Winvest Makelaardij
artikel

5 tips om jouw tuin voor te bereiden op de zomer

tuin in de zomer
Als het lekker weer wordt wil je meer aandacht besteden aan je tuin. In deze blog geven we 5 tips om jouw tuin voor te bereiden op de zomer.

Inhoudsopgave

Nu het dan echt zomer is en de temperaturen weer stijgen, is het goed om jouw tuin wat extra aandacht te geven. Wij hebben Bas Jurgens van Jaarrond Tuinen te De Bilt gevraagd om 5 tips te geven over wat je kunt doen om jouw tuin voor te bereiden op de zomer.

Waar moet je in de zomer zoal op letten als je een tuin hebt?

Nu de temperaturen al enige tijd boven de 30 graden uitkomen, zien we al langzaam de groene kleur van het gras verdwijnen. Misschien zie je dit ook al in jouw tuin gebeuren; dan is het de hoogste tijd om de tuin aan te pakken!

5 praktische tips van de tuinman voor in de zomer

1. Kies de juiste beplanting

Een goed aangelegde tuin is pas af, als de beplanting op de tuin is afgestemd. Voordat je naar de bloemist of favoriete tuincentra gaat om de mooiste planten uit te kiezen, is het slim om een tuinplan te maken. Welke planten kunnen in de zon? Welke planten hebben juist schaduw nodig? Wat zijn de bloeitijden? Hoe hoog wordt of hoe laag blijft de plant?

Als je een tuin hebt met weinig schaduw dan is het slim om misschien een boom uit te kiezen die voor schaduw zorgt. Kies bijvoorbeeld voor de Fraxinus Ornus, een bolvormige boom met een mooie uitstraling.

Door goed na te denken over de juiste beplanting, kun je ook de natuur een stukje helpen. Kies je bijvoorbeeld voor kunstgras of laat je natuurlijk gras aanleggen om een grote diversiteit aan fauna aan te trekken? Bij ons gaat de voorkeur altijd uit naar echte planten en bomen, zodat wij daarmee de natuur terugbrengen in de eigen tuin.

2. Voorkom onkruid

Onkruid: dat zijn die irritante kleine (beginnende) plantjes die tussen de tegels en de bloemen zitten. Maar wat is onkruid? Onkruid zijn planten die op bepaalde plaatsen niet gewenst zijn en die bijvoorbeeld tussen tegels groeien.

Voorbeelden van onkruid zijn:

  • respectievelijk zevenblad
  • heermoes
  • varkensgras.

Het advies van Bas is dus ook om tijdig aan te slag te gaan met uw onkruid, want voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe kun je dit het beste doen?

Manieren om onkruid weg te halen

  1. Schoffelen

Het nadeel van schoffelen is echter wel, dat je hiermee niet de hele onkruidwortel uit de grond trekt; dit is dus maar een tijdelijke oplossing.

       2. Wieden

Wieden is een ouderwetse methode, maar wel effectief. Het nadeel hiervan is weer dat het wat meer tijd in beslag neemt.

      3. Anti-worteldoek

Voordat je stenen aan gaat leggen, is het verstandig om gebruik te maken van een anti-worteldoek. Het doek zorgt er namelijk voor dat er geen licht of lucht bij het onkruid kan komen zodat het onkruid dus ook niet kan groeien. Dit is handig bijvoorbeeld bij een grindpad.

Natuurlijk zijn er ook middelen om onkruid tegen te gaan, maar hier zijn wij absoluut geen voorstander van. Dit is namelijk niet goed voor de natuur en daarom doen wij het liever op een andere manier.

De reden dat je onkruid moet verwijderen, is omdat onkruid licht, water en andere belangrijke voedingsstoffen aan de tuin onttrekt. Dit wil je natuurlijk niet, omdat deze elementen juist zo belangrijk zijn voor jouw overige planten.

3. Tips voor het snoeien wat wel, wat niet en waarom?

De zomer is een uitstekende periode om je hagen en beplanting te snoeien. Echter, Bas raadt aan om dat niet direct met 30 graden te gaan doen; je kunt beter een koelere dag uitkiezen. De snoeiperiode is van maart tot oktober. Door op tijd aan de slag te gaan met snoeien, zorg je ervoor dat in de zomerperiode jouw tuin er netjes bij staat en dat je hier lekker van kunt genieten.

Als je niet op tijd snoeit, dan kan de begroeiing ervoor zorgen dat andere planten verdrongen worden. Het zou zonde zijn als jouw hortensia’s in het nauw worden gedreven door een wild gegroeide heg of struik!

Let er wel op dat u van tevoren goed kijkt welke takken je moet snoeien. De structuur van de boom of struik moet wel in balans blijven, zodat ‘het plaatje’ nog klopt. Je kunt ook kijken naar plekken waar de jonge scheur al naar buiten is gericht. Door boven deze scheur te snoeien, kan de jonge tak weer verder groeien.

4. Kies het juiste gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Ooit met een botte tang een dikke tak proberen door te knippen? Dat kun je voorkomen. Zorg voor scherpe tangen, messen en ga zuinig met je gereedschap om. Door er netjes op te zijn en te werk te gaan met scherp gereedschap, kun je mooie snoeiwonden maken en voorkom je infecties bij de plant. Je gaat tenslotte met jouw tuin aan de slag omdat je het allemaal mooi in bloei wilt houden en niet om te infecteren.

Daarnaast is het ook belangrijk om je tuingereedschap na gebruik goed schoon te maken. Dit kun je eventueel met een doek doen of je spoelt je gereedschap af met wat water.

5. Vergeet je gazon niet

Naast het water geven en bemesten, is het ook belangrijk om je gazon te verticuteren. Verticuteren is een methode waarmee je de bovenste ‘viltlaag’ op je gazon verwijderd. Dit is belangrijk, omdat je gazon daarna weer kan ademen en lucht, water en voedingsstoffen op kan nemen. Als je merkt dat jouw gazon snel aan het groeien is, dan raden wij je aan om hiermee tweemaal per week aan de slag te gaan.

Door goed met je grasmat om te gaan, houd je altijd een dichte grasmat wat heerlijk is om naar te kijken en om op te spelen.

Met deze 5 tips komt je tuin wel de zomer door. Maar vergeet niet om je buurman, kennis of familie in te schakelen om voor jouw tuin te zorgen als je op vakantie gaat. Het zou namelijk zonde zijn als je bij terugkomst een droge, dorre tuin aan zou treffen.

Delen: 

Compare listings

Vergelijken