woning wonen

Deze voorwaarden worden per gemeente bepaald en hierover kun je meer lezen via onderstaande website alwaar je ook de Starterslening kunt aanvragen: ​​https://www.svn.nl/lening/Wijk%20bij%20Duurstede/svn-starterslening/10918

Weinig seniorenwoningen

Ook voor senioren is het tegenwoordig moeilijk om een seniorenwoning te vinden. De wens/vereiste die ouderen vaak hebben, is een bungalow met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Deze woningen zijn erg schaars en dus ook erg in trek. Zodra er een seniorenwoning in de verkoop komt, staat deze niet langer dan 2 weken online. Er wonen momenteel veel ouderen in voor hen te groot geworden woningen maar zodra er meer seniorenwoningen gebouwd zullen worden, zal er weer wat meer ruimte komen in de woningmarkt waardoor doorstromers makkelijker zouden kunnen doorstromen naar grotere woningen.

5 tips als je nu een kans wil maken op de huizenmarkt in provincie Utrecht

Na het lezen van deze blog snappen wij dat je zo snel mogelijk aan de slag wil gaan om jouw droomwoning te vinden. Helaas is het momenteel echt moeilijk om ertussen te komen.

Gemiddeld heeft een woningzoeker namelijk de keuze uit één woning en het is daarom goed om jezelf eerst in te lezen in de volgende tips om je kansen op de woningmarkt te vergroten.

Financiële mogelijkheden in kaart brengen

Ga zo snel mogelijk een gesprek aan met een financieel adviseur die voor jou inzichtelijk kan maken wat je kunt uitgeven aan een woning. Dit helpt je bij het zoekproces. Heb je nu te weinig vermogen om een kans te maken op de woningmarkt? Een financieel adviseur kan je ook helpen om een spaarplan te bouwen, zodat je over een paar maanden een grotere kans hebt om er tussen te komen.

Wooneisen bijstellen

Wij snappen dat je een woning wil hebben die aan al je eisen voldoet. Dicht bij het centrum, een tuin met achterom, een eigen oprit en in een gezellige woonwijk en dat allemaal voor onder de € 300.000,–.

Als je deze eisen een aantal jaar geleden had gehad, dan was het geen probleem geweest om je ideale woning te vinden. Alleen tegenwoordig moet je het doen met het aanbod wat vrijkomt.

Het belangrijkste zijn de prijs en de locatie. Een grotere tuin of een eigen oprit is misschien beter op het moment dat je kunt doorstromen naar een grotere woning. Het is dus goed om je wooneisen iets bij te stellen en je vooral te focussen op de basics die jij ècht belangrijk vindt.

Funda net zo vaak bekijken als je Instagram en Facebook tijdlijn

Wie zijn/haar meldingen aan heeft staan op Funda weet dat hij/zij elke dag 1 melding krijgt met woningen die aan zijn/haar eisen voldoen. Als een woning echter in de ochtend online komt en jij pas de volgende dag gaat bellen, kun je er bijna zeker van zijn dat je dan al te laat bent. Vooral bij starterswoningen komt dit vaak voor. Binnen een uur nadat een woning is gepubliceerd, worden de eerste bezichtigingsafspraken al gemaakt.

Wij hanteren altijd een ‘stop’ bij 20 bezichtigingen en maken daarna een wachtlijst aan die wij gebruiken voor als mensen onverhoopt toch afzeggen.

Wij raden het aan om dus meerdere keren per dag op Funda te kijken naar nieuw gepubliceerde woningen. Dan is de kans groter dat jij er als eerste bij bent.

Aanmelden bij verschillende makelaars

Je kunt je kansen vergroten door jezelf aan te melden bij verschillende makelaarskantoren in de regio waar jij een woning wilt kopen. Vaak wordt een woning ook als eerste gedeeld via de mail of ook op diverse social-media kanalen. Meld je dus aan en volg alle makelaars in de regio waar jij op zoek bent!

Klik hier om jezelf gratis aan te melden als woningzoekende

Kansen vergroten met een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar helpt je bij het kopen van een woning. Nu snappen wij dat jij je spaargeld nodig hebt om een woning te kopen maar een goede aankoopmakelaar verdient de investering voor jou terug!

Een aankoopmakelaar behoedt je namelijk voor veelgemaakte fouten die starters al snel maken. Er wordt namelijk te snel een hoog bedrag betaald voor een woning terwijl deze woningwaarde helemaal niet reëel is.

Veelgemaakte fouten bij aankopen

 • Te hoge prijs betalen
 • Kopen zonder bouwkundige keuring
 • Geen voorbehoud van financiering
 • Bezichtigen zonder onderzoek te doen
 • Geen of niet de juiste vragen stellen aan de makelaar
 • Geen aankoopmakelaar inschakelen

Wat kan een aankoopmakelaar voor starters betekenen?

Een aankoopmakelaar gaat samen met jou op zoek naar een geschikte woning. Dit begint altijd met een kennismakingsgesprek om o.a. in kaart te brengen aan welke wensen jouw woning moet voldoen. Door dit duidelijk in kaart te brengen, kan de aankoopmakelaar ook gericht op zoek gaan naar een voor jou geschikte woning.

Naast dat een aankoopmakelaar de markt constant in de gaten houdt, wordt een makelaar ook vaak als eerste op de hoogte gehouden van nieuw woningaanbod. Niet alleen door de collega-makelaars maar ook omdat een makelaar lokaal veel mensen kent. Er komen dagelijks mensen op kantoor of hij/zij ontmoet potentiële verkopers tijdens bezichtigingen.

Kopers met een aankoopmakelaar zijn serieuzer

Woningzoekers die samen met een aankoopmakelaar een aankooptraject ingaan om een woning te kopen, worden vaak serieuzer genomen door de verkopende partij. Momenteel is het een ‘gekkenhuis’ op de woningmarkt en het wordt dan ook snel als ‘normaal’ gezien dat een woning 40 bezichtigingen heeft. 40 bezichtigingen betekent voor de verkoopmakelaar een drukke agenda en voor de verkopende partij betekent dat een lange lijst om uit te kiezen.

Het enige wat de verkopende partij nodig heeft, is de juiste prijs, de juiste voorwaarden en zekerheid. Door een aankooptraject aan te gaan met een aankoopmakelaar, kun je laten zien dat je serieus geïnteresseerd bent en ook bereid bent om te kopen.

Veel makelaars geven er ook de voorkeur aan om zoveel mogelijk bezichtigingen in te plannen met kijkers die komen met een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar heeft namelijk met zijn cliënt(en) waarmee hij/zij op huizenjacht gaat in de meeste gevallen uitgebreid onderzocht en wat de financiële mogelijkheden zijn en wat voor een woning in welke omgeving zijn cliënten zoeken.

De aankoopmakelaar en zijn/haar cliënt komen dan ook gericht naar de betreffende woning en zijn minder aan het oriënteren. Bij het sluiten van de koopovereenkomst heeft de verkopende partij en de verkoopmakelaar meer zekerheid dat de koopovereenkomst ook resulteert in een notariële overdracht.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken