Kan jij je droomwoning niet vinden? Bouw dan een eigen woning op een bouwkavel! Wel moet je bij de aankoop van een kavel met verschillende aspecten rekening houden. In deze blog geeft onze makelaar tips en adviezen als jij erover nadenkt om een bouwkavel te kopen.
Wat is een bouwkavel?
Een bouwkavel is een synoniem voor bouwgrond en dat is een stuk grond waarop woningen of utiliteitspanden gebouwd mogen worden. Bouwkavels zijn vaak in eigendom van de gemeente of van projectontwikkelaars die de kavels verkopen aan bedrijven of particulieren. De eigenaar van een bouwkavel is niet helemaal vrij om zelf te bepalen wat voor gebouw er op de bouwkavel gezet wordt. Hiervoor zijn er richtlijnen vastgesteld in het bestemmingsplan van de gemeente.
Zoek je een bestemmingsplan voor jouw kavel?
Op ruimtelijkeplannen.nl vind je bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene regels die gemaakt zijn door gemeentes, provincies en het Rijk:
Bouwkavels in Wijk bij Duurstede
Momenteel zijn er weinig bouwkavels te koop in en rondom Wijk bij Duurstede. Om op de hoogte te blijven van nieuwe kavels in Wijk bij Duurstede, raad ik je aan om de site van de gemeente in de gaten te houden. De juiste pagina vind je hier.
Wat kost bouwgrond gemiddeld in Nederland?
De prijzen voor (particuliere) bouwgrond verschillen per provincie sterk in hoogte.
De grondprijs per m² wordt in de meeste gevallen vastgesteld op basis van de vergelijkingsmethode waarbij de ligging, bouwmogelijkheden en grootte van het perceel meegewogen worden. Gemiddeld is de m²-prijs oplopend van ca. € 200,– tot € 600,– en deze varieert per provincie en gemeente.
3 tips voor het kopen van een bouwkavel
Enthousiast geworden om een eigen bouwkavel te kopen? Dan hebben wij nog een aantal tips voor je, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden.
Houd de media in de gaten en stel alerts in
Alles wordt altijd online kenbaar gemaakt; wij raden het dus aan om in ieder geval alle makelaars te volgen op social-media, de lokale krant te controleren en alerts in te schakelen op verschillende sites. Je kan alerts instellen op sites zoals Funda, maar ook via Google (https://www.google.nl/alerts).
Ook raden wij het aan om zo nu en dan de site van de plaatselijke gemeente in de gaten te houden.
Controleer altijd het bestemmingsplan
We hebben het al eerder in deze blog aangekaart maar in de lijst met tips mag het bestemmingsplan controleren zeker niet missen. Het bestemmingsplan geeft o.a. informatie over hoe hoog er gebouwd mag worden en hoe ver de woning van de erfgrens af mag of moet staan.
Het is ook mogelijk om bij de gemeente bouwvoorschriften van de kavel op te vragen. Het komt namelijk wel eens voor dat er in bepaalde gemeente verboden wordt om met bepaalde materialen te werken of om een bepaalde bouwstijl te bouwen.
Wel belangrijk om dit eerst te controleren, voordat je al je droomhuis op papier aan het uitwerken bent!
Let goed op de grond
Bij het kopen van een kavel, koop je de bouwgrond. Het is verstandig om de bouwgrond die je koopt, te laten onderzoeken door middel van een verkennend bodemonderzoek. Afhankelijk van de uitslag van dit verkennende bodemonderzoek, dient er mogelijk een uitgebreid bodemonderzoek plaats te vinden. Er kan namelijk veel puin liggen of er kunnen sporen zijn van verontreiniging. Goed dus om dit even te laten controleren door een deskundige.
Stappenplan kopen van een stuk bouwgrond
Oriënteren
Of je nu een bestaande woning koopt of een nieuwe woning laat bouwen, de plek is één van belangrijkste eigenschappen voor een nieuw ‘thuis’. Oriënteer je daarom goed in verschillende gebieden en steden om te kijken waar jij je thuis kunt gaan voelen. Vooral omdat bouwkavels schaars zijn, is het goed om je niet blind te staren op één stad of één dorp maar ook om te kijken naar omliggende steden en/of dorpen.
Kosten
Bij het laten bouwen van een woning komen er veel kosten kijken. Het is daarom goed om van te voren alvast kritisch te kijken naar het budget wat je uit wilt en kunt geven. Je kan een woning zo duur en luxe maken als je zelf wilt.
De drie belangrijkste kosten bij het bouwen van een huis zijn:
- De kavel
- De aanneemsom
- Proceskosten (vergunning, architect, adviseurs, financiering en rente)
In gesprek met de makelaar
Bouwkavel gevonden die aan je wensen voldoet? Bel snel de makelaar en vraag om meer informatie over de kavel. De makelaar kan je dan alle informatie geven die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. Ook krijg je tijdens dit gesprek meer inzicht over de gemeentelijke randvoorwaarden en de bebouwingsvoorschriften,
Aan de slag met een architect
Nu je de bouwkavel hebt gevonden, is de tijd gekomen om een architect te kiezen en je ideeën op papier te zetten. Een architect helpt je om jouw wensen uit te werken naar een realistisch ontwerp. Bij het ontwerp brengt de architect alle belangrijke zaken in kaart en hierin komt alles aan bod zoals de grootte van de ruimtes tot aan de verschillende type installaties. Als het ontwerp in grote lijnen naar ieders zin is, kan dit al worden voorgelegd aan de welstandscommissie Ruimtelijke Ordening.
Vergunning aanvragen
Nu het hele ontwerp is uitgewerkt door de architect, is het tijd om het concept naar de gemeente te sturen en de omgevingsvergunning aan te vragen. De gemeente bekijkt en beoordeelt de tekeningen en geeft akkoord of geen akkoord op de omgevingsvergunning.
De beslissing over een gewone omgevingsvergunning (reguliere procedure) krijg je binnen 8 weken. Deze tijd mag eenmaal met 6 weken worden verlengd.
Voor de reguliere procedure geldt dat je de dag, nadat de beslissing is bekendgemaakt, mag starten. In juridische begrippen: vanaf de dag na de bekendmaking treedt de beschikking in werking. Je kunt dan in principe met de activiteiten starten. Het is dan nog wel mogelijk dat iemand een bezwaar indient.
Heb je de vergunning gekregen en moet er nog een besluit worden genomen op bijvoorbeeld een ingediend bezwaar of beroep?
Dan is de vergunning nog niet onherroepelijk. Je kunt dan met de activiteiten starten, maar wel op eigen risico. Wordt er bij de behandeling van het bezwaar of beroep iets anders besloten? Dan moet de situatie worden hersteld naar de situatie van vóór de start van die activiteiten. De eventueel daaruit voortvloeiende kosten zijn dan voor jouw rekening.
Vormt jouw vergunningaanvraag een (te) groot risico voor de omgeving? Dan geldt de uitgebreide procedure. De beslistermijn is dan 6 maanden. Deze mag met 6 weken worden verlengd.
Heb je voor de aanvraag de uitgebreide procedure gevolgd? Dan mag je de activiteiten starten na afloop van de beroepstermijn (deze is 6 weken) wanneer er geen voorlopige voorziening is gevraagd.
Als er geen gegronde bezwaren zijn, is de omgevingsvergunning onherroepelijk.
Beginnen met bouwen
Is de omgevingsvergunning onherroepelijk en sta je nog steeds achter het concept? Dan is het tijd om een aannemer in te schakelen en te beginnen met bouwen. In de huidige tijd is het wel lastig om op korte termijn een aannemer te vinden. Wij raden daarom aan om van te voren alvast bij verschillende aannemers te gaan inventariseren.
Gemiddeld duurt het bouwen van een woning zo’n 10 tot 12 maanden; dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de grootte, de indeling en de voorzieningen.
Afwerking en oplevering
Nadat de aannemer is geweest en je huis al vormen begint te krijgen, is het al mogelijk om alles af te werken. Hierbij kan je denken aan het plaatsen van de keuken, de badkamer en het sanitair. Is alles klaar en ziet je woning eruit zoals je van te voren hebt gedacht? Dan kan de woning opgeleverd worden en kan jij beginnen om hier echt je ‘thuis’ van te maken.
Hulp nodig bij het kopen van een bouwkavel? Neem gerust contact met ons op, zodat onze aankoopmakelaar in Wijk bij Duurstede antwoord kan geven op al je vragen.