Winvest Makelaardij
artikel

Wat is bedenktijd?

bedenktijd voor het kopen van een woning
Je hebt bij het kopen van een woning altijd een bedenktijd. In deze blog leggen we uit wat de bedenktijd precies is.

Inhoudsopgave

De bedenktijd is een belangrijke en nog onzekere tijd bij het kopen of verkopen van een woning. Het kan namelijk maar zo zijn dat de kopers zich bedenken en in hun bod in trekken. In deze blog gaan wij dieper in over de betekenis van de bedenktijd.

Wat is de bedenktijd bij het kopen van een huis?

Gedurende de bedenktijd kan de koper de overeenkomst nog ongedaan maken. Zo wordt de gelegenheid geboden om bijvoorbeeld deskundigen te raadplegen.

De bedenktijd duurt drie werkdagen (m.u.v. zon- en feestdagen) en begint op de dag die volgt op de dag dat de koper de (door beide partijen) ondertekende akte of een kopie daarvan krijgt overhandigd.

De bedenktijd eindigt tegen middernacht van de laatste dag van de bedenktijd. Het is dus niet van belang hoe laat de koper het afschrift van de akte heeft ontvangen. De wijze waarop de koper dit moet mededelen aan de verkoper staat in de koopovereenkomst beschreven.

Waarom heb je drie dagen bedenktijd bij de koop- en verkoop van een woning?

De bedenktijd is bedacht om de koper te beschermen en om ervoor te zorgen dat hij/zij minder risico loopt. Vooral in de huidige (overspannen) huizenmarkt moeten kopers soms snel een beslissing nemen en dan komt die drie dagen bedenktijd goed van pas. De drie dagen bedenktijd geeft de kopers ook de mogelijkheid om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.

Heeft de woningverkoper ook drie dagen bedenktijd?

De verkoper heeft geen drie dagen bedenktijd tenzij anders wordt afgesproken in de koopovereenkomst. De bedenktijd is een consumentenvoorbehoud en is dus een bescherming voor de koper en niet voor de verkoper.

Heb je meer vragen over de bedenktijd? Neem dan contact met ons op.

Delen: 

Compare listings

Vergelijken