Winvest Makelaardij
artikel

Kan ik garant staan voor de hypotheek van mijn kind?

Oudere man die garant staat voor zijn kind
Ouders kunnen hun kinderen helpen bij het kopen van een huis. In dit artikel legt onze makelaar uit op welke voorwaarden je moet letten.

Inhoudsopgave

In de huidige markt waarbij de vraag naar bepaalde type woningen hoger is dan het aanbod, kan het wel eens voorkomen dat je als ouder garant moet staan voor de koop van een woning vooréén van uw kinderen. Maar is dit nog mogelijk en welke manieren zijn hiervoor?

Deze vraag kun je beantwoorden met zowel “ja” en “nee”.

Garantstelling ouders is veranderd in 2013

Tot 2013 konden ouders volledig garant staan voor de hypotheek van hun kind. Dat betekende dat je als ouder de verantwoordelijkheid droeg voor de betaling van de hypotheek, op het moment dat jouw kind hier niet meer toe in staat zou zijn.

Met deze garantstelling waren geldverstrekkers bereid een hogere hypotheek af te sluiten dan in dit geval het kind zelf zou kunnen betalen. Omdat dit in de praktijk nog wel eens mis is gelopen, hebben de banken besloten deze manier van garantstelling niet meer aan te bieden.

Garantstelling regel 2022

In 2022 mogen ouders eenmalig tot € 106.671,– belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning. Hiermee konden ouders hun kinderen helpen om een betere kans te maken op de huidige woningmarkt.

Let op, hiervoor moet je wel tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Je kind helpen met de aankoop

Toch kun je als ouder je kind helpen door ‘mee te tekenen’. Dit houdt in dat het kind als eerste verantwoordelijk is voor de betaling van de maandelijkse hypotheeklasten. Als ouder ben je verantwoordelijk op het moment dat deze maandelijkse lasten niet meer betaald kunnen worden.

Meetekenen als ouder kan alleen als je als ouder meer dan het restant van de hypotheeklasten kunt dragen en het kind minimaal 75 procent van de lasten zelf kan dragen. Daarnaast moet het kind binnen tien jaar de hypotheeklasten zelf kunnen bekostigen. Meetekenen kan overigens alleen voor hypotheken zonder NHG.

Andere opties om uw kind financieel te ondersteunen

Als ouder kan je ook geld aan je kind uitlenen, dit noemen ze ook wel een familiebank. Helaas moet je ook voor de lening wel rente betalen. Dit is verplicht van de Belastingdienst, anders is het een schenking. De bank ziet de lening dan ook gewoon als een schuld, net zoals een normale hypotheek. De rente op de hypotheek mag niet te veel afwijken van de actuele rentes die de bank hanteren.

Wil je weten wat je kunt betekenen voor jouw kind?

Neem dan gerust contact met ons op, zodat onze makelaar het je duidelijk kan uitleggen.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken