artikel

Bezienswaardigheden in Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede
Als je langs Wijk bij Duurstede komt zijn er een aantal dingen die je echt moet bezoeken. In deze blog geven we onze top 5 bezienswaardigheden.

Inhoudsopgave

Ga je op vakantie in eigen land en kom je langs Wijk bij Duurstede? In deze blog gaan wij je alles vertellen over de vestingstad Wijk bij Duurstede, welke bezienswaardigheden je zeker niet mag missen en wat er zoal te beleven en te doen is. Wijk bij Duurstede is een speciaal historisch dorpje, die je zeker gezien moet hebben. Beroemde schilders zoals Jacob van Ruisdael vonden hun inspiratie in Wijk bij Duurstede.

5 redenen waarom je Wijk bij Duurstede gezien moet hebben

  • Belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland
  • Verschillende rijksmonumenten
  • Bruisende binnenstad vol met gezellige terrasjes, ateliertjes en leuke winkeltjes
  • Ontspannen bij de haven of op ‘strandvakantie’ aan de Lek
  • Fietsen en wandelen langs de mooiste routes

Geschiedenis van Wijk bij Duurstede (Dorestad)

Wijk bij Duurstede, voorheen Dorestad, heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nederland. Dorestad is ontstaan doordat kooplieden in de 7e eeuw elkaar ontmoetten op een rivierstrand bij de splitsing van de Rijn en de Lek. Doordat de kooplieden handel dreven met elkaar ontstond er een markt, waaruit de stad Dorestad werd geboren.

‘Wist je dat Wijk bij Duurstede vroeger één van de belangrijkste commerciële knooppunten in Noordwest-Europa was?’

Dorestad was een populaire handelsstad (in de Karolingische tijd) en de bevolking handelde met groepen uit het hele Noordzeegebied. Hierbij kun je denken aan luxe handelswaar zoals bont, wijn, glas, lakens en slaven. Helaas is een populair handelsgebied ook een risicostad waar aanvallen op de loer lagen. Zo neemt men aan dat Dorestad omstreeks het einde van de 9e Eeuw ten gronde is gegaan door aanvallen van de Noormannen.

Wederopbouw van Dorestad

Nadat Dorestad in de 9e eeuw ten gronde is gegaan, is het nooit meer gelukt om de sterke handelspositie te heroveren. Pas in de 13e eeuw werden er diverse stenen huizen gebouwd en bouwde Zwever van Abcoude in 1270 een zware bakstenen woontoren die later uitgroeide tot kasteel Duurstede. Dorestad kreeg in 1300 stadsrechten van Gijsbrecht van Abcoude en vanaf toen heeft de stad een constante groei doorgemaakt.

Echter, Dorestad werd ook in de 16e eeuw niet gespaard door de Fransen en wederom werd de stad belaagd door soldaten. De Franse bevelhebber heeft het kasteel gespaard maar de stad compleet verwoest. Doordat de stad was aangevallen, gebruikten bewoners sloopmateriaal van het kasteel om hun stad weder op te bouwen. In totaal werden er zo’n 163.000 stenen van het kasteel gehaald en het kasteel is nooit meer volledig herbouwd.

Wat is er te doen in Wijk bij Duurstede?

Wijk bij Duurstede is een bruisende stad die jaarlijks veel wordt bezocht door diverse toeristen uit verschillende streken. Dit komt mede door de rijke geschiedenis, maar ook doordat er veel te doen is en er (normaliter) veel georganiseerd wordt. Zo noemen wij onder andere: Jazz bij Duurstede, Kleurrijk Wijk, Brocante Wijk bij Duurstede, Lekkodagen, Kersenfestival en Shanty(koren).

De top 5 bezienswaardigheden van Wijk bij Duurstede

  1. Kasteel Duurstede
  2. Molen Rijn en Lek
  3. De grote (St. Johannes de Doper) kerk
  4. Binnenstad van Wijk bij Duurstede
  5. Wandelgebied de Krommerijn

Kasteel Duurstede

Hierboven heb je al kunnen lezen over de historie van kasteel Duurstede, maar er zijn meer redenen waarom dit kasteel zo’n bezienswaardigheid is. Het prachtige kasteel behoort tot één van de mooiste kastelen van Nederland. Het ligt op een sprookjesachtig kasteeleiland en is omringd door een park, waar u mooie foto’s kunt maken, kunt wandelen of waar je bijvoorbeeld kunt picknicken. Het kasteel heeft bij de entree een ophaalbrug over de slotgracht. Het kasteel wordt nu niet meer bewoond, maar wordt gebruikt voor evenementen en is het zelfs een populaire trouwlocatie. Ook is het nog steeds mogelijk om een rondleiding te krijgen en de geschiedenis van het kasteel zelf te ervaren. Je kunt ook op het terras in het kasteel plaatsnemen.

Binnenstad van Wijk

De bruisende binnenstad van Wijk bij Duurstede zit vol met heerlijke restaurants, ateliertjes en leuke winkeltjes. Zo kun je heerlijk op het terras zitten voor een drankje of winkelen in de ‘Peperstraat’. Maar naast diverse winkels en restaurants, is het ook leuk om het centrum te verkennen door te struinen in de diverse straatjes. Sommige huizen zijn opgebouwd met stenen van het kasteel en als je goed kijkt, kun je die zelfs nog terugvinden.

Foto van Wijk bij Duurstede

Bent je er ook op woensdag? Dan is er een wekelijkse markt midden in het centrum met diverse marktkooplieden die leuke handel en lekker eten hebben uitgestald op en rondom de marktkramen en de verkoopwagens. Zo ben je hier bijvoorbeeld aan het juiste adres voor geurige bloemen en/of planten, een heerlijk stuk kaas, verse noten of verse vis. Veel Wijkenaren ervaren deze markt ook als hun (wekelijkse) ontmoetingsplek.

Haven van Wijk

Een haven kan natuurlijk niet ontbreken bij een stad waarbij de Rijn overloopt in de Lek. De haven van Wijk bij Duurstede ligt elke dag vol met verschillende bootjes en als je zelf met de boot komt, kun je hier ook aanmeren. De haven is in de zomer een bekende plek voor jongeren om te zwemmen of om op het grasveld te genieten van het prachtige weer. Elk jaar (behalve in 2020) vinden er in het laatste weekend van september ‘Lekkodagen’ plaats. De ‘Lekkodagen’ is een initiatief van enkele mensen die oude tijden willen laten herleven; tijdens dit weekend liggen er dan diverse historische schepen in de haven, die elk jaar weer veel bezoekers trekken.

haven van Wijk bij Duursted

Molen Rijn en lek

De molen, die dateert uit 1659, is te vinden op de walmuur en is een korenmolen. Het is een bijzonder exemplaar, omdat de molen als enige in Nederlands is gebouwd op een stadspoort en er de mogelijkheid is om er onderdoor te lopen of te rijden. Het is mogelijk om een rondleiding door de molen te krijgen. De molen is een hoogtepunt voor veel toeristen die hier dagelijks foto’s van nemen. Maar ook voor wielrenners is dit een populaire plek om even bij te komen van hun fietstocht. Doordat lunchroom de Graanschuur naast de molen is gelegen, kun je hier ook heerlijk even opladen met een stevige maaltijd, kopje koffie of thee of een lekkere lunch.

molen Wijk bij Duurstede

Prinses Irenesluizen

In het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Wijk bij Duurstede kun je de Prinses Irenesluizen vinden. De sluizen schutten diverse schepen van het kanaal naar de rivier de Lek en andersom. Maar de hefdeuren hebben ook een andere functie en dat is namelijk het keren van water in tijden van hoog water. Zij fungeren dan in feite als een dijk. Jaarlijks passeren hier zo’n 24.000 schepen.

De uiterwaarden Rijn en Lek/ Gravenbol

De uiterwaarden zijn een uniek gebied in Wijk bij Duurstede. Het is een waardevol landschap en heeft veel afwisseling in natuur vanwege de wisselende waterstanden.

’s Zomers grazen er koeien op de bloemrijke graslanden en ’s winters vangen de uiterwaarden het overtollig regen- en smeltwater op. De uiterwaarden hebben ook vele kleine strandjes waar het heerlijk vertoeven is; je kunt er mooie wandelingen maken (de Bosscherwaarden wandelroute).

Gravenbol is een natuur- en dagrecreatiegebied aan de Nederrijn bij Wijk bij Duurstede. Het gebied ligt aan het einde van de Dode Arm van de Lek, tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen. Gravenbol is een vroegere ontzanding voor de aanleg van wegen. Nadien werd de plas ingericht voor waterrecreatie.

Vlakbij Wijk bij Duurstede, in Cothen, bevindt zich het Kersenmuseum. Dit is een grappig museum in de landschapswinkel waar je in het voorjaar heerlijk vers geplukte kersen kunt kopen. Je kunt er van alles bekijken over de kersenteelt- en pluk. Normaliter vindt hier ieder jaar het Kersenfestival plaats. Dit bijzondere festival is al 19 keer gehouden en trekt bezoekers van heinde en ver.

Wandelroutes/kanoën in Wijk bij Duurstede

Voor mensen die van wandelen houden, is Wijk bij Duurstede uitermate geschikt. Zowel in als rondom Wijk bij Duurstede zijn er diverse wandelroutes te vinden, waarbij de populairste wel de wandelroute op de Kromme Rijnpad is. Het Kromme Rijnpad loopt vanaf Utrecht tot aan Wijk bij Duurstede, waarbij je de tussenliggende dorpen zoals Bunnik, Werkhoven en Cothen passeert. Daarnaast zijn er ook nog diverse klompenpaden te vinden en is er een wandelroute van Wijk bij Duurstede naar Rhenen.

 

Je kunt ook een kanodagtocht maken over de prachtige rivier de Krommerijn en dan kun je vanaf het water verschillende kastelen en landgoederen rondom Wijk bij Duurstede tegenkomen zoals Amelisweerd, Ridderhofstad Rhijnauwen en Beverweerd.

Dat klinkt toch als een super leuke stad om te bezoeken of om in te wonen?

Als makelaar/taxateur in Wijk bij Duurstede vinden wij het ook een heerlijke plek om te wonen en te werken en wij doen dit elke dag weer met heel veel plezier. Dus als je meer wilt weten over wat er te koop staat in Wijk bij Duurstede e.o., dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking.

Delen: 

Array

Compare listings

Vergelijken