Winvest Makelaardij
artikel

Leuke zomeractiviteiten in de Utrechtse Heuvelrug

zomer in Utrecht
Kom je langs de Utrechtse Heuvelrug? In deze blog vertellen we wat de leukste zomeractiviteiten hier zijn.

Inhoudsopgave

Op vakantie in Utrecht of ben je op zoek naar leuke zomeractiviteiten in de Utrechtse Heuvelrug? Dan ben je hier op de juiste plek! Wij gaan in deze blog de leukste, sportiefste en interessantste zomeractiviteiten van de Utrechtse Heuvelrug voor je uitlichten.

Leuke Museums in regio Utrecht

Niet iedereen houdt ervan om de hele dag bij het strand of het zwembad te liggen. De zomervakantie kan ook een perfecte tijd zijn om lekker bij te leren in een museum. Dompel jezelf onder in de geschiedenis van Utrecht of bezoek het bekende Spoorwegmuseum.

In de regio Utrecht heb je verschillende museums en hieronder noemen wij onze favoriete op:

Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is niet zomaar een museum. Het is een fascinerende plek waar je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. Met een levensecht station, een theater, spannende attracties, met wisselende tentoonstellingen en evenementen is het museum leuk en leerzaam voor jong en oud.

Momenteel heeft het museum een nieuwe tentoonstelling ‘Spoor van Verbeelding’, waar de geschiedenis over reizen per spoor in fraaie en kleurrijke affiches wordt verteld. In totaal zijn het 120 affiches, waarvan enkele nog nooit eerder zijn getoond.

Bekijk de site van het Spoorwegmuseum voor meer informatie.

Centraal Museum

Het Centraal Museum is een kunstmuseum in Utrecht en het is het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum beheert een gevarieerde verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst, die grotendeels eigendom is van de gemeente Utrecht.

Het museum is gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster en bestaat uit een verzameling gebouwen en een prachtige grote binnentuin. Het is een heerlijke plek om te dwalen door de vele gangen en trappenhuizen en waar je je kunt laten verrassen door de diverse tentoonstellingen.

DOMunder

DOMunder is een complete ontdekkingstocht in de geschiedenis van het Domplein. Met een prijswinnende historische attractie is DOMunder interessant voor jong en oud. DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa.

Bekijk de site van DOMunder voor meer informatie

Domtoren

Als je uitzicht over de hele stad Utrecht wilt, dan raden wij je aan om eens de Domtoren te beklimmen. Dat zijn in in totaal wel 495 treden voordat je aan de top staat, maar als je bovenaan bent heb je wel een prachtig uitzicht over de stad Utrecht en verder.

De Domtoren is het hele jaar geopend en je kunt het hele jaar rondleidingen krijgen van deskundige gidsen voor een historische reis over de Dom.

Fiets- en wandelroutes Utrechtse Heuvelrug

Niet iedereen houdt ervan om rond te kijken in een museum en sommige mensen willen gewoon lekker actief bezig zijn in de buitenlucht!

Wandelroutes omgeving Utrecht

Utrecht heeft prachtige locaties om heerlijk je hoofd leeg te maken met een wandeling door de Grebbeberg of door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Grebbeberg

De Grebbeberg vormt het abrupte einde van de Utrechtse Heuvelrug. Met een hoogteverschil van ruim 50 meter biedt de berg een spectaculair uitzicht over de Blauwe Kamer, de Nederrijn en de Betuwe.

Op de Grebbeberg kun je goed wandelen en picknicken. Er zijn verschillende routes die je kunt wandelen waaronder een rondje van 4 km (wit gemarkeerd) of een rondje bij de naastgelegen Laarsenberg van 4,5 km (rood gemarkeerd).

Heidestein

Landgoed Heidestein ligt verscholen in de bossen bij Zeist. Op de heidevelden tussen de oude naaldbossen grazen Drentse heideschapen. Zo zag de Utrechtse Heuvelrug er ruim honderd jaar geleden uit.

Er is een leuke wandelroute van 4,5 kilometer waarbij je langs de overblijfselen van het historisch landgoed loopt.

Amerongse bos

Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg: het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Aan de rand van het bos liggen oude akkers met enkele gerestaureerde tabaksschuren. In een hiervan is een infocentrum van het Utrechts Landschap gevestigd.

Kaapse bossen

In de Kaapse bossen heb je diverse wandelingen waarbij je op de mooiste plekken van het bos komt. Tijdens het wandelen kom je vreemde objecten tegen, zoals de Stenen Tafel en de Doornse Kei. Ook is er een uitkijktoren met een spectaculair uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

Populaire fietsroutes Utrecht

Ook voor echte fietsliefhebbers zijn er heel mooi routes door de Provincie Utrecht.

Langs de Utrechtse forten

In samenwerking met De Hollandse Waterlinie heeft de gemeente Utrecht een mooie fietsroute ontwikkeld die je langs acht forten leidt. Tijdens de route kom je veel bijzonders tegen en ontdek je nog veel meer over De Hollandse Waterlinie.

Fietsroute Landgoed Haarzuilens

Ontdek tijdens deze fietstocht de rijke cultuurhistorie en de prachtige natuur van Landgoed Haarzuilens. Midden in de Randstad kun je nog steeds volop van de natuur genieten. Aan de rand van de stad Utrecht ligt het prachtige Landgoed Haarzuilens waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen.

Utrecht waterlinie-Noord

Met deze fietsroute fiets je vanuit hartje Utrecht in 20 minuten naar het Noorderpark-Ruigenhoek, een schitterend natuur- en recreatiegebied. Hier ervaar je hoe mooi en rustig de natuur kan zijn vlakbij de drukke stad. Ook fiets je langs het landelijk gelegen Westbroek en een stukje van de Loosdrechtse Plassen. Je komt langs vier mooie forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Blauwkapel, Fort Ruigenhoek, Fort Maarsseveen en Fort aan de Klop. Bij de laatste twee kun je op het terras terecht voor een lekker hapje of drankje.

Je fietst door een gebied waar zo’n duizend jaar geleden het veenmoeras werd ontgonnen.

Locaties om te zwemmen in Utrecht

Ook om te zwemmen heb je in Utrecht verschillende leuke plekken om wat afkoeling op te zoeken. Je hoeft niet in de file te staan voor het strand in Zandvoort; je kunt het ook gewoon dichtbij huis zoeken zoals bij het stadsstrand in Utrecht.

Stadsstrand Utrecht

Langs het Amsterdam-Rijnkanaal is het Strand Oog in Al gelegen, ook wel bekend als SOIA voor de echte Utrechters. Je kunt er neerploffen op een grote zitzak, plaatsnemen aan de bar of in het restaurant aan een van de vele tafels. Natuurlijk kun je ook genieten op het terras of aan een van de grote picknicktafels langs het water.

Gravenbol

Heerlijk zonnen, sportief bezig zijn of even uitwaaien? Met trailerhelling en met een speciaal hondenstrand? Dat kan in Wijk bij Duurstede bij Dagrecreatie De Gravenbol.

In de zomer kun je hier heerlijk zonnen, zwemmen en pootje baden. Er zijn ligweiden om heerlijk te zonnen en in het zand kunnen de kinderen lekker knoeien met zand en water. Verder is er een afgezet gedeelte waar veilig gezwommen kan worden.

Henschotermeer

Recreatiepark het Henschotermeer is gelegen tussen Maarn en Woudenberg. Of je nu zin hebt om lekker te luieren en te genieten van de mooie omgeving, om te bouwen aan je eigen zandkasteel op het langgerekte zandstrand, te zwemmen of gewoon heerlijk rond te dobberen op het meer of misschien heel sportief een rondje om het meer te wandelen bij het Henschotermeer: er is voor iedereen wel iets te doen!

Bosbad Leersum

Het Bosbad Leersum, omringd door de uitgestrekte bossen van de Utrechtse Heuvelrug, wordt door veel groen omgeven. Gezinnen, vrienden en kennissen vermaken zich er prima. Er is een apart kleuterbad, een extra brede glijbaan en er zijn duikplanken van verschillende hoogtes.

Verrassende steden rondom Utrecht

Liever een lekkere wandeling door een leuk stadje om te eindigen op een heerlijk terras? Dan hebben we ook voor jou wat leuke oplossingen.

Amersfoort

Op Tijd voor Amersfoort laten ze je de mooiste en leukste plekken van Amersfoort zien. Er is altijd wat te doen! Van een bezoekje aan een van de unieke musea tot de fijnste boetiekjes en lekkerste restaurants. Ook heeft deze fotogenieke stad een schat aan bezienswaardigheden.

Breukelen

Het dorp Breukelen is gesitueerd in het noordwesten van de provincie Utrecht. Hier maakt het dorp deel uit van de gemeente Stichtse Vecht. Tot 1 januari 2011 was Breukelen een zelfstandige gemeente, waarna het werd heringedeeld in de gemeente Stichtse Vecht.

In Breukelen zijn een aantal interessante bezienswaardigheden. Hiervan is kasteel Nijenrode, het kasteel waar ook de gelijknamige universiteit is ondergebracht, er één. Een ander kasteel dat ook in Breukelen is gesitueerd, is ‘Gunterstein’.

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede is een bruisende, historische en gezellige stad die jaarlijks veel wordt bezocht door diverse (watersport)toeristen uit verschillende streken en landen. Dit komt mede door de rijke geschiedenis, maar ook omdat er veel te doen is en er (normaliter) veel georganiseerd wordt. Zo noemen wij onder andere: Jazz bij Duurstede, Kleurrijk Wijk, Brocante Wijk bij Duurstede, Lekkodagen, Kersenfestival en Shanty(koren).

De top 5 bezienswaardigheden van Wijk bij Duurstede:

  • Kasteel Duurstede
  • Molen Rijn en Lek
  • De grote (St. Johannes de Doper) kerk
  • Binnenstad van Wijk bij Duurstede
  • Wandelgebied de Krommerijn

Lees deze blog voor meer bezienswaardigheden.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken