De zomertijd komt er weer aan, tijd voor het controleren van je groepen(meter)kast. Aardlekschakelaars kunnen vast gaan zitten, dus daarom is het goed om dit te controleren. In deze blog leggen wij uit waar je op moet letten
Wanneer gaat de zomertijd in van 2022?
De lente komt er bijna aan en de dagen worden gelukkig al wat langer en dat betekent één ding. De klok moet weer vooruit en de zomertijd van 2021 gaat in.
In de nacht van 27 maart op zondag 28 maart gaat de zomertijd en moet jij jouw klok één uur vooruit draaien.
Je telefoon gaat automatisch een uur naar voren, dus daar hoef je niks meer mee te doen.
De zomertijd is van 27 maart tot 30 oktober.
Goed moment om de aardlekschakelaar te testen
Nu je toch bezig bent met een rondje door de woning om alle klokken een uur vooruit te draaien, is het ook een goed moment om de aardlekschakelaar te controleren. Fabrikanten van aardlekschakelaars adviseren om de aardlekschakelaar maandelijks te testen. Alleen in de praktijk doet bijna niemand dit.
Het is daarom goed om dit automatisch te doen als de winter en/of zomertijd in gaat.
Waarom is het belangrijk om dit te controleren?
Als we het hebben over een oude groepen(meter)kast dan hebben wij het over de glaszekeringen. In nieuwbouwwoningen of bij moderne groepenkast zijn de glaszekeringen vervangen door zekeringsautomaten in combinatie met de automatische aardlekschakelaars.
Het belangrijkste voordeel van een aardlekautomaat is dat deze bij een te hoge lekstroom alleen de groep uitschakelt waar de storing zich bevindt. Hierdoor is het probleem makkelijk te lokaliseren en zit je niet in een compleet donkere woning als er ergens kortsluiting plaatsvindt.
Maar wat velen niet weten is dat deze zekeringsautomaten en aardlekschakelaars onderhevig zijn aan slijtage door de frequente van het elektriciteitsnet.
Vergeleken met 10 jaar geleden gebruiken wij in deze tijd natuurlijk veel meer stroom dan normaal. Telefoons, tablets en laptops die ‘s nachts aan het opladen zijn, je tv die meer uren per dag aan staat en misschien wel jouw elektrische auto die aan de oplader staat.
Wij gebruiken met z’n allen steeds meer stroom en onze groepenkast krijgt steeds meer te verduren, daarom is het van belang om regelmatig de zekeringsautomaten en de aardlekschakelaars te controleren.
Aangezien wij nog steeds de zomer- en wintertijd hebben, is dit een mooi moment om de groepenkast te controleren. Het wordt namelijk aanbevolen om twee keer in het jaar je groepenkast te controleren om kortsluiting en problemen te voorkomen.
Stappenplan om de aardlekschakelaar te testen
- Stap 1. Druk de testknop van de zekeringsautomaten in. Controleer of de aardlekschakelaars automatisch worden uitgeschakeld.
- Stap 2. Controleer of de aardlekschakelaars automatisch worden uitgeschakeld.
- Stap 3 schakel de aardlekschakelaars uit.
Zijn de aardlekschakelaars uitgeschakeld dan zijn jouw schakelaars nog functioneel en kan jij je elektrische apparaten en klokken weer in stellen.
Gebeurt dit niet? Dan is het tijd om deze vakkundig te laten vervangen.
Vergeet dus niet je klok een uur vooruit te zetten en de groepenkast te controleren. Het is tenslotte een kleine moeite om te controleren en zo ben je zeker van een veilig elektriciteitsnetwerk.